Verovatno niste znale, ali trend nošenja muške garderobe ili garderobe koja je krojena za muškarce pokrenut je još davno od strane Koko Šanel.

Otkud sad to?

Znamo i nama je teško da zamislimo da su se početkom 1900. godine žene šetale u duksevima svojih momaka i muževa kao mi danas, ali naravno, nije o tome reč. Tih godina je Koko Šanel prvi put predstavila žensko odelo – sako i suknju i to ni manje ni više nego od žerseja, koji se tada koristio isključivo za pravljenje muških odela.

I mi joj se do neba zahvaljujemo na ovoj, za to vreme, skandaloznoj kolekciji koja je zapravo započela jednu novu eru u modnom svetu.

Danas na ulicama velikih metropola gotovo da nema devojke koja ne nosi neki oversized komad, bilo da je u pitanju duks, sako, košulja ili nešto četvrto.

Zašto sakoi?

Odgovor na ovo pitanje je jednostavan: Zato što je ovo komad koji će odlično da se kombinuje i uz običnu basic majicu ili onu sa printom, i uz duks koji nosimo kao haljinu, ali i uz dobru suknju i košulju za noćni izlazak.

Mi čak jedan sako volimo da nosimo na nekoliko načina

Ukoliko se radi o nekoj boji (kao recimo kod nas roze) predlog je da krenete od nečeg jednostavnijeg poput obične bele majice, teksas bermuda (koje su ovog leta ponovo popularne) i belih patika ili letnjih martinki.

Pošto su ove sezone oversized sakoi nonšalantno zamenili kožne jaknice, predlog za sledeći autfit je letnja haljina sa velikim kaišem preko sakoa. Ovo je kombinacija koju smo najčešće sretali kod popularnih trendseterki, a priznajemo da je i nama jedna od omljenih. Ukoliko je napolju nešto hladnije (što je slučaj ovog propalog leta) umesto haljine možete obući i duks/haljinu. Znamo da vam iz ove perspektive zvuči čudno, ali verujte nam na reč da izgleda fenomenalno.

I za kraj, ali nikako manje važno – noćni izlasci. Naravno da smo mislile i o ovome. Ukoliko posedujete nešto duži sako, on lako može odigrati ulogu haljine. U ovom slučaju, kaiš i salonke su nezaobilazni detalji, a ukoliko je sako otvoren, ispod možete obući čipkani
bodi u nude ili crnoj boji. Ako nemate dugačak sako, ne brinite. Dobra stara kombinacija koja podrazumeva teksas suknju, kratku košulju na vezivanje, sandale i sako je nešto sa čime nema greške.


Ne zaboravite da svakoj kombinaciji dodate malo magije – minijaturne minđuše ili prstenje daće svakoj vašoj kombinaciji wow momenat.