Svaki put kada nastupi januar nove godine, bombardovani smo odlukama. Bilo da se radi o novom članstvu u teretani ili izvlačenju iz finansijskih dugova, nova godina je ona prazna lista koju ste čekali. To je odličan trenutak za lično razmišljanje i proveru sa sobom. Ako ste poput mene, može biti neverovatno izazovno usporiti svoj um. Evo sedam saveta za mentalno pritiskanje dugmeta za osvežavanje kako biste mogli da raščistite um i osećate se sposobnim da prihvatite 2024.

1. Potražite načine da pojednostavite stvari

Bilo da se radi o samo određenom broju sastanaka/obaveza nedeljno ili da se rešite odeće koju zapravo ne nosite, pronađite načine da sebi olakšate život. Život može biti izazovan, i iako su mnoge stvari van vaše kontrole, razmislite o navikama nad kojima imate kontrolu. Da li tražite načine da stvorite vremena u životu ili stalno pretrpavate svoj raspored? Život će izgledati mnogo bolje kada namerno razvijete navike koje vas dovode do mesta lične ravnoteže.

2. Romantizujte san

Prema The Sleep Foundation, „Žene imaju doživotni rizik od nesanice koji je čak 40% veći od muškaraca“, zbog čega (mnogo šoljica) kafe verovatno zvuči tako dobro ujutru. Drugim rečima, nama je – u stvari – potreban naš beauty sleep. Zato vas molim da prosledite maske za oči i satenske pidžame. Dajte prioritet boljim navikama spavanja kako biste bili sigurni da vaše telo dostiže svoj puni potencijal blagostanja. Ograničite vreme ispred ekrana pre spavanja da biste se mentalno smirili i pripremili za opuštanje. Ako odlazak u krevet zvuči dosadno, kreirajte personalizovanu noćnu rutinu koju volite. Nakon rutine za negu kože, uključite difuzer eteričnih ulja i ušuškajte se u krevet za čitanje dobre knjige.

3. Zapišite svoje misli

Odličan način da zdravo obradite svoje misli je vođenje dnevnika. Čak i ako imate samo nekoliko minuta, uzmite olovku na papir ili napravite belešku na telefonu u kojoj ćete moći da zaronite u različite misli sa kojima ste se bavili. Možda ste pod stresom i morate da pišete o svojim izazovima na poslu, ili možda tugujete zbog gubitka bliskog prijatelja i morate da se oslobodite emocionalne traume. Pisanje je način komunikacije koji nam pomaže da obradimo svoje emocije kroz reči tako da možemo da oslobodimo sve ideje ili uverenja koja možda imamo u mislima. Dnevnik je zdrav izvor i bezbedno mesto na koje se možete osvrnuti dok se krećete napred kroz različita godišnja doba.

Romantizujte san
pexels/ marcus aurelius 

4. Odvojite vreme da budete sami

Vikendom kada sam u mogućnosti da pobegnem od obaveza života, volim da idem u lokalni kafić, naručim kafu i zaista se bavim svojim okruženjem bez da me telefon ometa. Podesite jedan dan ili različite blokove sati tokom cele nedelje gde možete da uradite nešto samo za sebe što vas oživljava. Često smo pod najvećim stresom kada nemamo prilike da predahnemo i odstupimo od rasporeda da bismo uložili u sebe. Idite na pregled, posetite svog zubara, kupite nove čizme ili jednostavno sami uživajte u ukusnom kroasanu. Radite nešto što volite i pretvorite to u naviku da biste bili sigurni da brinete o sebi.

5. Ostavite prošlost u prošlosti

Možda ste prošle godine prošli kroz težak raskid ili je neko izneverio vaše poverenje. Možda ste se mučili na poslu ili ste napravili greške zbog kojih žalite. Ponekad se ne nosimo pravilno sa negativnim emocijama ili ih čuvamo i puštamo da se manifestuju kao nezdrave projekcije prema drugim ljudima. Pre nego što uđete u novu godinu, odvojite trenutak da identifikujete te negativne emocije i preispitaje se. Počnite tako što ćete sebi postaviti pitanja poput: „Koji događaji su značajno negativno uticali na mene prošle godine?“ ili „Koja ograničavajuća uverenja sam sebi dozvolio da se držim tih događaja kojih treba da se oslobodim?“

Šta god da je, razmislite o tome da dozvolite da te stvari krenu dalje i da se zaista oporavite. Da bismo se pojavili pred drugima, prvo moramo uvek biti voljni da se pokažemo za sebe. Nova godina ne menja bol. Ali to je divan podsetnik da možemo izabrati da počnemo iznova i nastavimo da težimo zdravom srcu.

Budite fizički aktivni
Shutterstock 

6. Budite aktivni

Postoji toliko mnogo resursa i ažuriranih istraživanja koja kontinuirano potvrđuju važnost vežbanja. Posle vežbanja, često se osećamo mnogo bolje i možemo da pomerimo ustajalu energiju zbog čega se osećamo zaglavljenima, a da ne pominjemo one endorfine za dobar osećaj koji se oslobađaju kada pomerite svoje telo. Bez obzira da li volite da idete u šetnju ili pohađate časove joge online posle posla, pokažite svom telu da ga volite tako što ćete vežbanje učiniti prioritetom za svoje mentalno zdravlje. Ne samo da pokret može poboljšati vaše raspoloženje, već ćete izgraditi snagu – i fizički i mentalno.

7. Uradite male stvari odmah

Kao zaposlena žena koja ima haotičan raspored, jedan od načina na koji sam minimizirala to do listu jeste da biram da uradim stvari odmah. Zamislite da je kasno uveče i da je gomila posuđa u sudoperu - verovatno ste u iskušenju da pranje odložite do sledećeg jutra. Umesto toga, steknite naviku da to uradite odmah ili u sledećem slobodnom trenutku koji dobijete. Kada nastavljamo da odlažemo te male stvari, na kraju gomilamo obaveze ili obaveze dok ne dostignemo tačku preloma, što izaziva više stresa i anksioznosti nego ako se odmah pobrinemo za njih. Ako imate dodatnih pet minuta ujutru pre odlaska na posao, nameštajte krevet, platite račune ili zakažite sledeći pregled kod lekara.

Pošto život može biti toliko zauzet, „Uradiću ti kasnije“ ponekad može da vas natera da zaboravite zadatak na duge staze ili da povećate nivo stresa jer imate podsvesno rastuću listu obaveza. Izbegavajte stres i jednostavno uradite to kada možete. Bićete zahvalni što ste to uradili i psihički ćete biti opušteni što ste dali prioritet.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

Psiholog: Inflacija i dešavanja u svetu ozbiljno oštećuju mentalno zdravlje! Kurir televizija


Izvor: Wanted V.P.