Nalaženje savršenog para farmerica je zauvek najteži modni zadatak za svaku ženu. 
Ako vam se čini da je prosto nemoguće pronaći savršene farmerke, tu smo da vas demantujemo!
Kada jednom naučite koji model savršeno stoji vašoj građi mukotrpno traganje pri kupovini farmerica postaće prošlost.

Da li znate kada su nastale prve farmerke?

Prve farmerke nastale su kao radne pantalone namenjene kopačima zlata i rudarima kojima je trebala odeća od čvrstih, izdržljivih materijala 1853. godine. Nakon bučnih žalbi kopaća da ne mogu da pronađu dovoljno jake pantalone, Levis-u se rodila ideja da napravi pantalone sa tregerima koje su rudari mogli da nose kao odelo. Sve do 1922. godine, dok nisu prišivene gajke na pojasu farmerica, muškarci su pantalone pridržavali tregerima.

Farmerke kakve se danas nose su se prvi put u masovnoj prodaji našle 1873. godine kada su bavarski trgovac Levi Štraus iz San Franciska i krojač Džejkob Dejvis iz Rina u Nevadi patentirali prve farmerke za masovno nošenje.

Kada kupujete farmerke treba obratiti pažnju na više stvari. Samo odgovarajuća veličina nije dovoljan uslov da vam stoje kao da su krojene po vama.

Upoznajte svoj oblik tela

Žene mogu imati više oblika tela, ali prilikom odabira farmerica treba da pazite da odaberete one koje najbolje pristaju vašem obliku.
za početak bitno je da znate koji sve oblici postoje. Sada se pogledajte u ogledalo i analizirajte svoje telo, a zatim uočite na koju figuru, ilustrovanoj na fotografiji ispod, najviše podseća. 

građa žene
screenshoot 

Atletski tip

Umesto helanki i uskih farmerica, ovom tipu građe preporučuju se ravni krojevi. Devojkama sa atletskom građom lepo stoje izbledele farmerice farmerica sa ravnim ili zvonastim nogavicama.

Obrnuti trougao

Karakterišu ga : široka ramena, zbog kojih donji deo tela deluje znatno manje od gornjeg.

Ovaj oblik je tipičan za teniserke, odbojkašice, plivačice... Razlika između kukova i struka često nije naglašena. Ove devojke treba da nose farmerice koje će naglasiti noge i donji deo tela. Preporučuju im se modeli širih nogavica i to svetlijih boja ili izbledele farmerke.

Kruškolika građi

Odlikuju: uska ramena, manja prsa, tanak struk, širi bokovi

Oblik kom je najteže pronaći dobar par farmerica. Zato što farmerke gotovo nikada neće jednako dobro pristajati na kruškastim bokovima i na super tankom struku koji odlikuje ovaj oblik tela. Zato devojke kruškaste građe trebaju birati rastegljive materijale koji će stisnuti i utegnuti na pravim mestima. Takođe, malo povišen struk sakriće eventualni višak oko bokova i time dodatno naglasiti struk.

Telo oblika peščanog sata

Figura kojoj većina žena teži: tanak struk, naglašene grudi/ ramena i kukovi.
Prilikom odabira farmerki treba biti pažljiv jer je potrebno obline istaći na pravi način. Ako ste ovaj tip, birajte rastegljivi teksas i u širokom luku izbjegavajte “vrećaste” i široke farmerke sa džepovima. Farmerke sa elastinom prosto će “zagrliti” i istaknuti vaše obline, dajući vašem telu lep, ženstveni oblik.

tri devojke
Anna Bizon/Gpoint Studio, freepik/ gpointstudio 

Jabuka

Karakterišu: uglavnom manje grudi i relativno uska ramena i tanje noge, dok je telo najšire u struku i kukovima.

Pažnju je potrebno usmeriti na donji deo tela koji je tanji od gornjeg. Za ovaj oblik tela su farmerke od tamnijeg teksasa, koji će vam dati mršaviji izgled, dok će dijagonalni prednji džepovi učiniće vaš stomak manjim.

2. Visoki, srednji ili niski struk

Ako imate vrlo mali struk, onda biste mogli potražiti moderne farmerice visokog struka. To će vam izdužiti noge.

Ako imate kratak torzo, isprobajte one niskog struka koje će vam pomoći da uravnotežite proporcije. A ako ćete uvući košulju ili džemper, kupite farmerice srednje visokog struka.

3. Džepovi na pozadini

Zadnji džepovi koji gledaju prema unutra vizualno će smanjiti preveliku pozadinu. Visoko položeni džepovi šiveni prema napolje čine guzu većom i prćastom, dok džepovi sa ukrasima dodaju volumen i pristaju manjoj pozadini.