Naočare za sunce su više od aksesoara, one štite oči od štetne radijacije i oštećenja oka. Zato su neophodan aksesoar za naše sveukupno zdravlje. Ipak, mnoge dame misle da im nijedan oblik ne odgovara, a zapravo mnogo greše!

Donosimo vam mali vodič kako da odaberete savršene naočare za sunce prema obliku vašeg lica.

Koji je vaš oblik lica?

Kako biste odabrale savršen par sunčanih naočara, potrebno je da prethodno znate kakav oblik lica imate. Kako biste to postigli, najpre stanite ispred ogledala na udaljenosti dužine vaše ruke, pogledajte se i iscrtajte voštanom bojom konturu vašeg lica dok se gledate. Udaljite se i procenite vaš oblik uz pomoć sledeće slike:

naočare prema obliku lica
Shuterstock 

Okruglo lice

Širina i dužina kod okruglog lica je skoro ista, baš kao što ima Selena Gomez. Brada je mala i zaobljena bez oštrih uglova. Linija kose je glatka i zaobljena. Vaš zadatak je da vizuelno izdužite lice, zato birajte ramove tamnijih boja. Oni će vizuelno suziti vaše lice i približite konture više ovalnom obliku. Kako biste izbalansirali proporcije odaberite ram čija je širina veća od njegove dužine.

Za vas su pogodni: špicasti, pravougaoni i kvadratni ramovi, mačkasti, leptir, ramovi sa uskim razmakom između stakala, avijatorke, wayfair ramovi.

Ovalno lice

Kod ovog oblika lica, njegova dužina je blago veća od širine. Brada je zaobljena, a jagodice predstavljaju najširi deo lica. Širina čela je malo veća od širine brade. Kod ovog oblika lica, vaš cilj je da ne narušite njegove harmonične proporcije. Zato izbegavajte masivne ramove, a vaš idealan ram bi trebao da bude širok koliko i vaše lice, a možda i malčice širi. Gornja ivica rama trebala bi da bude u liniji sa vašim obrvama. Najzahvalniji oblik lica ima pop diva Bijonse.

Za vas su: ramovi glatkih linija (pravougaoni, ovalni, okrugli), leptir i mačkasti ramovi, avijatorke.

Četvrtasto lice

Glavna karakteristika ovog oblika lica jeste da su njegova dužina i širina gotovo iste. Brada je široka i uglasta, a jagodice, vilica i čelo su gotove iste širine. Linija kose je skoro ravna. Ramovi oštrih linija će dati veliku oštrinu i grubost vašem licu, dok će s druge strane, okrugli ramovi vuzuelno izbalansirati i umekšati crte lica.

Pogodni oblici: veliki ramovi u širini lica, ramovi u boji, ovalni, okrugli ili ramovi u obliku suze, naočare bez rama, mačkasti ramovi i avijatorke.

Pravougaono lice

dužina lica je dosta veća od njege širine. Jagodice, vilica i čelo su iste širine, dok je braka široka i uglasta. Vaš cilj je da vam lice vizuelno deluje šire i zato odaberite masovne ramove prilikom kupovine sunčanih naočara.

Pogodni oblici: masivni ramovi, avijatorke sa velikim ramovima i okrugli ramovi.

Srcoliko lice

Kod lica koje je obliku srca, dužina je veća od širine. Brada je najuži deo lica, dok je čelo najširi. Lice podseća na obrnuti trougao i postepeno se sužava od čela ka bradi. Vaš cilj je da izbalansirate gornji deo lica, tako što ćete donji deo učiniti krupnijim. Masivne naočare vam neće pomoći jer će dodati masu gornjem delu. Zato birajte ramove koji su širine vašeg lica, a najbolje bi bilo u obliku suze.

Pogodni oblici: okrugli i zaobljeni ramovi, mali ramovi sa približenim staklima, ramovi sa nisko postavljenim ručkama, avijatorke, wayfair ramovi, naočare bez ramova, jarke ili neutralne boje ramova.