UMETNICA SVETLANA NINKOVIĆ: Kada slikam ne postoji ni juče, ni sutra, postoji samo sada

Svetlana Ninković koja se bavi apstraktnim slikarstvom i koja je izlagala u zemlji, regionu, Austriji i Grčkoj, pričala je o svojim počecima, inspiraciji, uspehu, ali i modi.

Wanted 

"Sasvim spontano sam upisala srednju umetničku školu, jer za prijemni ispit nije bilo potrebno poznavanje matematike. Posle toga sam imala jaku želju da upišem Likovnu akademiju jer sam shvatila da je to moj put i da sam to ja, te da mogu svoja osećanja i najdublje emocije da prenesem na platno", govori ona.

Nastavila je o tome šta ju je najviše privuklo u vezi sa slikanjem.

"Prepoznala sam da je to za mene jedini način na koji slobodno mogu da izrazim emocije, ljubav i strast. Svojim radom želim da podstaknem ono što mi se čini da danas nedostaje, a to je sloboda u svakom smislu. Za mene to znači živeti u trenutku - dakle. ne postoji ni juče. ni sutra. postoji samo sada."

A gde crpi inspiraciju?

"Inspiracija je uvek prisutna i svuda je oko nas u svakodnevnom zivotu. Ona je u nama, inspiracija smo mi sami. Samo treba da zaronimo duboko i osluškujemo."

Na pitanje da prokomentariše stav da je moderna umetnost besmislena i da takva dela svako može da napravi, Svetlana je odgovorila smehom:

"Samo napred ako je lako i može svako."

Kao i svaki umetnik, te čovek, suočava se sa izazovima.

"Svaki dan je novi izazov. Trudim se da ga provedem u balansu, harmoniji i da uživam u svakom trenutku u malim radostima. I da osvestim taj trenutak i sagledam njegovu vrednost."

Najveci uspeh su joj: srećni klijenti.

"Oni koji žele da žive sa mojom umetnošću. Njihova radost je i moja."

Na internet kao promotivno sredstvo umetnosti, gleda pozitivno.

"Zahvaljujući internetu i društvenim mrezama otvorena su strana tržišta. Sve je mnogo lakše i pristupačnije. Ljudi iz celog sveta mogu da vide naše slike i odmah nas kontaktiraju. Sada postoji dosta stranih prodajnih sajtova koji odlično funkcionišu. S obzirom na to da je konkurencija velika, potrebno je da znamo kako da se istaknemo, veštine internet marketinga su neophodne. Danas slikar treba da izdvoji deo dana konkretno za svoj posao u kom uživa, ali i vreme za učenje marketinga, prodaje i svega što mu može pomoći. Društvene mreze su odlične za promociju."

Svetlana je pričala i o domaćoj umetničkoj sceni.

"Umetnička scena je kod nas neverovatno živa i raznolika. Dinamična, razvija se i menja. Pratim i primećujem te promene. Kod nas ima zaista dosta sjajnih umetnika. Neki od njih su uspeli da se probiju a neki ne. To danas ne zavisi samo od znanja i talenta."

S obzirom da je nedavno promovisala i jednu modnu kampanju, za kraj je podelila i to koliko jo je bitna i inspirativna moda u životu.

"Mnogo volim modu i uživam u njoj; inspiriše me i raduje. Svi moji autfiti su odraz mog trenutnog raspoloženja. Volim printove i neobične komade. Volim spoj nespojivog i svakom stajlingu dajem lični pečat. Stil je za mene igra i ono što nosimo u nama. Veoma je bitna energija, neke stvari na jednoj osobi izgledaju manje dobro, dok su na drugoj savršene. Stil je nešto što je veoma individualno i šalje poruku, tako da čujem savete ali slušam sebe."

Ovo ne smete propustiti
Reaguj
Komentariši