Jutarnja i večernja beauty rutina nekada je vrlo iscrpljujuća, posebno zbog pregršt suprotstavljenih saveta koje nam svakodnevno daju stručnjaci za lepotu.

U jednom trenutku dvostruko čišćenje lica je obavezno i ključno u borbi za zdravu i lepu kožu, a onda već u sledećem čujemo kako takvo čišćenje kože treba izbegavati. Na osnovu toga možemo zaključiti samo jedno – svako treba da sluša sebe i neguje se onako kako mu najviše prija.

Ipak, važno je znati da postoje neke greške koje većina nas čini svakodnevno, a upravo te greške dugoročno ostavljaju tragove na našoj koži.

One čine da koža izgleda suvo, umorno i beživotno, a samim tim i da vaše lice deluje starije. Stoga, ukoliko se i sami suočavate sa ovim problemima, ostanite sa nama i u nastavku gde ćemo vam skrenuti pažnju na tipičnih šest grešaka u nezi kože, te otkriti kako ih možete izbeći.

1. Zaboravljate da nanesete kremu za sunčanje

Dnevna krema sa visokim zaštitnim faktorom izuzetno je važan i presudan faktor ako želimo lepu i zdravu kožu. Bilo da je napolju kiša ili sunce, leto ili zima, zaštita kože od štetnih UV zraka je neophodna za sprečavanje preranih znakova starenja. Neki puderi i tonirane kreme sadrže zaštitni faktor 15, ali to nije dovoljno. UV zraci prodiru kroz oblake, pa čak i prozore, izazivaju glikaciju kolagena i elastina u koži, zbog čega vam je krema sa visokim zaštitnim faktorom potrebna svakodnevno i u svakoj situaciji.

Zaštita kože od štetnih UV zraka je neophodna za sprečavanje preranih znakova starenja.
Freepik 

2. Koristite vlažne maramice da biste uklonili šminku

Osim što izazivaju nepotreban otpad i ugrožavaju planetu, vlažne maramice ugrožavaju i stanje vaše kože. Većina maramica za čišćenje sadrži hemikalije slične deterdžentu i jake alkohole koji uklanjaju prirodnu pH ravnotežu kože. Ovi sastojci mogu izazvati iritaciju i ostaviti kožu suvom, dehidriranom i osetljivom. Pored toga, maramice ne čiste kožu kako treba i umesto toga samo šire bakterije po celom licu, što kasnije može izazvati više problema. Preterano čišćenje grubim maramicama zapravo može istanjiti kožu i učiniti je starijom. Umesto maramica za čišćenje, izaberite pravo sredstvo za čišćenje lica.

3. Stavljate previše pudera

Pored nepravilne nege, nepravilna šminka takođe može da našteti koži, tako da ona izgleda starije nego što zaista jeste. Puder u prahu možda jeste odlično sredstvo za matiranje lica, ali on u isto vreme kožu čini suvom i produbljuje pojavu finih linija i bora. Umesto njega, koristite lakše formule poput toniranih krema ili laganijih pudera koji čine da koža izgleda sjajno i blistavo, a puder nanosite samo na delove lica gde vam je najpotrebniji ili na delove koji se brzo maste.

Koristite lakše formule poput toniranih krema
Shutterstock 

4. Zaboravljate da nanesete hidratantnu kremu

Nanošenje dobre hidratantne kreme sa pravim sastojcima može biti ključni element vaše zdrave kože. Prema rečima stručnjaka, hidratacija je na vrhu liste prioriteta ako želite da vaša koža izgleda mladalački, ali, naravno, ne zaboravite da nanesete i serum i obavezni SPF.

5. Koristite previše tamne senke za oči

Dok tamne  za oči mogu biti odlična opcija za noćni izlazak, tamna šminka generalno čini da izgledate starije. Umesto zagasitih, tamnih nijansi, prednost dajte nežnim smeđim ili sličnim svetlijim tonovima koji će nežno uokviriti vaše oči i stvoriti suptilniji, moderniji izgled. Isto tako, tamni puderi i ruževi nisu poželjni, iz istog razloga. Sjaj za usne i diskretna količina rumenila ili bronzera biće dovoljni za svež, mladalački izgled.

Umesto zagasitih, tamnih nijansi, prednost dajte nežnim smeđim.
Shutterstock 

6. Prekomerna upotreba pilinga

Nije tajna da prekomerna upotreba pilinga za lice može izazvati crvenilo i iritaciju. Međutim, tečni pilinzi, kao što su kiseline, takođe mogu prouzrokovati nepopravljivu štetu ako se koriste prečesto. Svakodnevna upotreba jakih pilinga razbija prirodnu lipidnu barijeru koja pomaže u prirodnoj hidrataciji gornjih slojeva epidermisa, što može dovesti do proširenih vena, ožiljaka i tanjenja kože, upozoravaju stručnjaci. Ključ je pronaći pravu formulu i koristiti je samo jednom nedeljno. Nežna enzimska sredstva za čišćenje i maske rastvaraju mrtve ćelije kože i podstiču zdraviji izgled kože.