Bhramari tehnika disanja

"Sedite udobno i dopustite očima da se zatvore. Postavljate blago šake na oči, a potom zatvorite usnu školjku palčevima. Udahnite/izdahnite par puta kako biste se umirili i primetili stanje vašeg uma. Kada ste spremni, udahnite i tada, tokom cele dužine vašeg izdaha, napravite nizak do srednje visok zujeći zvuk u grlu (tj. vibrirajuće slovo M). Primetite kako zvucni talasi nežno vibriraju vaš jezik, zube i sinuse. Zamislite kako zvuk vibrira ceo vaš mozak (što i čini). Ponovite ovo šest puta i tada držeći vaše oči zatvorenim, vratite se normalnom disanju. Benefit ove poze predstavlja umirenje centralnog nervnog sistema, sinapsi u mozgu, ali takođe pomaže i u redukovanju anksioznosti, nagomilanog stresa. Donosi benefite u oslobađanju serotonina, pospešuje dotok kiseonika u mozak, što poboljšava cirkulaciju itd."

Bhramari tehnika disanja; Foto: Aleksandar Stojadinović
Wanted Bhramari tehnika disanja; Foto: Aleksandar Stojadinović

Drvo poza

"Ustanite uspravno i kada osetite da ste stabilni, savijte desnu nogu u kolenu i oslonite je na levu nogu, gde je stopalo okrenuto u pravcu na dole. Kada ste izbalansirani, podižete ruke u blago podignutu ,,krošnju" (zadržati par sekundi, a nakon toga promenit stranu, a samim tim i nogu). Osim što pomaže u poboljšanju ravnoteže, može ojačati i mišiće stomaka, članke, butine i kičmu. Postavite jednu ruku na zid radi oslonca, kako biste lakše uradili ovu pozu i budite pažljivi - usredsredite se na udah i izdah dok držite ovu pozu. Drvo poza je odlična za rad na ravnoteži i držanju tela. Preskočite ovu pozu ukoliko imate nizak krvni pritisak ili bilo koja medicinska stanja koja utiču na vašu ravnotežu.

Drvo poza; Foto: Aleksandar Stojadinović
Wanted Drvo poza; Foto: Aleksandar Stojadinović

Poza ratnika

"Ova poza se izvodi tako što se načini blagi raskoračni stav, malo šire od širine kukova (izvodi se na obe strane). Prvo se rotira desno stopalo ka spolja i polako se savija desna noga u kolenu (prebacujući težinu ka desnoj strani, dok leva noga ostaje u potpunosti ispravljena), a zatim se podižu obe ruke u širini ramena i blago se rotira glava takođe na desnu stranu). Ovaj položaj je potrebno zadržati par sekundi, a nakon toga promeniti stranu.

Poza ratnika jača i tonira ruke, noge i donji deo leđa. Poboljšava ravnotežu u telu, pomaže u povećanju izdržljivosti. Pogodna je za one koji imaju sedeće ili radne zadatke. Izuzetno koristan u slučaju bola u ramenima. Oslobađa stres i vrlo efikasno u kratkom vremenskom periodu. Donosi hrabrost, gracioznost i mir.

Kontraindikacije: pacijenti sa povišenim krvnim pritiskom treba da izbegavaju ovo držanje. Vežbajte ovaj položaj dok stojite blizu zida kako biste imali potporu ukoliko vam je potrebna. Izbegavajte ovo držanje ako patite ili ste nedavno patili od dijareje. Ako imate bolove u kolenu ili artritis, koristite neki oslonac u kolenu da biste zadržali ovo joga držanje."

Poza kobre

"Ležite na ravnu podlogu i to na stomak. Šake stavite u visini glave, glava stoji u centru, a laktovi su savijeni. Nakon toga, polako se podižete u visinu, ne dižuci stomak u potpunosti sa podloge, već toliko da možete da u potpunosti otvorite grudni koš, a ramena su blago ispravljena. Nakon toga se trudite da vam glava i dalje stoji u centru i da ne dozvolimo da vrat "upada" u ramena. Budite pažljivi - pokušajte da vam se stomak ne podiže od poda dok držite ovu pozu.

Ova poza savijanja unazad može pomoći u jačanju mišića leđa, povećanju fleksibilnosti kičme i istezanju grudi, ramena i stomaka. Sjajna je za jačanje leđa, vrata, donjeg dela leđa i celih nogu. Ako imate artritis kičme ili vrata, povredu leđa ili sindrom karpalnog tunela nemojte raditi pozu kobre."

Dečija poza

"Sedite na podlogu, oslanjajući se na svoja kolena. Nakon toga, polako zadnjicu povlačite i oslanjate na svoja stopala, a potom polako podižite ruke u visinu sa ispravljenim laktovima, a onda nakon toga se polako spuštajte ka napred oslanjajući celo na podlogu. Ukoliko nije moguće spuštanje čela na podlogu, možete sebi pomoći tako što ćete osloniti čelo na jastuk ili nešto što će vam omogućiti da se u potpunosti opustite.

Ova smirujuća poza je dobra pozicija za pauzu. Možete da koristite pozu deteta za odmor i ponovno fokusiranje. Nežno proteže donji deo leđa, kukove, butine, kolena i zglobove i opušta kičmu, ramena i vrat. Benefiti: kada želite da se lepo nežno istegnete kroz vratnu kičmu i kukove, da odmorite ili jednostavno priuštite sebi mini odmor. Takođe pospešuje osećaj sigurnosti i mira, jer nas ova poza gotovo vraća u fetus položaj. 

Ako imate povrede kolena ili probleme sa zglobom izbegavajte ovu pozu i ukoliko imate visok krvni pritisak ili ste trudni.