Kao neko ko se već 24 godine bavi sportom, zaista mogu reći da je sport lek kako za telo tako i za dušu. Naravno, kada ste profesionalac, to zaista zahteva mnoga odricanja, žrtvovanje i dodatnu posvećenost ne samo na treningu, već u svakom aspektu života. Ali baš to vas nauči da volite svoje telo i da se brinete o njemu konstantno jer u zdravom telu je i zdrav duh.

Bilo da ste sportski tip ili ne, činjenica je da je fizička aktivnost veoma važna za svakog pojedinca.

Sportom bi trebalo da se bave svi jer time održavamo svoj psihofizički balans. Naravno, to ne podrazumeva neko suvišno iscrpljivanje i duboko ulaženje u sportske vode, ali to bi trebalo da bude nešto što nam daje energiju i održava nas zdravima i u formi. Pored toga što se trčanjem bavim skoro ceo život, u potpunosti razumem da ne vole svi da trče i da prosto nije svako taj tip osobe. Iako je trčanje kao i hodanje, prirodna fizička aktivnost koju može da obavlja bilo koja zdrava osoba, bilo kada i bilo gde, uvek preporučujem da izaberete fizičku aktivnost koja se vama najviše sviđa (pa makar to bilo trčanje po radnjama i šopingovanje). Bilo da je to brzo hodanje, vožnja bicikla, fitnes, pilates, aerobik, hajking, plivanje ili bio koja druga fizička aktivnost, nađite pola sata dnevno u svom rasporedu, nekoliko puta nedeljno i uradite nešto lepo za sebe jer zaista vaše telo i um će vam biti zahvalni.

Fizička aktivnost + primerena ishrana = zdravo i lepo telo i životna energija

Kao neko ko je prošao sve faze bavljenja sportom, moram priznati da je to mnogo uticalo na razvoj moje ličnosti. Znate, kada ste od malih nogu aktivni, jako rano razvijete radne navike i samodisciplinu. Sport ima pozitivnu ulogu u emocionalnom razvoju dece budući da olakšava i proces socijalizacije. Ove činjenice posebno naglašavam jer sve je manje dece koja se bave sportom, što svakako dovodi do toga da i kao odrasla osoba nemate sklonosti ka fizičkim aktivnostima koje bi definitivno trebalo da budu deo svakodnevnog života. Baš iz tog razloga, verujem da su mnoge osobe sklonije bržim i „jednostavnijim“ metodama oblikovanja i usavršavanja svog tela kao što je estetska/plastična hirurgija, bez velikog razmišljanja o posledicama i komplikacijama.

fitnes
Unsplash/Geert Pieters 

Činjenica je da je ovo doba kada svi žele da izgledaju „savršeno“ bez obzira na cenu. Ali zaista smatram da čovek izgleda savršeno samo ako se lepo i ugodno oseća u svom telu jer ipak je to odelo koje nikada ne skidamo. Fizičkom aktivnošću stvara se osećaj zadovoljstva i uz uočavanje postignutih rezultata povećava se i samopouzdanje zbog činjenice da je to samo vaša zasluga, da ste vi doprineli izgledu svog tela određenim trudom i radom. Takođe, oslobađa se endorfin, hormon koji stvara osećaj sreće i euforije, tako da je taj osećaj posle treninga mnogo više od odraza vaše siluete u ogledalu.

Što se tiče estetske i plastične hirurgije, smatram da je sve što se radi u zdravstvene svrhe i umereno, lepo i opravdano. Ovo je ipak 21. vek, hirurgija mnogo napreduje i tu je da ljudima poboljša život, kako sa zdravstvene tako i sa estetske strane. Tu pre svega mislim na korekcije na koje lično ne možemo da utičemo kao što je korekcija nosa pa i povećanje grudi, uklanjanje viška kože nakon gubitka velikog broja kilograma i slično... Ukoliko će to u velikoj meri da poboljša vaše samopouzdanje, zaista smatram da je opravdano. Ali činjenica da ovakvi zahvati sa sobom ipak nose određene rizike i komplikacije, udaljavaju me od pomili da bih se tome podvrgla. Ogroman sam protivnik liposukcije, lipolize i sličnih tretmana za oblikovanje tela jer sve to možete zaista lagano postići uravnoteženom fizičkom aktivnošću i ishranom, bez bilo kakvih zdravstvenih posledica.

U svemu je najbitnija umerenost. Jer samo tako će vaše telo izgledati jedinstveno i prirodno.

autor: Maja Jevđević @doktorkamaja

Svom organizmu uvek treba da pomognemo da dobije ono što je najbolje za njega u pravom trenutku i zato je veoma bitno da budemo potpuno svesni sebe, svojih nedostataka i problema


U poslednjih nekoliko godina plastična hirurgija zajedno sa estetskim intervencijama doživela je ogromnu ekspanziju i ubrzano se razvija iz dana u dan. Njihova primena na ljudskom telu je višestruka i pored estetskih ima i funkcionalnu primenu kod lečenja različitih povreda i korekcije urođenih defekata.

Kako to obično biva, ova grana medicine naišla je na veliki broj pristalica, kao i oštrih protivnika. Negativni komentari često se vezuju za nebezbednost po ljudsko telo, veštačko prikrivanje kompleksa i preteranu konzumaciju koja dovodi do deformacije i pojave određenih komplikacija.

Da bismo razbili potencijalne predrasude i informisali vas na jedini pravi način, u ovom blogu ćemo se osvrnuti na sve benefite estetskih intervencija, rekonstruktivne i plastične hirurgije za ljudsko telo i edukovati vas o njihovoj ispravnoj konzumaciji.

Ono čemu definitivno teži svaki pojedinac modernog doba jesu instant rezultati i to važi za sve segmente života. Kada su zdravlje organizma, izgled i fizička spremnost u pitanju, ipak treba usporiti jer oni iziskuju vreme. Njihova nega je konstantni proces čije je „gorivo“ naš psihofizički balans, dok su osnova posvećenost i pravilna selekcija aktivnosti koje će nam pomoći na tom putu.

Vaš cilj primarno treba da bude zdrav način života. On podrazumeva pre svega redovnu fizičku aktivnost, kvalitetan san, maksimalan unos vode i zdravu ishranu. Sve ove stavke treba da postanu navika i prerastu u životni stil. Pre svega morate upoznati svoje telo i steći realnu sliku o njegovim potrebama. Često smo skloni da preterujemo u zadacima koje postavljamo ped sebe jer nam društvo i mediji nameću ideju o „savršenom“ izgledu, opšteprihvaćen ideal lepote i misao o večnoj mladosti. Moramo biti svesni da smo svi drugačiji i da tako treba i da ostane. Svom organizmu uvek treba da pomognemo da dobije ono što je najbolje za njega u pravom trenutku i zato je veoma bitno da budemo potpuno svesni sebe, svojih nedostataka i problema.

Da ne biste skrenuli sa puta i dozvolili nesigurnostima da vas poremete, vrlo je važno da se obratite stručnjacima i proverenim ustanovama koje će vam dati prave savete i pomoć.

Kako vam na ovom putu mogu pomoći estetske intervencije?

Prva asocijacija na njihovu pomen su uglavnom instant tretmani, intervencije koje daju kratkoročne rezultate, a to je baš ono što mi želimo da opovrgnemo i informišemo vas na pravi način. Zapravo, njihova uloga je da pored svega gore navedenog pomognu u ostvarenju dugoročnih ciljeva i pruže najbolje našem telu.

botoks
Shutterstock 

Moderna medicina je toliko napredovala da se ovi tretmani, kao i zahvati mogu primeniti na različite delove tela i rešiti mnoge estetske i zdravstvene nedostatke. Dakle, njihov fokus se ne odnosi samo na regiju lica kako se to inače misli. Dobar primer za to su operacija septuma nosa (otežano disanje), smanjenje grudi (bolovi u kičmi), otklanjanje strija, ožiljaka i slično…Trenutno je najaktuelnija primena različitih nehirurških intervencija pa ćemo se stoga posvetiti konkretno njima.

Najaktuelnije nehirurške intervencije i njihovi benefiti

Nehirurške intervencije najčešće podrazumevaju injektovanje različitih supstanci u naše lice i telo, i ono što je najbitnije – pretežno su prirodnog porekla. Najpoznatiji su hijaluron, botoks i krvna plazma (PRP tretman). Hijaluron je složeni šećer (polisaharid) i stvara se u našem organizmu. Nalazi se u koži, očima, zglobovima, hrskavici, a u telu odraslog čoveka ima oko 15 grama ove supstance. Kako koža stari, postaje suvlja i gubi elastičnost pa je osnovna uloga hijalurona da uspori ovaj proces i vezujući vodu obezbedi dovoljno vlažnosti, mekoću i tonus. Dakle, pomoću njega telu nadomešćujemo njegov prirodni segment koji vremenom gubi.

Netačne su informacije da je botoks otrovan i da trajno šteti našem organizmu. Istina je da je on toksin (botulinum toksin A) i predstavlja pročišćeni protein bakterije clostridium botulinum koji se primenjuje ne samo u estetskoj medicini, već i u neurologiji i oftalmologiji još od 1980. godine. Njegova osnovna uloga je da smanji kontrakcije mišića u tretiranim regijama i tako pomogne organizmu da stvara nove bore. Primenjuje se i u svrhe fizikalne medicine, a rešava i probleme poput prekomernog znojenja i asimetrije kapaka i obrva.

Tretman trombocitima, poznatiji kao PRP tretman (Platelet Reach Plazma), zasniva se na njihovom centrifugiranju iz krvi pacijenta i odvajaju od leukocita i eritrocita, a njegov cilj je obnavljanje kolagena, najvažnije belančevine u našem telu. On našu kožu čini elastičnom i održava strukturu skeleta i mišića. Dodavanjem faktora rasta u ekstrakovane trombocite stvara se četiri puta veća količina trombocita i proizvodi se serum koji se metodom mezoterapije i tankim iglicama ubrizgava u kožu pacijenta. Na ovaj način vrši se prevencija starenja kože, telo se hrani kiseonikom i poboljšava se prokrvljenost.

Ono što je zajedničko svim ovim intervencijama jeste da ne zahtevaju period oporavka, već pacijent odmah može nastaviti sa svojim svakodnevnim aktivnostima. Nadamo se da smo uspeli da vam bar malo približimo pozitivne strane estetske hirurgije i načine na koje ona može doprineti ne samo poboljšanju vašeg fizičkog izgleda, već i rešavanju mnogih problema. Naša misija je da zajedno pomoću najprirodnijih metoda postignemo dugoročne rezultate koji će vas učiniti srećnom i zdravom osobom.

autor teksta: Biljana Cvijanović @bilja_cvijanovic