Odrastajući nikada nisam osetila efekte letnjeg računanja vremena i kraćih, hladnijih dana. Kao dete, moje vreme za spavanje je uvek bilo isto bez obzira da li je sunce zašlo ili ne, a na fakultetu sam uvek bila raspoložena za izlaske bez obzira koliko je hladno. Sada, sa punim radnim vremenom, manje energije i više odgovornosti, počinjem da osećam negativne efekte kraćih dana. Pošto većinu dana provodim u kancelariji i ne izlazim do 17 časova, ujutru imam malo vremena da uživam u suncu (ukoliko ga uopšte i bude).

Leti koristim dodatnu dnevnu svetlost tako što posle posla obavezno odlazim na piće sa prijateljima, ali zimi sve što mogu da zamislim je da odem kući i da se zavučem pravo u krevet. Ako i vi živite u delovima sveta koji su u ovo doba godine hladni, oblačni i mračni, verovatno biste mogli da iskoristite nekoliko saveta kako da "preživite" do proleća.

Čitajte dalje za pet načina na koje se oslanjam kada me zimski bluz sruši.

1. Uzimajte suplemente koji će vam pomoći sa energijom

Spustite džezvu za kafu i zaboravite na podnevni latte - ne morate da pijete velike količine kafe da biste preživeli radni dan uprkos tome koliko biste to želeli. Očigledno, najbolji način da dobijete energiju je da svoju ishranu izbalansirate. Ali kada ranije padne mrak i nismo videli sunce bez oblaka danima, možda ćete imati koristi od dodataka koji će vam pomoći sa hranljivim materijama koje vam nedostaju (kao što je vitamin D) ili sastojcima koji će vam pomoći da povećate energiju, motivaciju i fokus tako da ne samo da možete da preživite svoj dan već i da napredujete.

2. Učinite svoj dom prijatnim

Hygge je moj jezik ljubavi, tako da se ponosim što imam udoban dom tokom hladnih, zimskih meseci. Stanje mog fizičkog okruženja može imati veliki uticaj na moje mentalno zdravlje (u dobru i u zlu), tako da je prostor u kome uživam da provodim vreme od pomoći kada me hladno vreme pokosi. Fokusiram se na to da svoj dom održavam urednim, palim svoje omiljene sveće i imam puno ćebadi sa kojima se mogu ušuškati. Čak i ako niste kućni tip kao ja, uredite svoj dom tako da imate sve svoje omiljene stvari na jednom mestu i pretvorite svoj životni prostor u svoje lično gnezdo. To čini još jednu noć kod kuće mnogo prijatnijom i možda ćete se čak radovati zalasku sunca u 16 ​​časova.

Učinite svoj dom prijatnim u tmurnim danima
Unsplash/ Spacejoy 

3. Probudite se ranije

OK, saslušaj me. Znam da ustajanje u 6 ujutru nije lako – posebno kada je hladno i sunce je jedva izašlo – ali sam otkrila da mi raniji početak dana i odlazak u krevet pomaže da se osećam bolje. Pošto je mrak kad izađem iz kancelarije, volim da vežbam, obavljam poslove ili samo sedim i čitam pored prozora ujutru kako bih što više vremena mogla da provedem upijajući sunčevu svetlost. Dobijanje više svetlosti može čak pomoći i kod simptoma sezonskog afektivnog poremećaja, pa ako radite u kancelariji ili imate ograničene prozore dok sunce ne zađe, probudite se malo ranije da biste se uklopili po suncu kad god možete.

4. Ostanite aktivni

Ako ste nalik meni, vaše omiljeno mesto kada je napolju hladno (ili budimo iskreni, bilo kada) je krevet. Želja da budem stalno pod pokrivačem u kombinaciji sa uživanjem u manje hranljivim prazničnim poslasticama često me čini letargičnim i raspoloženom za hibernaciju cele zime. Dok su odmor i oporavak važni delovi brige o sebi i telu su potrebne različite stvari tokom različitih godišnjih doba, znam da ako ostanem aktivna, moj um i telo se osećaju najbolje.

Ostanite aktivni u tmurnim danima
Pexels/ cottonbro studio 

Vežbanje je instant sredstvo za poboljšanje raspoloženja i smanjenje stresa, koje svi možemo da koristimo kada se osećamo loše u ovo doba godine. Ako zaista ne želite da ustanete sa kauča, nemojte se prisiljavati na trčanje od pet milja ili intenzivan HIIT trening. Umesto toga, ustanite se i idite u šetnju ako napolju nije previše hladno, radite opuštajuću jogu u dnevnoj sobi ili plešite po kuhinji dok pečete (da, to se takođe računa kao vežba).

5. Kreirajte rutinu

Dani koji nam slede počinju da budu potpuno isti kao prethodnih (hladni i monotoni), i lako je upasti u loše raspoloženje. Kada počnem da se osećam tromo i uopšte bezveze, vraćam se svojim omiljenim jutarnjim i večernjim rutinama da bih se osećala motivisano i smireno. Pridržavanje rutine mi je lako, ali ako vašu rutinu obavljate previše mehanički, pa pokušajte da dodate različite obaveze kako bi vam jutra, večeri i briga o sebi bili uzbudljiviji i prijatni. Redovna rutina može pomoći u smanjenju stresa, poboljšanju raspoloženja i poboljšanju sna, što su rezultati koje svi želimo u ovo doba godine.

Bonus video

MENTALNO ZDRAVLJE SRBA: Ljudi više ne znaju kako je to biti smiren i bezbrižan! Kurir televizija

 Možda će vas zanimati: 9 SAVETA KAKO BITI PRODUKTIVNIJI: Precrtaćete listu obaveza brže nego što ste mislili

Izvor: The every girl