Vreme je toplije, dani su duži, a mi smo sklonili džempere u zamenu za šorts od teksasa. Prvi dan leta još uvek nije zvanično ulepšao naše prisustvo, ali sigurno možemo da osetimo slatko olakšanje koje dolazi sa sezonom punom zabavnih aktivnosti i nezaboravnih noći.

S dolaskom lepog vremena novi događaji ulaze u naš društveni život, što je više nego uzbudljivo. Jedina stvar koja nam stoji na putu? Sastanci, rokovi i sve radne obaveze. Da li se to samo meni čini ili rad i lepo vreme nikako ne idu zajedno?

To je najteže vreme da ostanete motivisani na poslu, a sve oko vas zove da odustanete. Ali avaj, moramo istrajati. Srećom, postoje neki saveti za produktivnost na koje možemo da računamo da će nam pomoći da uživamo u letnjem vremenu bez zaostajanja u karijeri.

1. Osvežite svoje ciljeve

Često postavljamo velike ciljeve i punimo brzinu napred da bismo ih postigli. Dok radimo na prilagođavanju naših planova vežbanja da bismo ostvarili naše fitnes planove, raspored spavanja kako bi odgovarao našim potrebama i proizvode za negu kože kako bi odgovarali sezoni, zaboravljamo da je i našim ciljevima potrebna briga i prilagođavanje.

Svakih nekoliko meseci treba pregledati ciljeve i postaviti sebi ova pitanja:

  • Kako se ovo slaže sa mojim vrednostima? Moja uverenja?
  • Moje najdublje želje?
  • Kako želim da živim svoj život?
  • Da li nešto treba da se menja?
  • Kako su mali ciljevi na kojima radim svakodnevno utiču na moje životne snove?

Postavljajući sebi ova pitanja, možete da vidite da li treba da se pokrenete i šta to treba da uradite. Pomaže vam da zapamtite kako vaš svakodnevni život utiče na vašu budućnost, podseća vas zašto idete za onim što jeste i daje vam novi osećaj svrhe dok idete napred.

2. Počnite da pripremate nedelju unapred

Sada kada imate novi set ciljeva ili svež način razmišljanja oko njih, vreme je da osigurate da vas ono što radite u svakodnevnom životu vodi ka njihovom ostvarenju.

Moja omiljena stvar je da se pripremim i planiram nedelju unapred. Svake subote ili nedelje odvojite malo vremena da se posvetite nedelji. Napišite sve stvari koje morate da uradite, stvari koje želite da radite i stvari koje biste voleli da radite. Planirajte svoj posao i lični život (i ostavite malo prostora za spontanost za te prolećne i letnje barove na krovu!). Povrh svega, očistite svoj prostor i počnite da se brinete o sebi — uradite sve što treba da biste se osećali osveženo koliko god možete za ponedeljak ujutru.

3. Napravite svoj raspored kako želite da živite svoj život

Postoji mnogo sadržaja za žene koje su sam svoj gazda i koje mogu organizovati svoje dane, u određenoj meri, onako kako im je idealno. Nemaju svi tu opciju ako ste u tradicionalnijem modelu rada od 9 do 5. Bez obzira na vaš radni raspored, postoje načini da izgradite svoj život tako da bliže odražava ono što se nadate da biste jednog dana voleli da radite.

Na primer, ako je vaš životni cilj da radite freelance posao i zamišljate da se probudite, skuvate kafu, vodite dnevnik, idete na trening ili jutarnju šetnju, a zatim idete u svoj poslovni prostor, počnite da stvari koje možete radite već danas. Ako morate da idete na posao u 7 ujutru, verujemo da nemate puno vremena za trening ili šetnju, ali ostale navike sa spiska možete uvrstiti u svoj raspored pre nego što izađete. Samo zato što još ne živite život iz snova ne znači da danas ne možete početi da mu se približavate.

4. Uživajte u procesu i pravite pauze!

Dok gradite svoj raspored (i život), ne zaboravite da se počastite. Dok nadograđujete svoje prakse da biste bolje postigli svoje lične i profesionalne ciljeve, dodajte vreme za jednostavna zadovoljstva života. Drugim rečima, rasporedi pauze.

Jedan trik koji sam smatrala korisnim tokom godina, posebno ako radim na nečemu što možda nije moja šoljica čaja, je da organizujem sat ili dva tokom kojih se fokusiram na projekat, znajući da kada to vremensko ograničenje prođe, mogu da odem u šetnju da uzmem kafu iz omiljenog kafića. Raščlanjivanje obaveza na manje delove i zakazivanje pauza ili nagrada dok idete  ka uspehu može biti ključni način da se osigura napredak i da uživate u procesu dok polako završavate posao.

5. Izađite napolje

Prednosti izlaska napolje su beskrajne. Sada kada dobijamo više sunca, pobrinite se da planirate vreme za izlazak napolje. 

Jedan od mojih omiljenih načina da se pobrinem da u svoj svakodnevni život uključim svež vazduh i sunce je planiranje jutarnje šetnje, bilo da je to na putu do posla ili samo nekoliko blokova u zavisnosti od mog dana. U ovoj šetnji slušam podkast, muziku ili meditaciju u šetnji da bih započela svoj dan kako treba.

Ko ne bi želeo da ima sjajnu kosu, blistavu kožu, da bude u formi, doteran i da se zabavlja?
instagram/ annaastrup 

6. Planirajte osveženje - posla i života

Na kraju, ali ne i najmanje važno, slušamo mnogo o osvežavanju našeg doma i stvari kada vreme postane lepše. Odlično je vreme da očistite staro da biste napravili mesta za novo.

Ali šta je sa vašim radom i životom? Odvojite malo vremena da osvežite ono što imate. Prođite kroz mail, radnu površinu i fascikle i fajlove na računaru. Izbrišite ili arhivirajte ono što vam nije potrebno. Pregledajte svoju listu obaveza. Ima li tamo stvari koje su tu mesecima? Da li su oni zaista toliko važni? Pogledajte svoj kalendar. Da li postoje stavke koje se mogu ukloniti? Postoje li sastanci koji nisu korisni? Udubite se u svoja dokumenta, svoje obaveze i celokupni rad. Rasporedite stvari kako biste se mogli fokusirati na ono što je najvažnije ove sezone!

Bonus video

Najvažnije pitanje kod psotavljanja ciljeva TikTok/kraljicasadržaja

Izvor: Wanted A.N.