Instagram i uopšteno, društvene mreže, poslednjih godina kao da su se pretvorile u mesto gde je svako stručnjak za nešto, a naročito kada je reč o ishrani i fitnesu. Tako imamo na hiljade "instruktora" koje pokazuju kako pravilno uraditi vežbe i šta zaista "radi" kada je reč o skidanju kilograma i dijetama. Nude se "magični" sokovi, praškovi, "dodaci"... da ne govorimo o mnogobrojnim predlozima dijeta poput "jela sam banane svaki dan i skinula 30 kg".
Ili, još gore... momci i devojke koji su plastičnim intervencijama i manipulacijom fotografija i snimaka zavarali javnost da su određeni načini mršavljenja legitimni.
I onda, kako da se ne zapitate kome zapravo tu verovati?
Listajući Instagram, izašli su mi predlozi na desetine "profesionalnih trenera", no, jedna obična Google pretraga pokazala mi je da mnogi od njih ne samo da nemaju ekspertizu da se bave nečijim telom i zdravljem uopšteno, već i da su dobar deo primera "pre i posle" - fotografije sa interneta, ukradene od drugih, mahom stranih trenera ili jednostavno slike modifikovane AI alatima ili Fotošopom.
Naravno, to ne znači da su svi instruktori i nutricionisti na mrežama "istog kova". Naprotiv. Jedan od retkih pozitivnih primera je upravo Veljko Manić, lični trener koji se ne plaši da pokaže realne fotografije svojih klijenata i njihovih transformacija.
Na njegovom profilu nema "šarenih laža", a dovoljno je da pogledate samo par objava da shvatite da on odbija da pratiocima, klijentima i potencijalnim klijentima "prodaje maglu".
Mi smo razgovarali sa ovim neverovatnim momkom koji nam je iskreno i bez zadrške otkrio kako iskoreniti loše navike, i otkrio da li dijete zaista imaju učinka.
Koje su najveće zablude koje čuješ - da li su to napici za mršavljenje, "proverene" metode za ubrzavanje metabolizma i slično?
"Kao i u svakom poslu, postoje treneri koji rade posao odgovorno i časno, prenose ljudima prave informacije i žele da edukuju publiku, sa ciljem da ljudi prestanu da veruju u gluposti i da se iznova razočaravaju kada neka 'metoda' ne radi očekivani posao. Imamo i drugu stranu, trenere koji 'gaze preko svega' zarad nekog prolaznog i kratkotrajnog profita, ne razmišljajući da se ime/brend dugo gradi, a lako ruši", započeo je Veljko.
"Iskreno, najveće zablude u koje ljudi veruju su da treba da gladuju - "probuše kašiku", zatvaraju se u nekim "kapsulama" sa nekim "najlonima" i onda ih ubeđuju da sa više znoja gube više kilograma i ostale gluposti… Da, postoje i dalje ljudi koji veruju da treba da piju neke tablete za mršavljenje".
Kako je počelo tvoje fitnes putovanje? Odnosno, kada si znao da će nutricionizam i treniranje postati tvoj poziv?
"Bio sam gojazan dečak, rastao sam na tradicionalnoj hrani, puno trans-masti i šećera, belog brašna… Ranije su informacije bile daleko manje dostupne, sada svi mladi roditelji okvirno znaju šta bi trebalo da daju detetu, a šta ne. Gojaznost me je 'gušila', bio sam đak sa svim peticama, sportista (karate, fudbal, streljaštvo…), ali jedino nezadovoljstvo koje sam uspešno ignorisao zbog ostvarenosti na drugim poljima, bio je taj višak. Kada je krenuo pubertet, odmah sam krenuo da treniram, telo je već dobilo 'momački' izgled i rano sam uplovio u fitnes svet, sa svojih 12 godina. Jednostavno sam osetio da ću celog života raditi to, kako su odmicale godine, već sam od 8. razreda znao da ću živeti od fitnesa, tako sam i pričao svima, samo su me tada gledali sa nevericom. Posle su usledile godine prakse nad sobom, edukacija kroz školovanje (medicinsku školu sam završio, takođe sa odličnim uspehom) i jako rano sam krenuo da zarađujem svoj dinar od ovog posla. Sa svojih 16 godina sam prvi put zaradio, već sa 19 sam bio totalno samostalan, dalje je samo nastavljeno ulaganje u znanje, u posao i vremenom je sve došlo na svoje", započeo je priču ovaj inspirativni momak.
Da bi čovek doveo liniju u red jasno je da je potrebno da promeni loše navike. Šta je ono u čemu mnogi greše?
"KRAJNOST", odgovorio nam je Veljko kao iz topa. "Pomenuo sam da ljudi i dalje veruju u gladovanje, da je potrebno jesti 'godži bobice' i neke specijalne namirnice da bi se sredilo telo, kreću neke univerzalne internet dijete koje su jako restriktivne, stvore sebi hormonalne probleme i 'ugase' metabolizam. Zapravo, poenta je naučiti - kada, šta i koliko dati telu, hrana treba da bude ona koju svako prosečno domaćinstvo ima kod kuće (uz sitne korekcije)".
"Krajnosti nisu održive, zato ljudi i imaju milion bezuspešnih pokušaja i nikada ne istraju. Poenta je da se režim prilagodi tebi, a ne ti režimu, samo tako može da traje", objašnjava trener.
Ono što mi se posebno dopada kod tvog pristupa je što ne osuđuješ. S obzirom da nijedna promena nije laka, pogotovo kada se tiče nas samih, koji je tvoj savet da ljudi istraju sa ishranom/treningom i slično?
"Naravno, kao stručno lice koje pomaže velikom broju ljudi da pobede krize prejedanja, moram da razumem uzroke stanja koje ima lice naspram mene, samo tako mogu da pomognem, empatija je ključ uspešne saradnje.
Ključ je PRILAGODITI PROGRAM sebi, ne upoređivati se sa ljudima koji žive od ovog posla, koji ceo dan treniraju jer zarađuju od toga, jednostavno imaš porodicu, posao, brige koje život nosi… mora da se uskladi program prema tome, da čoveku ne bude teret da program sprovodi u svoju svakodnevnicu, već da mu to bude uživanje. Kada nas stolica 'žulja', ustajemo, isto je i sa programom, ne sme da nas 'žulja' u bilo kom segmentu, da bismo trajali."
Zašto se ljudi prejedaju i kako stati na kraj ovom problemu?
"Hrana je globalni biznis na kom se enormno profitira. Previše svega nam je dostupno, a kvalitet dostupnog je upitan. Mešanje ukusa, slatko, slano, masno, aktiviraju se neurotransmiteri koji nam daju osećaj zadovoljstva - nagrade posle obroka, i tako postajemo zavisni od hrane. Ljudi nisu svesni koliku zavisnost može da izazove moderna hrana, ubeđeni su da je hrana zadovoljstvo, a ne egzistencija, jer smo se otuđili od prirode i nemamo granicu kada sednemo za stolom. Svako nezadovoljstvo kod ljudi, pogotovo žena (loš brak, loše radno mesto ili radno okruženje…) je odmah potraga za utehom u hrani, jer je najdostupnija i najjeftinija. Gotovo svaka žena ima makar jednu čokoladu u kući - prva nervoza i pakovanje se otvara.
Treba se edukovati, treba promeniti svest o hrani i načinu na koji sve funkcioniše, u suprotnom se sve dublje ulazi u problem."
Mnogi smatraju da je, da bi smršali, potrebno da gladuju. Da li u ovoj tvrdnji ima istine?
"Apsolutno ne. Takav pristup vodi do gašenja štitne žlezde i metabolizma kompletno. Poremete se i hormoni koji regulišu glad i sitost (grelin i leptin), i stvori se velika kriza za hranom koja na kraju rezultuje da se doda još desetak kilograma. Treba jesti puno i kvalitetno, drugo je s vremena na vremena odmoriti organizam od hrane 16-24-30+ sati, tada se organizam isceljuje, ali i to nije za svakog i ne radi se napamet. Gladovati svaki dan je katastrofa pristup po organizam.
Koliko vremena je potrebno da bi se videla promena?
"Bude to brzo, jer su tela današnjice mahom željna prave hrane, nutrijenata, pravog pristupa. Imao sam situacije gde klijenti u prvih mesec dana izgube 8-12kg… Ali, ne treba se zamarati brojevima, ogledalo, kontinuitet i strpljivo. Rezultati se brzo vide, ali važnije je održati i unaprediti iste, kroz vreme i rad."
Jasno je da samo stručne osobe mogu da nam pomognu da bismo sredili liniju, ali mnogi posežu za instant "brzim" rešenjima. Da li možeš u kratkim crtama da nam kažeš loše strane ovakvih metoda i šta je ono najgore što su ljudi pokušavali, a da si čuo tokom karijere?
"Ljudi koji žele brzo da smršaju brzo nikada ne istraju i vremenom im stanje bude sve gore, jer taj višak nije nastao kroz 10 dana, nego možda kroz deceniju. Loše je kada ljudi ubede sebe da 'oni to znaju sami i nema šta neko njima da priča kako i šta', brdo takvih je došlo i meni i kolegama, jer uglavnom stvore veliki hormonalni disbalans i totalno 'ugase telo', gde kasnije budu potrebni meseci da se organizam osveži i vrati na referentne postavke. Najgore mi je kada čujem: 'Jela sam samo jogurt i grisine prepodne, i salatu popodne'… ovo često čujem među zdravstvenim radnicima, što je posebno loše…"
Kako pronaći vreme za sebe u vremenu kada se sve vrti oko posla i rada?
"Organizacija i rangiranje prioriteta. Treba čovek da bude analitički nastrojen, posmatraš sebe i kada se uhvatiš da grešiš - radi na tome da se sredi problem. Ljudi su pogubljeni malo, zapostavljaju važne stvari, zarad nekih površnih i prolaznih, treba biti otresit i fokusiran, kada ustaneš znaš koji su prioriteti i čemu želiš da posvetiš svoje vreme i energiju, dva resursa koja premalo cenimo."
Veruje se i da prvo treba smršati, pa tek onda trenirati. Da li u ovim pričama ima istine?
"Apsolutno ne. Treningom se samo poboljša efekat mršavljenja, jer gradimo glavne 'potrošače' hrane, mišiće. Rođeni smo da budemo aktivni, moramo to da prihvatimo i da nađemo pristup u vežbanju koji nam odgovara, da bismo trajali i uživali kada odemo da istreniramo."
Šta misliš o popularnim metodama: hiit, 12-3-30, 10k koraka?
"Hrana je ključ. Dzaba 10k koraka, ako smo u suficitu i ne znamo šta i kako jedemo. Ne volim nikakve univerzalne metode, jer smo svi individue, bazu treba prilagoditi sebi i to je sve."
Da li postoje suplementi i dodaci ishrani koji zapravo mogu da pomognu u smanjenju apetita?
"Apetit ne treba smanjivati, opet kažem, treba da jedemo puno i kvalitetno. Dodaci koji mogu pomoći u procesu mršavljenja i pobeđivanju prejedanja su - Hrom pikolinat, Alfa-lipoinska kiselina, L-Cistein, koje opet ne treba uzimati napamet i tek tako."
Pročitajte još: KO KAŽE DA SLATKIŠI I TRENING NE IDU ZAJEDNO? Ana je fitnes model, a ljubav prema pralinama pretvorila je u biznis
Na tvom profilu mogu se naći i predlozi obroka i saveti, na putu do zdravijeg tela. Zanima me da li postoje "zabranjene" namirnice kada smo na nekom tipu ishrane ili je zaista sve stvar balansa? Šta treba da se nađe na našoj trpezi ukoliko želimo da izgubimo kilograme?
"Balans je ključ. Jedan sladoled nakon treninga je benefit za telo, a ti psihički zadovoljna, ne osećaš se da ti je nešto zabranjeno i da se patiš.
Bitno je da ljudi shvate da 'domaća jela' koja su spremljena na puno ulja nisu dobra.
Meso, riba, krompir, proso, pirinač, voće, orašasti plodovi, kajmak, sir, plazma, proteinske palačinke, ovas, sladoled, med, jaja, slanina… može sve, samo je važno kada i u kojoj količini."
A za one koji ne vole treninge u teretani, koje aktivnosti su dobre za pokretanje celog tela?
"Kućni trening i plivanje", rekao nam je Veljko na kraju.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.
Bonus video:
Izvor: Wanted J. S.
Projekat „Dečji svet je veći od ekrana“ nagrađen priznanjem „Kampanje sa svrhom“
Jeftin parfem sa sandalovinom miriše poput najluksuznijeg mirisa: Bolji je i od nekih od preko 200 €
Nijedne cipele nisu toliko IN kao mokasine Une Krlić: Hrabar i upadljiv model podiže svaki jesenji look
Kako urediti malo kupatilo tako da ima 2x više prostora: Element iz kuhinje sklanja 70% nepotrebnih stvari
U Sava Centru održana promocija knjige "Tajne zanata" Miroslava Miškovića