VMA dijeta je stekla veliku popularnost, a prvobitno je osmišljena kao dijeta za pacijente kojima je bilo potrebno da smršaju neposredno pred operaciju, od strane stručnjaka Vojnomedicinske akademije.
Njihovim lekarima je bilo vrlo važno da se oni nakon ovakvog režima ishrane osećaju dobro, da budu vitalni i spremni za operaciju, pa se tako navodi na se tokom ovog režima ishrane nećete osećati malaksalo i iscrpljeno.
Nervoza i razdražljivost biće svedeni na minimum, a moćićete da izgubićete od 7 do 15 kilograma za 15 dana. Ovi rezultati neće biti isti za svakoga, sve zavisi od početne kilaže, ali i mnogih drugih faktora. Ono što je sigurno, uradićete kompletan detoks organizma i pospešiti rad metabolizma, piše dijeta.net.
Pravila VMA dijete – šta se sme, a šta ne?
VMA dijeta je dijeta cikličnog tipa. To konkretno znači da se ova dijeta sastoji iz tri kruga koja traju po pet dana. Nakon ta tri kruga, obavezna je pauza od dve nedelje.
Svaki dan imate tri obroka – doručak, ručak i večeru. Idealno bi bilo da pauza između obroka bude 4-5 sati.
VMA dijeta nalaže zabranjen unos šećera, alkohola, ali i veštačkih zaslađivača, dok se so unosi u minimalnim količinama.
Potrebno je piti 2l vode. Možete piti i limunadu i zeleni čaj. VMA dijeta obezbeđuje dovoljnu količinu minerala i vitamina, pa ne zahteva dodatni unos suplemenata.
JELOVNIK:
Doručak je svakog od 5 dana isti:
1 pomorandža
1 komad dvopeka (ili 4 krekera)
šoljica kafe ili čaja (bez zaslađivača)
A evo kompletnog jelovnika za 7 dana:
1. PRVI dan
Ručak:
1 kuvano jaje
2 kašike kisele pavlake (kiselog mleka ili jogurta)
1 dvopek
1 pomorandža
Večera:
1 do 2 dvopeka
2 kuvana jajeta
1 paradajz
1 krastavac
2. DRUGI dan
Ručak:
1 kuvano jaje
2 kašike kisele pavlake
2 dvopeka
1 pomorandža
Večera:
1 dvopek
125 g mlevenog junećeg mesa
1 paradajz
1 pomorandža
3. TREĆI dan
Ručak:
1 kuvano jaje
2 kašike kisele pavlake (ili kiselog mleka)
1 svež krastavac
1 pomorandža
Večera:
1 dvopek
125 g mlevenog junećeg mesa
šoljica kafe ili čaja bez šećera
1 pomorandža
4. ČETVRTI dan
Ručak:
1 komad dvopeka
125 g mladog kravljeg sira
1 paradajz
Večera:
2 dvopeka (ili 8 krekera)
125 g mlevenog junećeg mesa
2 sveža paradajza
5. PETI dan
Ručak:
200 g kuvanog junećeg mesa
1 komad dvopeka
1 svež paradajz
Večera:
1 tvrdo kuvano jaje
500 g barenog povrća
Napomena:Juneće meso možete spremati kao pljeskavicu na teflonu sa mrvicom ulja ili ga dinstati na isti način uz dodatak prstohvata soli.