Svi mi tražimo taj jedan magični trik koji će učiniti da naši dani izgledaju bez napora, ali surova istina je da ne postoji jedinstven put do produktivnosti.

1. Iskoristite pametno putovanje do pola

Bez obzira da li se vaše putovanje na posao sastoji od odlaska u kancelariju ili odlaska u omiljeni kafić tokom dana, postoje načini da na najbolji način iskoristite vreme provedeno između kuće i posla. Kako ovo vreme može da funkcioniše za vas? Da li je to brzinski poziv da se čujete sa roditeljima ili prijateljima? Ili pet minuta slušanja novog podkasta i malo dubokog disanja? Čak i ako je ovo vreme kratko, iskoristite ga pametno jer će vas napuniti svežom energijom.

2. Očistite svoj mail

Da, očisti ga. Do kraja! Oslobodite se napola gotovih odgovora, nacrta koji nikuda neće stići i obaveštenja o rasprodajama do kojih niste slučajno došli. Čak i samo 30 posvećenih minuta u ponedeljak ujutru za čišćenje mailova će vam uneti osećaj osveženja u celu nedelju.

3. Prioritizujte zadatke

Određivanje prioriteta zvuči lako, ali nije uvek jednostavno. Da biste zaista odredili prioritete, nemojte samo da napravite listu zadataka koje treba obaviti i označite „najveće“, „najteže“ ili čak „najlakše“. Umesto toga, zamislite svoj dan kao skup gradivnih blokova koji svi moraju da se uklope. Gde je uzročnost? Šta prvo treba da se uradi da bi ostatak dana ili nedelje bio bolji? Korišćenje ove povezanije metode određivanja prioriteta takođe nam pomaže da prevaziđemo deo otpora koji imamo oko teških zadataka.

4. Koristite Pomodoro tehniku

Ova metoda je s razlogom obožavam! Dokazano je da se naš mozak oseća osveženijim i fokusiranijim kada možemo da radimo u određenim okvirima. Podesite tajmer na 25 minuta, izaberite zadatak, a zatim besramno dajte sebi ugrađene pauze od 5 min između svakih 25 min kako biste se odmorili i nastavili s zadatkom još snažnije.

Podrazumeva više od planera
Pexels/ cottonbro studio 

5. Ignorišite poruke i mailove ujutru

Ako se osećate čudno zbog toga, pokušajte samo nedelju dana i videćete koliko će to uticati na vašu produktivnosti. Prirodna je sklonost da želimo da odgovorimo i pređemo na zadatke kada vidimo imejl. Započinjanje dana uranjanjem pravo u gomile e-poruka koje imate znači da vaše prijemno sanduče postaje vaša lista prioriteta – koja kontroliše vas umesto obrnuto. Razmislite o tome da prvih sat vremena odložite odgovaranje na poruke za malo kasnije ujutru i umesto toga započnite dan svojim prioritetima.

6. Strateški iskoristite svoju „OOO“ poruku

Ko kaže da je vaš OOO automatski odgovor samo za odmor? Budite kreativni sa ovim automatskim odgovorom i koristite ga za ciljane projekte. „Trenutno sam na posebnom projektu i moja jutra ove nedelje (9-12 sati) biće posvećena tom zadatku. Molim vas da me kontaktirate van tih sati za što brži odgovor.” Pomerite granice tako što ćete postaviti neke svoje.

7. Pripremite svoj dan noć pre

Određivanje vašeg dana se razlikuje od planiranja. Kada posmatrate svoj dan, mentalno se pripremate za različite talase energije i napora koji će vam trebati tokom dana. Možete li da prebacite važan poziv na jutro kada se osećate svežije? Mogućnost da izvršite ovu procenu noć pre punog rasporeda daje vam više opcija za upravljanje i preuređenje dana, piše The Every Girl.

8. Smanjite sve distrakcije

Svaki mali ping, zujanje i blicanje odvode nas od našeg potpunog mentalnog fokusa. Odvojite se od svega onoga što vas svaki dan izbacuje iz koloseka. Da li je trenutna poruka koja vibrira? Podesite režim "Ne uznemiravaj" na nekoliko sati. Možda ćete čak otkriti da vam zatamnjena soba (i naočare sa plavim svetlima!) pomaže da se uključite u ključni projekat ili zadatak, bez drugih vizuelnih ometanja.

čitanje knjige
Unsplash/ Toa Heftiba 

9. Rezervišite vreme za self-care

Oprostite ako vam zvuči kao kliše, ali i ti i ja znamo da se ne može točiti iz prazne flaše. I pre nego što kažete da nemate vremena za sebe jer ste previše zauzeti svime što vam se dešava u životu, dozvolite mi da vas ljubazno zaustavim. Postoji toliko mnogo mini briga o sebi koje možemo da uklopimo u naš svakodnevni život, bez obzira na raspored, koji zaista mogu učiniti svu razliku u sposobnosti da damo sve od sebe u ličnom i profesionalnom smislu. Razmislite o malim trenucima tokom dana koje možete da nadogradite ili romantizujete da biste im se još više radovali: da li je to vaša jutarnja kafa ili šetnja po naselju posle posla? Priuštite sebi novu šolju ili meditirajte, na primer, tako da kada imate težak dan, imate ove rituale kojima pribegavate i kojima ćete se radovati.

10. Razbijte dugoročne ciljeve na dnevne zadatke

Ciljevi se ne ostvaruju osim ako se ne razbiju na mini-ciljeve. Uzmimo, na primer, trčanje maratona - nećeš jednostavno ustati i uraditi to jednog dana. Ali razbijanjem velikih ciljeva na dnevne zadatke, vaši dugoročni ciljevi postaju mnogo ostvariviji. U ovom primeru, trčanje tri kilometra dnevno može vam pomoći da izgradite do pet, 10 i 20km. Dakle, umesto da se opterećujete širom slikom, razmislite kako možete da se uhvatite u koštac sa malim ciljevima koji će vam pomoći da postignete veće ciljeve jednog dana.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

"ŠTO VAM JE VEĆA PRODUKTIVNOST VEĆA JE I ZARADA" Atanacković: Znači, ekonomski teoretičari, vide OVAJ MODEL kao budućnost Kurir TV


Izvor: Wanted A.N.