Standardi lepote postoje od kada je sveta i veka i menjaju se vremenom, naravno, ali čini se da industrija mode oduvek propoveda što mršavije telo.

Devojke i žene samim tim postaju sve svesnije svojih mana i nesavršenosti, a kako bi se prevazišli takvi konflikti u razmišljanju 1996. godine osnovana je "The Body Positive" organizacija koja i dan danas ima isti cilj - da podstiče stvaranje društva koje je koncentrisano na menjanje sveta, a ne na fizički izgled.

Pre dva dana mreže su izgorele kada je Vanja Bursać, inače poznata naša DJ-ica, poželela da promeni samo mišljenje jedne kompanije donjeg veša koja kao takva predstavlja ključnu sponu za stvaranje percepcije o telu i fizičkom izgledu.

Nakon skretanja pažnjem poznatom brendu da njihova kampanja i asortiman ne odgovaraju izrazu "body positive", usledili su brzopleti i nespretni odgovori kompanije.

Nakon što je vest obišla mnoge medije i društvene mreže, borba je zadovoljena. Kompanija Extreme Intimo prihvatila je grešku i duboko se izvinila svima na tonu i nespretnosti u predstavljajnju brenda i najavila da će u budućnosti kreirati veš različitih veličina.

Ova tema podstakla nas je da zaista proverimo koji brendovi u svom asortimanu imaju odeću dostupnu svima, a koji u tome i dalje ne vide problem.

ZARA

Zara je dosta prijatno iznenađenje, obzirom da nismo očekivali veće brojeve u njihovom asortimanu. Ipak još uvek je nedostatak to što je najmanja veličina XS za većinu artikala, dok su obično majice i duksevi u "standardnim" S, M i L veličinama.
Farmerke u brojevi 32-46, dok se jakne, kaputi, suknje, košulje, pantalone i odela mogu pronaći u rasponu od XS do XXL.

Ono što je bitno naglasiti jeste to da Zare ima simbole na eitketama koji ukazuju o kakvom kroju se radi.

Naime, ako je na gornjem delu etikete nacrtan sivi kvadrat, odeća je true to size, odnosno veličina je odgovara napisanoj, a ukoliko je nacrtan sivi trougao, treba da pripazite, odnosno zamenite uobičajenu veličinu, jer je reč o manjem kroju pa će vam verovato trebati veći broj.

@officially_outfits Zara sizing guide.. #zara#fyp#zarahaul#fashion♬ original sound - officiallyoutfits

STRADIVARIUS, PULL&BEAR, BERSHKA, HOUSE

Ova dva poznata high-street brenda u svom asortimanu poseduju odeću od XS - XL, dok donje delove poput farmerki i pantalona prodaju jednu veličinu više dole i gore, dakle od 32-44.

Brendovi u Srbiji koji nude sve veličine.
Shutterstock 

CALLIOPE

Poznati italijanski brend je prvi, nakon Zare, na koji smo naleteli da poseduje pantalone u veličinama od XXS. Standardan asortiman im se sastoji u veličina od XS do XL, dok grudnjake poseduju u B,C i D korpama.

H&M

Prvi na listi koji u svom asortimanu ima poseban odeljak za plus size građe od L - 4XL je H&M. Ponuda je u tom odeljku dosta raznovrsna i mnogobrojna, ali još uvek prednjače veličine XS-XXL.

H&M u ponudi ima veličine od 34 do 46, a poseduje i plus size modele.
Wanted 

ORSAY

Prijatno iznenađenje je da i Orsay u svojoj ponudi ima veće veličine od 32/34 do 48.

LINDEX

Brend Lindex oduvek je vodio brigu o svakom svom kupcu, te ne čudi raznovrsna ponuda u vešu od 34-48/50 i grudnjacima od 75B do 100C veličinama. Taođe u svom asortimanu imaju i odeljak većih veličina koji je u rasponu 36-52 za gornje delove i 34-50 za donje.

Lindex u svojoj ponudi veša ima najveći izbor veličina.
Wanted 

RESERVED

Reserved svoj asortiman jakni, kaputa, haljina, bluza, suknji i farmerica poseduje u veličinama 32/34-46. Majice i džemperi su većinom u XS-XL, grudnjaci 70B-80E i gaćice od XS do XXL.

MASSIMO DUTTI

Većina asortimana je u S, M, L veličinama, ali postoje i jakne, kaputi, sakoi ifarmerke/pantalone od 34 do 44 konfekcijskog broja , dok bluze dolaze u veličina XS - L.