Najuticajniji mladi američki reper Lil Nas X lansirao je satanine patike u saradnji sa „MSCHF“ kompanijom. Patike predstavljaju modifikaciju čuvenog modela Nike air max 97, sa specijalnim dodatkom u vazdušnom đonu - jednom kapi ljudske krvi. 

Američki mediji preneli su da se kompanija Nike ogradila od tih patika, a zatim podnela i tužbu.

Tviter zajednica i fanovi u SAD, ali i širom planete, su duboko šokirani i zgroženi novim, blago rečeno, bizarnim modelom i porukom "bolje vladati u paklu nego služiti u raju".

Proizvedeno je 666 pari, a svaki košta 1.018 dolara. Količina u kojoj su patike proizvedene predstavlja serijski broj đavola, dok je cena određena po jevanđelju po Luki 10:18, izvezenom zlatnom bojom na patikama, a odnosi se na deo "Videh satanu gde pade sa neba kao munja". Pored ovih simbolika, specijalne satanine patike imaju još jedan detalj na koji su svi zgroženi, a to je privezak satanističkog pentagrama.

​Služba za odnose sa javnošću kompanije Nike ceo vikend se oglašavala, ističući da nemaju nikakve veze sa ovim proizvodom, kao što je bio slučaj i pre dve godine sa Isusovim patikama u kojima se nalazila sveta vodica i miris tamjana. Nakon toga, Nike je podneo tužbu protiv kompanije „MSCHF“ zbog nedozvoljene upotrebe zaštitnog znaka. 

U tužbi se zahteva da se zabrani proizvodnja, transport, promocija, reklamiranje, distribucija i prodaja bilo kojih proizvoda sa znakom Nike ili nekim drugim koji se u osnovi ne mogu razlikovati.

lil nas x
Youtube 

Za to vreme, tuženi su imali pametnija posla u medijima. Jedan od osnivača kompanije „MSCHF“ otkrio da se u vazdušnom đonu patika nalaze njegove kapljice krvi, a zatim dodao "i još ponekih kolega", međutim, Grinberg, nije otkrio na koji način su on i kolege uzimali krv.

Na još veće iznenađenje mnogih, ove patike su rasprodate u roku od minut od lansiranja na tržište.