Poznato je da joga nudi mnoštvo prednosti i za telo i za um. Kombinovanjem različitih poza, istezanja i namernog disanja, joga može poboljšati vašu fleksibilnost, ojačati mišiće i poboljšati držanje. Redovna vežba će omogućiti vašem telu da iskoristi prednosti opuštanja, smanjenog nivoa stresa i poboljšanja vaše kognitivne jasnoće. 

Joga je ideana za one koji ne vole klasično vežbanje.
Freepik/yanalya 

Ali ne samo to, joga je idealan izbor i za one koji ne uživaju u rigoroznim vežbama koje zahtevaju intenzivan kardio treningu, jer i te kako mogu da pomognu u kontroli težine i smanjenju masti na stomaku, a mi vam otkrivamo lake pokrete koje možete da izvedete u udobnosti sopstvenog doma. 

Joga može pomoći da smršate.
Freepik/yanalya 

Jedino je bitno da budete redovni, a rezultati neće izostati, a promene ćete videti veoma brzo, pogotovo ako uz to i uvedete zdraviju ishranu. 

Boat (čamac) poza - Navasana

Na fotografiji iznad prikazano je kako uraditi ovu vežbu korak po korak, odnosno kako napredovati iz početničke do napredne faze, a pogledajte i video u nastavku.

Ova poza aktivno angažuje trbušne mišiće, pružajući efikasno sredstvo za toniranje i jačanje tonusa mišića.

Plank

Plank poza se pokazala kao odlična vežba za aktiviranje celog jezgra, obuhvatajući trbušne mišiće, a istovremeno efikasno angažuje ruke i noge. 

Iako će u početku klasičan plank biti dovoljan, pogledajte varijacije na temu u nastavku:

Bridge (most) poza 

Poza mosta ne samo da daje dobro istežanje stočne regije, već i efikasno cilja gluteuse i mišiće donjeg dela leđa.

Pogledajte kako pravilno raditi jednu varijaciju vežbe:

 A potom i druge, naprednije, korak po korak:

Bonus video:

Joga vežba za mršaviji izgled lica TikTok/faceyogabyranwa