Kada ste se poslednji put smejali tako da je vaš osmeh oterao oblake i sive misli? Ali, da kažete iskreno? 

U svetu u kojem svi jure na 100 strana, gde se dan ne završava ni kada legnete u krevet, i gde je stres sve što nas pokreće, nikad nije bilo potrebnije naći trenutke za predah, reset, odmor i sreću. 

Međutim, znamo koliko to nekad može biti izazovan zadatak. No, izazovno ne znači i nemoguće! A nama se čini da smo upravo pronašli nešto što je, u najmanju ruku, prečica do sreće

Zamislite samo - opuštanje, mir u glavi, lagane vežbe, i nekolicina "krznenih loptica" zbog kojih ne možete da prestanete da se osmehujete. A ova prečica za sreću, i tajna formula nepresušne radosti ima i ime - puppy yoga.

Joga sa psima
Privatna arhiva 

Dovoljno je da pogledate samo jedan snimak sa časa da vam se lice razvuče u najširi osmeh obojen batom preslatkih šapica. A iza ovih "treninga", odnosno bolje rečeno sesija, stoji neverovatna instruktorka Zorica Jovanović, koja je prva koja je jogu ovog tipa dovela u našu zemlju ali sa malim, humanim zaokretom. Joga sa psima, odnosno "doga", kako je još zovu, godinama unazad je omiljeni svetski trend. Ipak, postoji bitna razlika između onoga što vidimo na Zapadu i "Puppy yoge" kod nas, a Zorica nam je otkrila sve o tome.

"Od joge sa psima u inostranstvu razlikujemo se po tome što su štenci koji dolaze kod nas za udomljavanje. Inicijativa da se pridružimo toj humanoj akciji je potekla od radionice "Slikaj sa psima" koji takođe udomljavaju štence. Sarađujemo sa Beta udruženjem, a javljaju nam se svakodnevno i osobe koje su pronašle napuštene štence. Ukoliko je potrebno, odvedemo ih veterinaru", objašnjava Zorica koja ističe da je "veoma srećna, jer je tako mnogo tih slatkiša našlo svoj dom". "Ti mališani kada su u kontaktu sa nama, automatski nam osvoje srca. Na seansama joge imamo 10 do 12 klijenata, a što se tiče kuca, nedeljno se udomi bar jedno leglo."

Zorica nam je dočarala i kako izgleda sam trening, ali kako izgleda trenutak kada kuce postanu glavne zvezde seanse.

"Slatki štenci automatski izazivaju osmeh klijenata, toliko su veseli i slatki da deluju opuštajuće na sve nas. Oni su razigrani, uzimaju naše stvari, telefone, peškire, naočare, čupkaju nas za kosu, penju se na nas", priča nam instruktorka. 

"Tako da, dok izvodimo vežbe prisutni smo 'u trenutku', i svim klijentima je osmeh na licu. Jedna sesija traje oko sat i trideset minuta, jer posle vežbi i meditacije je vreme namenjeno mazenju sa psima. Benefiti za kuce su veliki, jer se socijalizuju a i udome."

Zoricu smo pitali i ko sve može da dođe na jogu sa psima. 

"Joga sa psima je namenjena svim uzrastima. Imamo poseban termin nedeljom u 15h koji je namenjen roditeljima sa decom, i za mališane je besplatno", kaže instruktorka i dodaje da njihov najmladji klijent ima samo 4 godine.

Takođe nas je zanimalo i da li na puppy yogu mogu da dođu i oni koji nemaju ranijeg iskustva u bavljenju jogom. 

"Nije vam potebno nikakvo ranije iskustvo da bi vežbali i uživali na puppy yoga treninzima. Obucite udobnu odeću, ponesete osmeh i to je dovoljno, a ako i zaboravite osmeh, veseli štenci će vam ga sigurno izmamiti."

Otkrili smo i gde sve možete pohađati jogu sa psima, kao i koji su im dalji planovi, kao i da li planiraju neka veća dešavanja, poput joge na otvorenom?

"Jogu sa psima za sada možete posetiti samo u Beogradu, ali planiramo uskoro i Novi Sad. Sa lepim vremenom biće dosta većih dešavanja i na otvorenom prostoru, pogotovo na Avali, jer tamo već pripremamo prostor za vežbe i druženje na čistom vazduhu", kaže Zorica.

Ova neverovatna žena je u više navrata isticala da je joga njen način života. Zato smo morali da je pitamo i kako je ušla  u taj svet i kada je time počela da se bavi? 

"Jogom sam počela da se bavim za svoju dušu još u mladosti. To jeste moj način života, jer joga nisu samo vežbe, već je to jedinstvo tela, srca i uma, tj. harmonija fizičkih radnji, emocija i misli. Bitna stvar u jogi je svesnost o našim čulima (telo, emocije, um), svesnost o spoljašnjem svetu koji nas okružuje, i svesnost o prirodi čiji smo i mi deo."

"Kroz jogu stičemo svest da volimo sebe, sve ljude oko nas, biljke, životinje i sva živa bića", obašnjava nam Zorica.

I na kraju, nismo mogli, a da ne pitamo zašto svako treba da proba baš puppy jogu.

"Poznato je da su životinje, a posebno štenci terapija sami po sebi. Bavljenje sportom i druženje sa životinjama pozitivno deluju na oslobađanje od stresa, anksioznosti, depresije, otuđenosti, što je sve prisutnije u poslednje vreme zbog užurbanog i stresnog načina života, tako da je puppy yoga 2 u 1. Savetujem da probate, jer je ovo najslađa joga koju možete iskustiti", završava Zorica. 

Dakle, ukoliko vam treba dobro istezanje i jačanje mišića u kombinaciji sa najslađim šapicama u Beogradu - znate na koja vrata da pokucate, a mi smo sigurni da će vam puppy yoga ulepšati život i vratiti osmeh na lica.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

Mladi ljudi spasili napuštene konje od sigurne smrti i napravili im pravi raj Kurir televizija

Izvor: Wanted J. S.