Kada vam kažem da sam nekada odugovlačila sve, mislim da sam verovatno bila tip osobe koja je sve radila u poslednji čas koja je hodala zemljom. Domaći za školu treba da bude u 23:59 u petak uveče? Zatekli biste me kako ga završavam u 23:58. Treba da kupim poklon za nečiji rođendan? Ubeđivala sam sebe da imam vremena da nešto pokupim na putu do žurke, paničarila sam kada ne bih mogla da nađem nešto što sam mislila da je dobro, i neizbežno zakasnila. Imam email? Zaklela bih se da ću odgovoriti kasnije, a onda vas slučajno ostavim na čekanju dve nedelje. Ovako sam fukcionisala prvih 20 godina svog života. Iako mi ni danas nije jasno kako im je uspelo da to radi toliko dugo, došlo je do tačke u kojoj jednostavno nije bio održiv način života za to koliko sam bila zauzeta kao „prava odrasla osoba“, piše Mckenna Pringle za The Everygirl. Znala sam da moram nešto da pokušam da bih svoje zastrašujuće užasne veštine upravljanja vremenom postavila na mesto - i tu dolaze svi ovi saveti.

U početku sam pokušao sa dnevnim planerima, većim mesečnim planerima, religiozno koristeći Google kalendar, postavljajući podsetnike na svom telefonu i ne dozvoljavajući sebi da radim bilo šta zabavno ili društveno dok ne završim sve sa liste obaveza. Ali i dalje sam osećala da potiskujem zadatke čak i sa svim pomno zapisanim. Zbog toga sam na kraju shvatila da moje veštine planiranja nisu problem - to je bila moja pažnja i motivacija. Sve sam odlagala do poslednje sekunde jer bi me to bukvalno nateralo da se fokusiram. Znala sam da ću morati da razmišljam malo van okvira i vremenom sam shvatila nekoliko metoda i trikova u koje se sada apsolutno kunem. Evo kako sam u potpunosti pozdravila moje hronično odugovlačenje:

1. Neka vaša lista obaveza bude jednostavna

Jedna od prvih stvari koje sam naučila bila je vrednost što je moguće jednostavnije liste obaveza. Umesto da se opterećujem pisanjem svake male stvari koju treba da uradim, odvojim vreme da razmislim šta zapravo treba da uradim i samo dodam manje stvari nakon što sklonim velike puške s puta. Pre sam imala preko 15 stvari na dnevnom redu, što bi me nekako izbezumilo i dovelo do toga da se zatvorim. Ali, kada imam samo nekoliko obaveza i kada sam u mogućnosti da ih sve obavim, osećam se više motivisano da se uhvatim u koštac sa lakšim zadacima kao što su pranje veša, pranje sudova i tako dalje. Neka bude koncizno!

Imajte produktivnu jutarnju rutinu
Freepik 

2. Imajte produktivnu jutarnju rutinu

Jutra zaista određuju tok celog dana i shvatila sam da je produktivan početak od suštinske važnosti da bih izbegla odlaganje. Definitivno ne morate da ustanete u 6 ujutro da biste radili intenzivan trening, vodili dnevnik, meditirali i napravili doručak pre nego što krenete na posao – to jednostavno nije realno za sve. Ali, ako započnete svoj dan na način da se osećate kao najbolja verzija sebe, velike su šanse da će se vaša motivacija da ostanete na vrhuncu stvari nastaviti kroz dan. Za mene, ovo izgleda: da ustanem čim mi se alarm oglasi, nameštam krevet, pijem vodu i izlazim napolje u šetnju. Ako predugo ležim u krevetu i žurim da se spremim u danima kada imam pregršt obaveza, moj nivo stresa tokom ostatka dana je mnogo veći nego što bi trebalo da bude, tako da pokušajte da radite sve što vas čini punim energije da biste postavili pozitivan tok dana.

3. Napravite „radnu“ plejlistu

Ovaj je malo nekonvencionalan, ali se bukvalno kunem u njega. Najbolje radim kada mi muzika tiho svira u pozadini, bilo da je to pisanje članka ili organizovanje mog ormara. Međutim, primetila sam da ako slušam nasumično Spotify ili imam muziku na nasumičnom redosledu, stalno moram da menjam i preskačem pesme što me sprečava da ostanem fokusirana. Zato sam odvojila vreme da napravim plejlistu posebno za vreme kada radim posao (koje mi, naravno, ne odvlače previše pažnje). Kad god slušam listu pesama, povezujem je sa produktivnošću — skoro kao moje male tematske pesme za radni dan.

4. Ne forsirajte se

Prekomerni rad može lako dovesti do sagorevanja i, ironično, do prokrastinacije. Nekada sam odbijala da dam sebi pauzu iz straha da ne izgubim fokus, ali to me je zapravo učinilo super anksioznom i ogorčenom na sve moje zadatke. Ako dođem do kraja dana, a da ne obavim onoliko posla koliko sam se nadala da hoću, ne prisiljavam sebe da ostanem budna do 3 sata ujutro da bih ga nadoknadila – jednostavno prilagodim svoju listu obaveza za sledeći dan i dozvolim sebi da se dovoljno odmorim. Mi smo samo ljudi i potrebna nam je ravnoteža da bismo sačuvali svoj razum.

Ne forsirajte se
Pexels/ Karolina Grabowska 

5. Koristite Pomodoro tehniku

Jedno od najvrednijih oruđa u mom arsenalu za borbu protiv odugovlačenja je Pomodoro tehnika, koja uključuje razbijanje rada u fokusirane intervale od 25 minuta, nakon čega sledi kratka pauza od pet minuta. Strukturirani pristup mi pomaže da zadržim osećaj hitnosti i fokusa bez osećaja preopterećenosti. Posvećujući kratke rafale vremena zadacima, otkrila sam da mi je mnogo lakše da zadržim koncentraciju i efikasno upravljam poslom.

Možda će vas zanimati: 9 SAVETA KAKO BITI PRODUKTIVNIJI: Precrtaćete listu obaveza brže nego što ste mislili

6. Prvo obavite najteži zadatak

Nekada sam stalno povlačila klasični potez obavljanja milion svakodnevnih zadataka da bih se osećala produktivno iako je to značilo ignorisanje stvari koje sam zaista trebala da obavim. Došla bih do kraja dana i rekla sebi: „Vau, uradila sam toliko toga, tako da je u redu što nisam stigla do jedne stvari koju je danas trebalo završiti.“ Dakle, stekla sam naviku da radim svoje najveće i najvažnije obaveze na početku svog dana, ako sam mogla, i to je napravilo veliku razliku. Stvari kojih se najviše plašim su urađene dok je ceo dan još ispred mene, što mi daje više vremena za druge zadatke, druženje ili opuštanje.

7. Otkrijte da li ste dnevni ili noćni radnik

Razumevanje vašeg hronotipa (vaših prirodnih ritmova produktivnosti) je ključ za efikasno upravljanje vremenom. Veći deo svog života odlagala bih da radim posao do kasno u noć i borila bih se da držim oči otvorene, a na kraju ne bih bila zadovoljna kako sam ga obavila. Shvatila sam da sam lično produktivnija ujutru, tako da uvek težim ranijem početku umesto da odvajam vreme noću za razmišljanje. Slušajte sebe i svoje telo da biste shvatili u koje doba dana je za vas najrealnije da uđete u zonu produktivnosti i krenete tada.

Prvo obavite najteži zadatak
Pexels/ cottonbro studio 

8. Rotirajte između dva zadatka

Iako je nekim danima najbolje da ostanem fokusirana na jednu stvar, postoje drugi u kojima me preskakanje između dva zadatka može sprečiti da postane dosadno i olakšati preuzimanje zadataka. Na primer, upotrebiću Pomodoro tehniku i posvetiti jedan od svojih 25-minutnih delova rada pisanju članka, onda ću napraviti pauzu i iskoristiti sledeći period rada da operem sudove, a onda se mogu vratiti svom članku sa svežom perspektivom u sledećem krugu. To radim u danima kada se zaista borim da zadržim fokus, i obično je prilično korisno u smislu održavanja produktivnosti.

9. Izbrišite aplikacije koje vas ometaju tokom rada

U početku sam pokušala da stavim telefon u potpuno drugu prostoriju dok sam radio, ali sam se na kraju pomirila sa činjenicom da to nije bilo realno za mene s obzirom na to koliko mi je telefon potreban za posao. Ali ja bih (naravno) uvek odlutala na Instagram ili TikTok kad god mi je bilo potrebno da koristim svoj telefon, ubijajući fokus odmah i tamo. Dakle, počela sam privremeno da brišem svoje aplikacije društvenih mreže sa svog telefona tokom svog radnog vremena, i to je potpuno promenilo fokus za mene. Kada završim radni dan ili imam dužu pauzu, i ponovo ih proverim čini mi se poslastica koju sam zaslužila, što je takođe veoma koristan motivator.

10. Budite puni goriva

Ako imate zaista gust raspored, lako je izgubiti pojam o vremenu i zaboraviti na hranu i piće. Trčala bih okolo pokušavajući da završim stvari u poslednjem trenutku, shvatila bih da je 14:00 i da nisam ništa jela, neizbežno bih izgubila svu energiju i fokus koji su mi bili potrebni do kraja radnog dana. Sada se trudim da u danu odvojim vreme za obroke i užinu, a svoju vernu flašicu vode od litar uvek držim na stolu, što mi omogućava da održavam konstantan nivo energije tokom celog dana.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

"ŠTO VAM JE VEĆA PRODUKTIVNOST VEĆA JE I ZARADA" Atanacković: Znači, ekonomski teoretičari, vide OVAJ MODEL kao budućnost Kurir TV


Izvor: Wanted A.N.