Ukoliko ste nepušač, a želite da se vidite sa prijateljima ili jednostavno uživate uz kafu u nekom kafiću, u većini slučajeva to znači - spremite se da ćete se celi osećati na duvanski dim. Tokom leta je bilo i koliko-toliko podnošljivo, ali zimi ili kada je jednostavno lošije vreme, vaš mali "predah" u kafiću znači: luftiranje jakne na terasi i bacanje stvari na pranje onog trenutka kada uđete u kuću.

Srećom, situacija se promenila, te danas postoji mnogo mesta na kojima možete da uživate bez dima. Od kafeterija do mini restorana ili poslatičarnica, pa čak i kafe-knjižara, ovo su najlepša nepušačka mesta po "ukusu" W! redakcije.  

Kofilin - Cara Dušana 29

Ušuškano mesto na Dorćolu, koje je zapravo "ispostava" kafeterije iz Sankt Peterburga, ne samo da je pet friendly, već i nudi razne čajeve, kafe, kao i neke autorske napitke,  sirniki (rusku poslasticu sa sirom) i tost sendviče.

Lumi - Njegoševa 40

Još jedno mestašce kojem nećete moći da odolite. Ušuškano, sa mnogo cveća 
Još jedno specialty coffee mesto na Vračaru, fino ušuškano, sa mnogo cveća i mini stolovima ispred prevariće vas da ste u nekom kafeu u Francuskoj. Mesto osim odlične kafe nudi veliki izbor hladnih i toplih čajeva, ali i zanatska piva i džinove.

La La kafe - Cara Nikolaja II 83

Baš kao na prethodnom primeru, i La La kafe ima taj poseban šmek zbog kog će ovo mesto brzo postati omiljeno svakome ko unutra kroči. Nude odličan izbor kafa, a nema sumnje da ćete uživati i u retro ambijentu, idealnom za kratki predah.

D59B - Kralja Petra 70

Na listi je i jedno posebno mesto koje morate da posetite. Osim u više nego odličnom u kafe, ovde ćete uživati i u sjajnoj muzici sa istoimenog beogradsko-berlinskog radija. Od nas, petica kao vrata!

Fini - Svetozara Miletića 7 i Mutapova 21

Ukoliko ste ljubitelji neodoljivih makarunsa, Fini je definitivno lokacija koju morate da posetite, ali je ovo svakako i više od poslatičarnice. Pored kolača, torti, kroasana, sendviča sa avokadom ili pršutom, Fini je idealna lokacija za doručak ili branč, ali smo sigurni i da ćete uživati (naročito u Mutapovoj) ukoliko dođete i u popodnevnim satima i uživate ušuškani ispod bogate krošnje i trač partiji sa omiljenom osobom.  

Valentina i karanfil - Gospodar Jevremova 6

Ovo je prodavnica bean-to-bar čokolada iz celog sveta, ali i mesto za predah. Ovde možete popiti kafu ili čaj, kakao, toplu i hladnu čokoladu, ali i pivo, vino ili šljivovicu. Preporuka je da predahnete uz mimozu sa sveže ceđenim sokom od nara.

Cafe & Factory - Ščerbinova 2

Ukoliko volite kafeterije Cafe & Factory, radovaće vas vest da je jedan od njihovih lokala potpuno nepušački. Lokacija je Banovo brdo, te ukoliko ste u ovom delu grada ili jednostavno, u prolazu, ne propustite da svartite na šoljicu najbolje kafe. 

Štrik - Vlajkovićeva

U samom centru grada, odmah iza Skupštine, nalati se Štrik kafe-knjižara, jedna od naših favorita. Topli ambijent koji nudi i jaku kafu i dobru knjigu. Pa ko šta voli!

Krokodilov centar - Karađorđeva 43

Lista nije potpuna bez Krokodilovog centra, mesta koje je sinonim za dobru književnost, aktivizam i sjajnu hranu. Preporuka je da pratite i različite kulturne aktivnosti koje organizuju, a ljubitelji tematskih menija uživaće u odličnoj gastro ponudi iz celog sveta.  

Rocket Coffee - Karađorđeva 49b

Još jedna lokacija u Karađorđevoj koja je na listi naših favorita. Ovaj veoma prostrani i lepo osvetljen kafe nalazi se tik uz Brankov most i uz standardnu ponudu kafe tipičnu za specialty coffee mesta nudi zanimljive napitke na bazi kafe, poput baklava lattea, salted caramel latte ili orange odnosno vanilla rafa. Za neke popodnevne i večernje sate imaju odličan izbor srpskih vina i zamimljive koktele. Obratite pažnju, reč je o self service mestu.

Pročitajte još: 5 MESTA ZA VIKEND DORUČAK ILI BRUNCH U BEOGRADU: Provedite sunčan dan na nekoj od trenutno top lokacija

April bar - Zetska18a

Podstoji razlog zašto ovo mesto zovu "Berlin u malom". Možda će vam isprva biti teško da pronađete ovaj bar, skriven od očiju, ali samo obratite pažnju na vrata izlepljena stikerima. 

Ono što nam je ukralo srce je njihova bašta iz koje, potpisujemo, nećete želeti da odete, a osim sjajne energije, odličnog izbora pića... ovde možete uživati i u sjajnoj zabavi i svirkama.

Šuma - Simina 22

Nema boljg mesta za beg od buke i haosa od poslastičarnice Šuma. U mirnom ambijentu možete uživati u kolačima bez mnogo kajanja jer je većina bez dodatog šećera. Nema greške šta god da odaberete sa menija, ali ako baš moramo nešto da preporučimo, izbor pada na mus od čokolade s malinama, a ako želite kafu uz slatki zalogaj, naručite late sa ovsenim mlekom i jedan florentin.

Kafograf - Bulevar despota Stefana 81

Iako je isprva bila pušačko mesto, u jednom trenutku su odlučili da kažu zbogom duvanskom dimu. Ušuškani nedaleko od Botaničke bašte (preciznije na uglu Budimske i Bulevara despota Stefana), ovo je idealna lokacija za uživanje u dobrom espresu, ukoliko vam duvanski dim smeta.

Way Cup - Ravanička 29


Kafa zauzima centralno mesto ove ušuškana zvezdarske kafeterije, koju krasi veoma prozračan plavi enterijer. Ali ovde možete uživati i u ceđenim sokovima, smutijima ili domaćom poslasticama ili craft pivu, rakiji ili džinu ukoliko želite da nazdravite.

Artist - Kondina 26

Još jedno mesto u centru grada koje je vredno posete. Ono što je nas najviše kupilo su drugačije, autentične, umetničke šolje u kojima služe kafu. Savršena lokacija za kratak predah od obaveza. 

Ispeci pa reci - Gundulićev venac 34 i Gvozdićeva 9

Gde je kafa, tu su i dobri kolači, a ukoliko su vaš izbor kukiji, brauni ili američke pite, pravac Ispeci pa reci.  Poslatičarnica u stilu američkih pekara idealno je mesto za slatki predah i to bez duvanskog dima.

Kuća coffee - Janisa Janulisa 17


Malo mesta izvan užeg centra grada je nepušačko, ali se jedno takvo nalazi u Šumicama. Ovde osim kafe, možete uživati u doručku (omlet, sendvič ili kroasani), odličnom izboru poslastica (banana bread kao preporuka), ali i pivu ili vinu.

Ukoliko znate za još neko kul mesto u Beogradu u kojem je zabranjeno pušenje, pišite nam predloge u komentarima.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

Andrej bez dana iskustva postao šef kafića u Americi Tiktok/andrewsoldo

Izvor: Wanted J. S.