S prvim sunčevim zracima, mnogi od nas donose odluku da koriguju ishranu. To znači da neretko posežemo za odabirima koji nužno i nisu najbolji za naš organizam niti daju željene rezultate, a sve to nesvesno usporava organizam. Upravo zato, dodaci ishrani u vidu hranljivih vlakana nameću se kao sjajan saveznik u mršavljenu, ali i generalnom održavanju zdravlja organizma.

Smoothie je praktičan dodatak ishrani koji je odličan odabir za doručak ili užinu, ali vrlo je bitno šta u isti stavljate.

Naime, svaki obrok mora da sadrži zadovoljavajući deo svih potrebnih nutrijenata pa ako napravite takav smoothie, možete biti sigurni da organizmu neće ništa nedostajati, kao i da neće doći do disbalansa. Što se tiče sastojka koji je ključan, ako želite da pokrenete organizam i metabolizam, reč je o psilijumu. Naime, psilijum ljuspice dobijene su od semenki indijske bokvice, a najčešće se koriste upravo u smoothijima iako ih možete staviti i u pahuljice, pa čak i zdrave kolače.

Isto tako, ljuspice psilijuma mogu se koristiti i prilikom pečenja domaćeg hleba ili peciva, a budući da nemaju ukus, ne preuzimaju finalni utisak onog što kuvate već deluju neprimetno, ali učinkovito.

Budući da smoothije svi volimo, u nastavku smo izdvojili odličan recept koji je upotpunjen upravo psilijum ljuspicama koji će biti jako dobar za vaš organizam.

smuti
Unsplash 

Sastojci:

kisela jabuka ili drugo voće po želji
2 proteinskog jogurta jogurta
2 kašike zobenih pahuljica
1 kašika bobičastog voća
nekoliko listova baby spanaća
1 kašika psilijuma
1 kašika čija semenki
1 kašika organskog cimeta
voda

Priprema:

Priprema smoothija je i više nego jednostavna i praktična. Naime, sve sastojke koji to traže je potrebno prikladno iseckati i ubaciti u blender zajedno sa semenkama i psilijumim i dodati vode koliko je potrebno kako bi se dobio napitak. Bobičasto voće možete držati i u frižideru pa će vaš smoothie biti hladan i osvežavajući prilikom konzumacije.

smuti
Unsplash