Da li ste čuli za Plešuću kuću koju mnogi od milja nazivaju „Pijana kuća“? Ako niste, onda ste sigurno naišli na lude i otkačene fotke mnogih koji nisu propustili ovo mesto u Pragu.

Ona je postala svetski poznata zbog svog neobičnog dizajna, privlači posetioce širom sveta, a nastala je 1989. godine. Danas važi za najvažniji primer postmoderne arhitekture u Evropi.

U vreme kada je sagrađena, izazvala je burne reakcije. Upravo zbog svog dizajna. Mišljenja su bila podeljenja. Dok su mnogi tvrdili da se ne uklapa u okruženje u kojem se nalazi, bilo je i onih koji su se aktivno zalagali za njeno rušenje.
Ipak, ovo je prva građevina svetskih arhitekata Franka Gehrya i češkog arhitekta Vlade Milunića.

Ime je dobila po poznatom plesnom paru Fredu Astaireu i Ginge Rogers. Dve kule predstavljaju Freda i Ginge te tako čine celinu, a sama građevina postiže savršenu ravnotežu modernog i antičkog.

U to vreme, Plešuća kuća bila je vrlo hrabar projekat koji je tek 15 godina kasnije prepoznat od strane javnosti kao simbol nove ere. Zgrada je danas dom savremenoj umetničkoj galeriji, brojnim kancelarijama, luksuznim kafićima i restoranima, a za većinu posetioca predstavlja nepresušan izvor inspiracije za maštovite fotografije koje svakodnevno nastaju u području ove, od milja nazvane, Pijane kuće!

Ko bi rekao da će nakon tako velike borbe da opstane, Plešuća kuća dobiti brojne nagrade i priznanja širom sveta, uključujući i nagradu za dizajn koju dodeljuje američki magazin Time?

Ukoliko se uskoro nađete u Pragu, ne zaboravite na ovaj tekst, kao i da ulepšate svoj feed na Instagramu jednom otkačenom fotkom. Makar lajkova nikada ne manjka, zar ne?