Uske kabine, loše ili ne tako laskavo svetlo, ogroman izbor ponude – sve su to poprilično otežavajući faktori koji potragu za dobrim parom farmerica čine pravim hororom. Stoga ni ne čudi to da su mnogima ormari prepuni različitih modela, ali retko kojim su u potpunosti zadovoljni.

Ipak, imamo dobre vesti, a Džulija Folš, direktorka za žensku odeću u nemačkoj modnoj kući Brax i velika ljubiteljka farmerica otkriva korisne i primenjive trikove koji će vas poštedeti još jednog nervnog sloma u kabini prodavnice. Pogledajte šta treba uzeti u obzir prilikom kupovine farmerica kako biste pronašli model koji vam zaista pristaje.

1. Kroj, kvalitet i boja

Ovo su tri osnovne karakteristike koje određuju savršene farmerice. Kroj s kojim je teško pogrešiti ove sezone je kraći i sa širim nogavicama na donjem delu. Ovaj model  karakterizuju uski gornji deo i nogavice koje se na listu prema dnu lagano šire. Savršeno će pristajati uz patike, ali i uz visoke potpetice za večernje izlaske.

Prateći trendove i sve zastupljeniju zaštitu sredine, kada je u pitanju kvalitet, kupci su sve više skloniji odabiru održivijih modela. Što se tiče same boje, veliki hit u sezoni pred nama biće svetliji džins Naravno, dobre stare plave farmerice su večni klasik.

Kroj, kvalitet i boja su najvažniji pri odabiru farmerki
Shutterstock 

2. Ne ustručavajte se da pitate za savet

Vrlo često zna se dogoditi da traperice koje ste ugledali na Instagramu, u reklami ili časopisu te odmah poželjeli ne izgledaju tako dobro kao što ste zamišljali. Kako biste izbjegli frustraciju i veliko razočarenje, ne ustručavajte se pitati za savjet koji će vam, osim što će suziti izbor, vrlo vjerojatno otvoriti neke sasvim druge mogućnosti i navesti vas da isprobate modele koje do tada niste ni uzimali u obzir.

3. Uvek možete izabrati sigurni model

Da, postoje farmerice koje svima pristaju. Modeli s pet džepova i uskim nogavicama zaista laskaju svakoj figuri. Modeli srednje jake plave boje nepogrešiv su izbor koji se kombinuje sa svime. Ovaj večni klasik zaista bi svako trebao da ima u ormaru jer predstavlja siguran izbor ako tražite svestran i godinama nosiv model.

Oni, koji ipak žele nešto modernije svakako bi trebali baciti oko na modele koji se poigravaju širinom – tu su trapez farmerice, baggy i one koje su šire u gornjem, a uže u donjem delu.

Ove sezone nosimo baggy model farmerica
Instagram 

4. Dok isprobavate farmerice pokušajte da sednete i hodate u njima

Određivanje veličine farmerica ponekad može biti škakljivo, a ako se nalazite između dva broja, preporučljivo je ipak uzeti model koji je broj manji. Naime bolje je kupiti farmerica koje su u početku malo uže jer se teksas s vremenom širi. Prilikom isprobavanja prošetajte prodavnicom i pokušajte da sednete - ako su farmerice uske, ali se ne urezuju, pronašli ste pravu veličinu.

5. Ako vam dužina ne odgovara, tražite dalje

Koliko puta ste kupili predugačke farmerice s ciljem da ih kasnije odnesete na skraćivanje, a na kraju to ipak niste učinili?

Poštedite sebe muka, dodatnih obveza i finansijskih izdataka i radije potražite farmerice koje vam već u prodavnici odlično pristaju. Osim toga, mnogi modeli kraćenjem gube formu i prvobitni izgled.

Ako su vam farmerke preduge ili kratke, nastavite da tražite savršen model
Instagram 

6. Oslonite se na prirodne materijale

Nekada su farmerice bile vrlo čvrste i krute. Međutim, danas je situacija malo drugačije, a moderni modeli značajno su mekši i ugodniji. Prema riječima Julije Folš dobar par garmerki čini 98 posto pamuk i dva posto elastina. Tom kombinacijom zadržava se prvobitni oblik, ali je dodana određena doza udobnosti.

Čak i ako s izrađene od 80 posto pamuka i 16 posto elastina, može se pretpostaviti da se radi o kvalitetnom modelu, napominje ova stručnjakinja. Međutim treba imati na umu to, da visok učinka veštačkih vlakana govori o lošijem kvalitetu, a takvi modeli vrlo lako se mogu raspasti nakon samo nekoliko pranja. Ako ne želite da rizikujete, svakako bacite pogled na etiketu.

Gledajte etiketu prilikom kupovine kako biste bili upućeni u sastav
Shutterstock 

7. Održivi modeli

Tema održivosti sve je zastupljenija u brojnim segmentima života. Svakako je preporučljivo pomno birati farmerice, posebne zato što se radi o modelu koji želite nositi više od jedne sezone. Pripazite da su izrađene od organskog pamuka jer je održiv i izdržljiviji od hemijskih vlakana.

8. Verujte svom osećaju

Najvažnije je pri kupovini svega pa tako i farmerki je da se ugodno osećate u njima. Zastanite na trenutak u garderobi i zapitajte se po čemu se ovaj model razlikuje od ostalih. Ako kvalitet, kroj i boja ispunjavaju vaša očekivanja, možete biti sigurni da ste našli savršen par.

Najvažnije da se udobno osećate u farmerkama
Bellocqimages/Bauergriffin.com / MEGA / The Mega Agency / Profimedia