Marta Ortega, ćerka osnivača i vlasnika Inditexa, postala je najmoćnija žena u svetu odeće nakon što je preuzela Zaru.

Za ovu 38-godišnjakinju kažu da je diskretna i tajnovita i odavno se znalo da će jednog dana preuzeti upravljanje najvećim distributerom jeftine mode, koji je čak ispred švedskog H&M-a i poseduje oko 6.500 prodavnica širom sveta.

Ali Inditex, kompanija koja poseduje druge brendove osim Zare, kao što su Bershka, Massimo Dutty i Oyosh, je tek u novembru objavila da će Marta Ortega 1. aprila zameniti generalnog direktora Pabla Islu, odgovornog za veliku ekspanziju kompanije u prošloj deceniji.

Marta Ortega postala je glavna za Zaru.
Jose Velasco / ContactoPhoto / Profimedia 

Ovu zamenu je predložio Martin otac Amansio Ortega, koji je osnovao Inditex 1985. godine. Dao je ostavku na mesto predsednika odbora 2011. godine, ali je i dalje većinski vlasnik kompanije, što ga čini jednim od najbogatijih ljudi na svetu.

„Dugo smo se pripremali za ovu tranziciju“, rekao je Isla na konferenciji za novinare. „Marta radi u kompaniji već 15 godina. Vodila je mnoge projekte i poznaje kompaniju kao svoj džep“, dodao je on.

Veze u svetu mode

Marta, koja je jedino dete Amansija Ortege sa Florom Perez, odrasla je u ribarskom lučkom gradu La Koruna na severozapadu Španije sa polusestrom Sandrom i polubratom Markosom.

Vlasnica Zare zarađuje milion evra godišnje.
Agence / Bestimage / Profimedia 

Školovala se u internatu u Švajcarskoj i diplomirala na Evropskoj školi za preduzetništvo u Londonu 2007. godine, nakon čega je kratko radila kao asistent u Zarinoj prodavnici u Londonu kako bi bolje razumela kako kompanija funkcioniše.

Iako tom prilikom nije rekla da je ćerka vlasnika Inditexa, njene kolege su to prenele španskim medijima čim su primetile Rolex na njenoj ruci.

„Prvu nedelju rada mislila sam da neću preživeti. Ali ubrzo me je zanat osvojio, postala sam zavisna od njega. Neki nikada ne žele da ga napuste“, rekla je ona u intervjuu za Wall Street Journal u avgustu 2021.

Marta Ortega je ćerka osnivača i većinskog vlasnika Zare.
ANGULAR/ LUIS MIGUEL GONZALEZ / The Photo One / Profimedia 

Ortega voli jahanje i ranije se takmičila u preponskom jahanju. Potom se zaposlila u sedištu Inditexa u Galiciji, gde je već nekoliko godina razvijala imidž Zare.

„Ona je ostvarila mnoge veze u svetu mode“, rekao je za AFP Alfred Vernis, profesor na Španskoj školi preduzetništva ESADE i jedan od bivših direktora Inditexa.

Ortega je česta gošća modnih revija, a njena prepoznatljiva figura vitke figure i plave kose često sedi u prvom redu pored modnih ikona poput glavne urednice Voga Ana Vintur.

Marta Ortega često sedi u prvom redu na revijama pored modnih ikona.
Diaz/DYDPPA / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Dobro pripremljena

Pod svojim PR menadžmentom, Zara je pokrenula kampanje sa nekim od najpoznatijih umetnika, poput američkog modnog fotografa Stivena Majzela, koji se proslavio fotografijama Madone objavljene 1992. u njenoj „Knjizi seksa“, i italijanskim rediteljem Lukom Gvadaninom.

Zaslužna je i za podizanje Zare iznad konkurencije i otvaranje radnje na ulicama gde se nalaze uglavnom prodavnice dizajnerskih brendova.

Ali kada je objavljeno da će postati predsednica odbora, pojavile su se sumnje u njenu sposobnost zbog nedostatka iskustva u menadžmentu, što je dovelo do pada akcija Inditexa.

Ali te sumnje su u međuvremenu nestale. Ortega je „dobro pripremljena“ i dobro joj ide u kompaniji, rekao je Vernis. Dolazi na poziciju u vreme ruske invazije na Ukrajinu, zbog čega je Inditex zatvorio 502 prodavnice u Rusiji. Ona će kao predsednik Inditexa zarađivati oko milion evra godišnje.

Marta Ortega godišnje zaradi milion evra.
Antonio Gutiérrez / ContactoPhoto / Profimedia 

Ortega, kao i ostali članovi njene porodice, retko priča o svom privatnom životu, ali fotografije njenog raskošnog venčanja sa drugim suprugom Karlosom Toretom 2018. godine objavljene su u mnogim slavnim časopisima.

U braku sa Toretom, rodila je ćerku 2020. i ima sina iz prethodnog braka sa Sergijem Alvarezom Mojom, a više njihovih fotografija pogledajte u nastavku:

ANGULAR-Luis Miguel Gonzalez / The Photo One / Profimedia, Skyler2018 / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia Marta Ortega uživa u putovanjima sa mužem.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!