"Uvek sam volela da nosim haljine. Sećam se kao mala, mama mi obuče pantalone a ja padnem u histeriju kada sam bila dete (smeh). U pravi svet mode,industriju sam ušla sa pravljenjem i prodajom nakita. Oko dve godine se to dešavalo, ali pod drugim imenom brenda - zvao se Et cetera, tj. I tako dalje. Pravila sam boho ogrlice. Sve od početka je bilo u tom stilu, koji mnogo volim. Na putovanjima sam najviše kupila inspiraciju. Počela sam da pravim nakit za sebe i onda su drugarice, kako to obično i bude, možeš i meni. I tako je krenula prodaja. U jednom momentu sam se zasitila i sama prestala da nosim veće komade nakita. Počela sam sebi da pravim halijne - od toga je nastao i concept store, Concept Bohemian, u Karađorđevoj ulici. Bio je u funkciji samo godinu dana, jer ta ulica sama po sebi nije bila shoping zona, pa sam morala da ga zatvorim. Tada sam se više fokusirala na sam brend Daire, koji živi evo već petu godinu", govori Aleksandra.

Foto: Lado Jandrišek
Wanted Foto: Lado Jandrišek

Foto: Lado Jandrišek
Wanted Foto: Lado Jandrišek

Muzikom je počela da se bavi uz brata, koji je takođe DJ i pokretač D59B radija.

"Njegova ekipa Soul print records - Oliver, Andrija, Đole i Petko, najviše su uticali na moj muzički ukus i u tehničkom smislu, sve što sam trebala da naučim. Kasnije je sve stvar prakse, koliko puštaš muziku i vežbaš. Zapravo, vrlo brzo nakon što sam počela da puštam muziku imala sam nastupe u klubovima, na festivalima. Brzo je počelo, a i dalje radim i stvaram sa njima, ostali smo kao ekipa. U međuvremenu se izrodio i radio D59B; postoji kao internet radio već nekoliko godina. Imali smo i video strimove. Nedavno je napravljena i baza u Berlinu, otvoren je lokal pod nazivom D59B Berlin koji povezuje Beograd i Berlin. Postojanjem radija u oba grada ih povezujemo - kroz muziku i ceo koncept DJ-inga, radija i različite žanrove. Kada imate radio komplikovano je pričati o žanrovima, jer smatramo da treba da bude eklektično i da postoji fuzija. Nije samo elektronika, već je zastupljen i organski zvuk: ambient, soul, džez... Ugostili smo veliki broj DJ-eva koji sada imaju svoje emisije, koji su rezidenti jednom ili nekoliko puta mesečno."

Aleksandra na D59B radiju ima svoju emisiju svakog četvrtka od 10 do 12 pod nazivom Morning rituals radio show.

"Nekad je live iz Beograda, nekad je live iz Berlina kada sam tamo. Ideja je da dovodimo i umetnike i artiste iz Beograda u Berlin i da iz Berlina u Beograd šaljemo, jer eto imamo dve baze. Pokušavamo da na što bolji način ta dva grada povežemo."

Ona je prva dizajnerka kod nas koja je usvojila boho stil. 

"Daire su fuzija gipsy, tradicionalnog gipsy stila i modernog boho stila. On je za poslovnu ženu koja je ostvarena, ima svoje ambicije, ali je slobodnog duha. To je glavni moto - pored imena brenda uvek stoji Comfort wear for a free spirit. Ideja je da ta slobodna žena, majka, ćerka, zaposlena ili ne, ima i gradi svoj život i ostvaruje se u poljima u kojima je to njoj izazovno i pristupačno, da se u svemu tome oseća dobro u ovoj garderobi. Od toga da može da izađe ujutru iz kuće i završi na nekoj večernjem iventu, žurci, proslavi. Pre svega da se oseća nesputano u svemu tome. Uvek sam bežala od konfekcije, kao takve. Naravno, nekad ne mogu da ostvarim one size fits all, pogotovo kod majica koje sam nedavno pravila sa Janom Oršolić (Samo nežno prema sebi). Majica je majica, mora da postoji u tri veličine. Sve što mogu da napravim da bude one size, da bude prilagodljivo telu, uvek ću se pre odlučiti za to nego da bude konfekcija kao takva."

Za novu kolekciju jesen/zima Aleksandra je pripremila i novi eko materijal - kožu od kaktusa iz Meksika.

"U pitanju je novi, patentirani materijal, eko i vegan. Po meni je to budućnost mode. Sve vreme koristim prirodne materijale i uvek se trudim da to budu najkvalitetniji materijali i da upravo to može da prati moj koncept da se bude u garderobi ceo dan. Sada sa kožom od kaktusa je nešto što je novitet na tržištu i inspirisalo me je da uradim nešto što je jesenje, odnosno zimsko, a što se poklapa i slaže i mojom vizijom o brendu."

Pitala sam je i koliko je izazovno razvijati slow fashion, održiv brend u Srbiji.

"Jako je izazovno, pre svega zato što nažalost nismo u Evropskoj uniji i nemamo svoju tekstilnu industriju. Ranije smo imali fabrike, a sada nemamo nijednu fabriku koja proizvodi tekstil. Ja bih najviše volela da mogu da kažem da je moj proizvod napravljen 100% u Srbiji. Nažalost, ni kod mene ni kod drugih brendova nije tačno, osim onih brendova koji proizvode kniti, koji rade ručno od konaca. Opet pitanje je odakle se ti konci nabavljaju, itd. Trenutna situacija i realnost je takva da moramo da nabavljamo materijale. Što materijali imaju više sertifikata, što su više eko friendly, da su održivi to su skuplji i nepristupačniji. Ja se vodim činjenicom da proizvodim slow fashion i da ljudi trebaju da znaju u čemu je velika razlika između velikih kompanija i lokalnih proizvođača i zašto su cene takve kakve jesu. Zaista nije bilo jeftino nabaviti kožu iz Meksika i dopremiti je ovde sa svim carinama i troškovima. I to je nešto što mora da se naplati. Trudim sa cene uvek budu što pristupačnije, ali opet moram napraviti računicu, kao i svako drugi. Otvorena sam da kažem zbog čega su cene takve kakve jesu, da istaknem cene na društvenim mrežama, svuda transparentno, zato što stojim iza toga. Moja proizvodnja je u Rumi i žene koje rade za mene su fenomenalne, imam sjajnu saradnju sa njima i stvarno rade po najkvalitetnijim normama i standardima."

Daire proizvodi se mogu poručiti iz celog sveta putem neta.

"Živimo u 21. veku i onlajn kupovina je sve zastupljenija i nema razloga da se ograničimo da je proizvod u Srbiji namenjen samo za tržište u Srbiji. Nedavno sam napravila i sajt. Internet je prednost - u modnoj industriji manjim dizajnerima i slow fashion-u može da donese prosperitet, odakle god da su."

Foto: Lado Jandrišek
Wanted Foto: Lado Jandrišek

Foto: Lado Jandrišek
Wanted Foto: Lado Jandrišek

Kada je slobodno vreme u pitanju, okupacija su joj putovanja.

"Daleka putovanja obožavam, jer otvaraju vidike, upoznavanje drugačijih kultura. Zaista su neprocenjiva i ona su me obogatila u svakom mogućem smislu. Naravno, želim da nastavim sa tim ali su se vremena promenila. Moramo da se na nešto drugo fokusiramo. I slobodno vreme je isto moj posao, fleksibilno mi je jer sve zavisi od mene. Koliko ja radim i stvaram i koliko sam inspirisana takvi će i rezultati da budu. Zaista je meni jako bitno da imam vremena za sebe i zato sam nazvala svoju emisiju Morning ritual jer volim ujutru da se bavim sobom. Svako jutro izmeditiram bar 40 minuta, popijem kafu, upalim mirišljave štapiće, palo santo, pustim muziku, čitam knjigu. Ne volim da izletim iz kuće, već mi treba mir, na svakodnevnom nivou povezivanje sa sobom i vraćanje sebi."