Psi su, generalno, pravi stoici kada je u pitanju bol i odlično skrivaju tegobe. Ipak, to što ne "plaču", ne znači da ih i ne boli.
Znate onaj osećaj kada vas boli zub toliko da mislite da će vam glava pući od bola?
Vašeg psa isto tako boli, ali on ne može da kaže. Zato valja obratiti pažnju na tri simptoma koja ukazuju na to da vaš ljubimac ima problem sa zubićima.

LOŠ ZADAH

Loš dah kod pasa nije normalna pojava i gotovo uvek je znak problema sa desnima.

KRVARENJE DESNI

Krvarenje ili upaljeni (crveni ili natečeni) desni su glavni znak bolesti desni.

PONAŠANJE

Obično se smatra da je pas manje živahan, manje društven ili manje voljan da se igra jer je "star". Ali, vidne promene u ponašanju sugerišu da su u pitanju bolesne desni. Lako ćete primetiti pozitivne promene čim problem nestane.

Beautiful labrador retriever dog in the park, sunny day
sanjagrujic/iStockphoto Guliver/Getty images plus/iStock/sanjagrujic

Postoji nekoliko stvari koje biste trebali znati o svojim psima i kako ih održati zdravim:

1. Obezbedite dnevnu rutinu zubne nege. Idealno je da počnete od malih nogu. Četkanje zuba je najefikasnija metoda, ali možda ćete i dalje želeti da kombinujete nekoliko različitih metoda. Dentastix za svakodnevnu upotrebu pomaže u smanjenju nakupljanja kamenca do 80% i pogodni su za štenad. Nakupljanje kamenca je osnovni uzrok ozbiljnijih parodontalnih problema.

2. Ako je vaš pas već stariji, svejedno treba da sprovodite dnevnu higijenu zuba. Dentastik ima raskošan izbor za sve veličine pasa i pogodan je za sve životne dobi i rase.

3. Postarajte se da vaš pas dobije stomatološki pregled bar jednom godišnje. Između pregleda, možete da trerirate zubiće DentaStix štapićima za korišćenje dva puta nedeljno do linije desni.

4. Obezbedite igračke za žvakanje od kvalitetnog materijala. Ne dozvolite svom psu da žvače tvrde ili abrazivne predmete (kosti, čvrste najlonske igračke ili teniske loptice) - oni često oštećuju zube i desni.
I ne zaboravite: zdravi zubi, dobar život.