Kada je reč o uređenju doma, postoje elementi koji zavise od trendova, ali i oni koji su jednostavno ograničeni na određene životne epohe. 

Tako su neke stvari definitivno "dopuštene" kada ste u mladim godinama, ali, sa dolaskom u tridesete, ukoliko želite stylish dom koji odiše toplinom i izgleda skupo, možda ćete morati da napravite određene izmene. 

Stručnjaci za uređenje enterijera izdvojili su 15 stavki koje su, uslovno rečeno, zabranjene, nakon tridesete, ali i koje su bolje alternative.

1. Neuramljeni crteži ili posteri

Ovo nešto može da prođe u dečijim ili studentskim sobama, međutim, u određenim godinama ipak je preporuka da postere omiljenih pevača ili umetničke slike uramite. Ukoliko na to dodate i paspartu (beli okvir do rama) instant dobijate dekoraciju koja izgleda skupo.

2. Fluorescentne podne lampe

Svetlo u stanu treba biti prijatno za oči, tako da na ove detalje zaboravite ukoliko želite da prostor bude sređen sa ukusom. Izaberite neku lampu koja ima blago osvetljenje i prija očima.

3. Jeftina ili stara posteljina

Stara posteljina koju ne koristite samo će vam zauzimati prostor, pa je bolje i da je donirate, ukoliko je u dobrom stanju, nego da stoji. Sa druge strane, stručnjaci savetuju da nakon tridesete povedete računa o samom izboru posteljine. Ne treba vam materijal u kojem se dodatno znojite, koji je neudoban ili ne može lepo da se opere. 

4. Plastično posuđe

Ukoliko ne planirate piknik ili roštilj u prirodi, ovi detalji vam ni u kom drugom slučaju nisu potrebni.

5. Kič ramovi za slike

Svi volimo da gledamo, čuvamo slike i rado se vraćamo dragim uspomenama. Slažemo se da treba da ih čuvate, ali bi bilo dobro da stare, šarene dečije ramove koje ste dobili za rođendan u osnovnoj školi ipak zamenite kvalitetnijim.

6. Reklamne šolje

Shvatamo - postoji nešto neobično nostalgično u ispijanju jutarnje kafe iz šolje koju ste pokupili na putovanju ranih 2000-ih. Ali verovatno vam nije potrebno više novih šoljica koje zauzimaju prostor u vašim kuhinjskim ormarićima. Izaberite šolje koje vam najviše znače i čuvajte samo ono što koristite u svojoj kuhinji. Ako imate dodatke, razmislite o tome da ih koristite kao čaše za olovke ili sadilice za male biljke - oni će dobiti mnogo više ljubavi na vašem noćnom ormariću ili stolu nego u zadnjem delu ormarića.

7. Veštačko cveće ili drveće

Ne postoji nijedan dobar razlog zbog kog bi enterijer “ukrasili” jednim ovakvim detaljem.

8. Nameštaj koji je na rasprodaji

Ukoliko ste napunili tridesetu i i dalje kupujete stvari samo da popunite prostor ili jeftine stvari na sniženju koje se čak i ne slažu sa ostalim elementima, vreme je da stavite tačku na to. Došlo je vreme da novac uložite u neke klasične komade i oplemenite prostor pravim detaljima.

9. Jeftine, žičane vešalice

Jako je bitno na koji način čuvate vašu odeću. Tu su vešalice ključne. Ako i dalje koristite komade od tanke žice, bilo bi dobro da ipak pređete na ofingere od kvalitetnije plastike, ili pak na drvene. 

10. Stari, izlizani peškiri

Ništa tako ne umanjuje cenu kupatila kao stari, poderani peškiri. Danas po malim cenama možete naći setove koji izgledaju skupo i koji će upotpuniti prostor, tako da je vreme da starim komadima kažete zbogom. 

11. Stara, nekorišćena elektronika

Budimo iskreni: da li ćete ikada više koristiti te silne dvd, cd kolekcije? Isto važi i za zastrale modele koji skupljaju prašinu u fiokama poput starih telefona, nefunkcionalnih štampača. plejera koji ne rade i slično. Možda je vreme na napravite "čistku".

12. Neusklađene kutije za hranu

Ukoliko želite da vaš dom izgleda elegantnije i luksuznije, a pogotovo kuhinjski deo, možda je vreme da, primera radi, rasparene tegle za kafu, šećer, brašno... zamenite novim setom, a ovo naročito važi ako ih držite u plastičnim činijama. 

Komplet staklenih posuda za hranu sa poklopcima biće lakši za čišćenje i trajaće vam mnogo duže od onih starih, plastičnih. 

13. Prazna polica za knjige

Cveće ili interesantni umetnički detalji mogu na sjajan način popuniti praznu policu (dok ne popunite svoju biblioteku, naravno, jer smo sigurni da vredno radite na tome). Nemojte preterati sa sitnicama, ali nekoliko pravilno odabranih detalja je daleko bolje nego prazan i pust prostor.

14. Podovi od golog drveta i prostirke veličine poštanske marke

Tepisi daju toplinu sobi i unose u prostor živost i zaokružuju priču. Umesto da posegnete za najbržim rešenjem, bolje je da i uštedite ukoliko treba dok ne skupite dovoljno novca za kvalitetan tepih koji će se uzorkom i dizajnom savršeno uklopiti u prostor. Takođe, tepisi ne treba da budu premali, već da odgovaraju veličini ključnih elemenata u sobi.

15. Akcentovan zid

Ovo se možda neće nekima dopasti, ali jedan akcentovan zid u prostoriji odavno je passe, pogotovo ukoliko se koriste teksture i slično. Umesto da učine prostor skupljim, čine suprotno, a postoji mnogo bolji načini da se stvori fokusna tačka i da se dobije na dubini, poput dekoracije, ogledala i slično.

Možda će vas zanimati i da pročitate kojih 5 boja će učiniti da se osećate srećnije u vašoj dnevnoj sobi.

Bonus video:

Ideje za uređenje kupatila TikTok/ whataboutdesign