Ukoliko ste neko ko voli šljokice, bilo da je reč o mejkapu ili stilovima manikira, stižu tužne vesti - za samo dvadesetak dana glitter odlazi u istoriju s obzirom da je Evropska komisija (EK) odlučila da ograniči, a negde i zabrani njihovu proizvodnju i upotrebu. 

Dakle, recite zbogom nekim omiljenim senkama i sjajevima. No, razlog za ovu odluku definitivno će vas oduševiti. Odluka o prestanku proizvodnje šljokica došla je kako bi se smanjila upotreba mikroplastike koja se namerno dodaje proizvoda, zbog čega sada brojni kozmetički brendovi pripremaju rasprodaje takvih proizvoda.

EK je 25. septembra usvojila meru kojom se, u skladu sa zakonodavstvom EU o hemikalijama (REACH Uredba), ograničava mikroplastika koja se namerno dodaje u proizvode. Ova mera se ne odnosi samo na kozmetičku industriju, već ima i šire implikacije.

Međutim, u narednih 20-ak dana novo pravilo će biti najuočljivije upravo u prometu kozmetike. Kako je rekla Veronika Terzić iz koprivničke prodavnice Pegot, specijalizovane za umetnički, hobi i frizerski asortiman, već su počele pripreme za specijalnu prodaju određenih kozmetičkih proizvoda koji sadrže mikroplastiku.

"Upravo smo dobili mejl od poznatog proizvođača proizvoda za nokte da se svi proizvodi koji sadrže mikroplastiku povlače sa tržišta do 16. oktobra. Lista proizvoda je zaista duga jer ne samo da lakovi za nokte sadrže šljokice već i razni drugi delovi asortimana, npr. pigmenti i folije koje daju poseban sjajni izgled manikiru, a trenutno su veoma popularne na tržištu", kaže Terzić, piše Index.hr.

Nove mere imaju za cilj da spreče ispuštanje oko pola miliona tona mikroplastike u životnu sredinu. Biće zabranjena prodaja same mikroplastike i proizvoda u koje je namerno dodata i koji se iz nje oslobađaju tokom upotrebe.

Za opravdane slučajeve primenjuju se odstupanja i prelazni rokovi, kako bi se subjekti na koje se primenjuju nova pravila mogli prilagoditi.

Bonus video:

GLITTER MASKARA JE NAJLEPŠI TREND SEZONE: U 2 poteza izgledajte kao zvezda Euphorie TikTok/hermesitgirl2