Već na sredini nedelje mnogi ne osećaju nivo energije kao što su imali na početku iste kada je uglavnom želja za nove poslovne pobede na vrhuncu. Petak uveče tek je problematičan, a znamo da uz nedostatak motivacije ruku pod ruku ide i nedostatak produktivnosti.

Kako biste postigli ovaj cilj i ostvarili svoj puni poslovni potencijal, u nastavku vam donosimo tri saveta stručnjaka i psihologa koji vam dokazano pomažu da se nosite sa stresom i nedostatkom radnog entuzijazma.

Jedno po jedno

Prvo što psiholozi tvrde, a što se tiče efikasnosti rada tokom dana, jeste da zapravo zaboravimo na multitasking. Dakle, trebalo bi da postavimo sebi jedan zadatak i jednostavno ga završimo pre nego što počnemo da gledamo druge mejlove, poruke ili planiramo sledeće korake. Mentalno je mnogo lakše koncentrisati se na samo jedan zadatak, a osećaćemo se produktivnije ako precrtamo jednu stvar sa liste, pa drugu, pa treću.

Zašto je važno postaviti pred-rezolucije i kako vam to može pomoći u narednoj godini?
Pexels/ Karolina Grabowska 

Ako počnemo da ih sve rešavamo u isto vreme, nastaće haos i u našem rasporedu i u našoj glavi, a samim tim i brzina rešavanja zadatka će se smanjiti. Dakle, skidajte jednu po jednu stvar sa svoje liste obaveza – i opustite se tokom dana. Videćete da se isplati.

Isplanirajte outfit dan ranije

Možda izgleda malo otrcano, ali činjenica je da olakšavanje jutarnje rutine mnogo pomaže u smanjenju stresa koji osećamo tokom ostatka dana. Dakle, pripremite doručak poput ovsene kaše veče pre, ubrzajte postupak spremanja uz outfit koji ste izabrali prethodne noći i zaplovite u jutro bez tereta donošenja čak i onih malih odluka odmah nakon buđenja. Osećaćete se organizovanije, a brže ćete krenuti sa poslovnim obavezama.

planer
Unsplash/ marissa grootes 

Definišite prioritete

Ključno, a zapravo osnovno, svakako je da treba da definišete svoje prioritete u radnom danu. Definitivno ne možete očekivati da ćete rešiti 20 velikih zadataka za osmočasovni radni dan – iako biste to verovatno voleli. Neophodno je stati na loptu i ujutru definisati jasne i realne ciljeve za dan, pa ćete najlakše osetiti zadovoljstvo na kraju posla. Ako od sebe postavljate nerealna očekivanja, nikada nećete biti zadovoljni i verovatno ćete biti stalno pod stresom.

Bonus video

"ŠTO VAM JE VEĆA PRODUKTIVNOST VEĆA JE I ZARADA" Atanacković: Znači, ekonomski teoretičari, vide OVAJ MODEL kao budućnost Kurir TV

Izvor: jolie.hr