Nije tajna da ponedeljak može biti stresan. Izraz „nedeljni strah“ čak opisuje i neugodan osećaj pre početka nove nedelje. Ja sam se, na primer, dugo borila sa ovim. Provela sam mnoge nedelje preterano razmišljajući o zadacima i odgovornostima koje me čekaju u ponedeljak, često umanjujući divne vikende provedene sa prijateljima i porodicom.

Srećom, postoje načini da se spreče nedeljni strahovi pre nego što se pojave, a postoje čak i načini da sprečite da se ponedeljak ujutru pretvori u mahnitu trku do cilja. Trik? Sve je u tome kako ćete provesti petak popodne. Zato se spremite da se zavalite i u potpunosti uživate u zasluženoj čaši vina petkom uveče – jer otkrivamo pet stvari koje uspešne žene (a sada i vi!) rade petkom, tako da im ponedeljak ne bude noćna mora.

1. Pripreme ponedeljak, pre ponedeljka

Uspešne žene znaju da je to što će ostati korak ispred u poslu i pomaći svoje granice ono što će ih izdvojiti, ali kako se nedelja bliži kraju, normalno je da imaju zadatke koji se prelivaju i postanu stavka „sledeće nedelje“.

Pre nego što se odjave u petak, odvoje vreme da organizuju svoj ponedeljak (i ostatak nedelje po tom pitanju). Pregledaju svoju e-poštu, poruke, kalendar, sve velike sastanke tokom nedelje i svoju ukupnu listu obaveza svakog petka pre nego što napustite kancelariju. Odatle, zacrtaju sledeću nedelju i pripreme se na vreme za pripremu sastanka, naredne aktivnosti koje treba da obave, podsetnike koje imaju u kalendaru, stvari koje moraju da urade i stvari koje žele da urade. Kada to rade, obavezno dodaju stvari kao što su šetnje uz kafu sredinom nedelje kada znaju da će njihovom umu trebati mentalni odmor.

Pripreme se za sastanak unapred
Shutterstock 

Kada ovo urade, vole da naprave korak dalje i da se povežu sa svojim kolegama u vezi sa stavkama za sledeću nedelju, tako da su već usklađeni sa onim što treba da se uradi – štedeći im vreme i energiju u ponedeljak. S ovim planom, uplivava u vikend uverena da će sledeću nedelju uspeti da držim pod kontrolom.

2. Pripreme se za sastanak

Ako zna da ulazi u ponedeljak sa pozivima bilo koje vrste, voli da odvoji više vremena petkom da ih pripremi unapred. Na taj način osigura da su dnevni redovi spremni, beleške napravljene i zna tačno šta treba da se uradi u ponedeljak ujutru da bi se u potpunosti pripremila.
Znajući u šta ulazi u ponedeljak pomaže da sastanci prođu lakše i da se opustim nedeljom uveče znajući da ponedeljak ujutro neće biti haotičan. Win-win!

3. Očiste svoj prostor, radni sto

Pre nego što odu da stignu da se nađu sa prijateljima petkom, uspešne žene se uvere da je njihov sto ili radni prostor uredan. Ulazak u uredan i miran prostor u ponedeljak ujutru im olakšava um. Mali savet: Ukrasite ga lepom svećom, slatkom sveskom i svojom omiljenom šoljom za kafu.

Očiste svoj prostor, radni sto
Pexels/ cottonbro studio 

4. Očiste svoj digitalni prostor

Možda je od vašeg fizičkog radnog prostora važniji vaš digitalni.
Pre nego što se odjave petkom, daju sve od sebe da organizuju mail, desktop, downloads i druge fascikle koje su možda počele da se zbrajaju tokom nedelje. Stavljaju stavke na odgovarajući način i brišu ono što im nije potrebno.

5. Razmisle o nedelji koja je prošla

Na kraju dana, sve ove pripreme će se zaista isplatiti samo ako uzmete ono što se dogodilo tokom vaše tekuće nedelje i primenite to na ono što sledi. Prošetajte 5-10 minuta u petak popodne i razmislite o tome šta je uspelo, šta nije uspelo, gde želite da promenite fokus sledeće nedelje i koje dodatne veštine želite da naučite. Dodajte ključne ciljeve koje ste postavili za sebe ili oblasti koje biste želeli da poboljšate u svoj nedeljni plan i dodajte stvari koje treba zapamtiti na lepljive beleške u svom radnom prostoru, tako da kada dođete u ponedeljak, nema sumnje o tome šta prvo treba da uradite.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Izvor: Wanted V.P.