Da nas rast cena svakodnevno zatiče na svakom koraku, vidimo i na primeru omiljenog brenda na našem području - Zare.

Pandemija korona virusa, a potom i rat u Ukrajini negativno su uticali na kretanja na globalnom tržištu, a širom sveta cene neprestano skaču.

Kako kažu analitičari, očekuje se da ove nedelje, modni gigant Zara, dostigne najveću prodaju do sad tokom prvog tromesečja, zahvaljujući tome što je podigla cene više od svojih konkurenata na tržištu, a pritom nije oštetila svoju prodaju.

Kako se kriza troškova života intenzivira širom regiona, evropski trgovci na malo se suočavaju sa teškim balansiranjem između prenošenja rastućih troškova lanaca snabdevanja na potrošače i osiguravanja da njihovi proizvodi ostanu pristupačni.

Zara podiže cene više od svojih konkurenata na tržištu.
Shutterstock 

Rat između Rusije i Ukrajine i zatvaranja u Kini zbog kovida su dodatno izvršili pritisak, ali je Zara ostvarila brži povratak od većine velikih kompanija.

Zara je podigla svoje cene za više od 10 odsto svakog meseca u proteklih godinu dana. U aprilu su njene početne cene porasle u proseku za 18,5 odsto, pokazali su podaci istraživanja koje prati cene na Zarinim veb stranicama na 12 ključnih tržišta.

Nasuprot tome, prosečne maloprodajne cene evropskih brendova odeće, uključujući i Zarine najbliže rivale H&M i Zalando, porasle su za 4,2 odsto u aprilu, pokazalo je istraživanje.

Zara će nastaviti da povećava cene i prodaju tokom drugog kvartala.
Shutterstock 

Očekuje se da će Inditex (vlasnik Zare) nastaviti da povećava cene i prodaju tokom drugog kvartala. Švedski rival H&M takođe je u martu rekao da će morati da podigne cene ove godine, ali su iz kompanije naveli da je njihov plan da poskupljenja budu manja od konkurencije, prenosi Rojters.

Pored povećanja cena artikala, od pre nekoliko dana na službenoj stranici Zare nalazi se obaveštenje da je započeto naplaćivanje povrata robe kupljene online po ceni od 490 dinara.

Zara naplaćuje povrat robe kupljenje online.
Shutterstock 

Ovo će se izvoditi tako da će se iznos zapravo odbiti od iznosa artikala koji se vraća. Ukoliko povrat robe izvršite u nekoj od Zara prodavnica, u tom slučaju ništa ne plaćate.