Poslednjih godina, joga je jedan od najpopularnijih vidova vežbanja ali i opuštanja. Popularnost duguje i tome što se ovim može baviti svako, bez obzira na urast i fizičku spremu.

Potrebni su vam samo podloga za vežbanje, udobna odeća, dovoljno prostora, kao i motivacija da pravilno savladate određene poze. Ali, ako se pitate zašto da se bavite baš jogom, dozvolite da vam pojasnimo:

  • Jačaju se svi mišići i umanjuju problemi poput artritisa, ali i bolova u donjem delu leđa.
  • Unapređuje imuni sistem.
  • Popravlja držanje
  • Sporijim i dubljim disanjem smanjuje se nivo stresa
  • Pozitivno utiče na kradiovaskularni sistem
  • Opušta nervni sistem
  • Snižava krvni pritisak i šećer u krvi
  • Vodi ka zdravijim navikama
joga za pocetnike vezbe
Freepik/senivpetro 

Takođe, bavljenje jogom je odlično sredstvo za borbu protiv stresa i anksioznosti – nusprodukata vremena u kojem živimo.

Ove jednostavne poze možete isprobati ako se nikada niste bavili jogom:

Poza deteta (balasana)

joga poza balasana
Freepik/yanalya 

Klasična poza u jogi koja služi za relaksaciju. Ona vam pomaže da se opustite, istegnete leđa i poboljšate gipkost kukova otvaranjem karlice. Oslonite se na šake i kolena, udahnite i sedite na stopala ispravljenih leđa. Izdahnite, nagnite se ka napred i oslonite glavu na podlogu za vežbanje. Istegnite ruke ispred sebe, tako da su vam dlanovi oslonjeni na pod. Dišite duboko jedan minut.

Pas koji gleda dole (adho mukha svanasana)

poza adho mukha svanasana
Freepik/yanalya 

Ovom pozom jačate leđa i mišiće trbušne regije, te poboljšavate raspoloženje. Oslonite se na šake i kolena, razmaknite šake u širini ramena i udahnite duboko. Gledajte nadole i dok izdišete ispravljajte kolena. Dišite duboko jedan minut.

Trougao (utthita trikonasana)

joga za pocetnike poza utthita trikonasana
Freepik/yanalya 

U ovom stojećem položaju otvorićete grudni koš i zategnuti čitavo telo. Stanite sa široko razmaknutim stopalima, ali tako da vam je udobno. Pružite ruke u stranu, držeći ih u visini ramena. Okrenite desno stopalo pod uglom od 90 stepeni i savijte se preko desne noge. Položite desnu šaku na skočni zglob, cevanicu ili koleno. Podignite levu ruku ka plafonu, gledajte nagore prema njoj i ostanite u ovom položaju 5 - 8 udaha. Vratite se u početni položaj i ponovite isti postupak na drugoj strani.

Poza drveta (vriksasana)

joga za pocetnike poza drveta vriksasana
Freepik/yanalya 

Ova poza vam pomaže da poradite na ravnoteži - kako telesnoj, tako i duhovnoj. Dok ste u ovoj pozi, ne bi trebalo da gledate naokolo niti da dozvolite da vam odlutaju misli jer ćete automatski izgubiti ravnotežu.

Stanite uspravno spojenih stopala, pa stavite desno stopalo na unutrašnji deo leve butine. Ako ne možete to da uradite, stopalo možete položiti na list ili skočni zglob, ali nikako na koleno. Spojite šake dlan o dlan i prislonite ih na grudi. Nađite tačku na koju ćete se usredsrediti 8-10 udaha. Dišite iz stomaka, a ne iz pluća. Potom spustite desno i podignite levo stopalo. Aktivno gurajte savijenu nogu prema spolja i pritom stegnite stomačne mišiće.

Sveća (sarvangasana)

joga za pocetnike, sarvangasana
Freepik/peoplecreations 

Ova vežba je izuzetno prijatna i ujedno predstavlja sjajan način da se opustite na kraju vežbanja. Sednite naspram zida i približite mu se što više možete, podignite noge i prislonite ih uza zid. Gornji deo tela bi trebalo da je pod uglom od 90 stepeni u odnosu na noge. Dišite duboko nekoliko minuta u ovoj pozi.

Bonus video:

Joga vežbe za bolji san TikTok/itsmegwinters