Žene iz Koreje poznate su po svom besprekornom tenu i negovanoj koži, a njihove tajne koristi veliki broj dama iz celog sveta da bi postigle neverovatan efekat.

Jedan trend koje praktikuju godinama unazad, ponovo je postao popularan, a radi se slugging tehnici koja podrazumeva blaganje kože lica vazelinom, petrolatom (koji u sebi sadrži vazelin) ili mineralnim uljem.

Cilj ovog tretmana je da se vlaga zadrži duboko u koži i spreči gubitak vode. Naime, kad hidriramo lice, voda često prolazi kroz gornji deo kože i nestane kad dođe do površinskog sloja, pogotovo ako imate oslabljenu kožnu barijeru. Na ovaj način to se sprečava.

Postupak je najefektniji kada se radi uveče, pre spavanja, a ujutru ćete se probuditi sa nahranjenom i hirdiranom kožom. Preporučuje se da obavite svoju redovnu skincare rutinu, a zatim na samom kraju na lice nanesete vazelin, kremu s petrolatom ili neko mineralno ulje.

devojka sa kremom
Shutterstock 

Pazite samo da ulje koje koristite nije komedogeno, odnosno da ne začepljuje pore, piše Gloria glam.

Slugging će delovati poput noćne maske – zadržaće svu vlagu u koži, hraneći je iznutra, a ujutro ćete imati mekanu kožu.

Čak ne morate to uraditi na celom licu, nego na delovima za koje znate da su najsuvlji i dehidrirani, recimo na obrazima ako imate mešovitu kožu.

Dermatolozi preporučuju da ne zapečatite lice u potpunosti jer biste tako mogli koži da signalizirate da više ne mora sama da proizvodi lipide, koji štite našu kožnu barijeru i na prirodan način sprečavaju gubitak vlage. U tom slučaju, samo ćete oslabiti svoju kožnu barijeru.

Jutro nakon što ste uradili slugging, isperite lice nežnim gelom za čišćenje i nahranite kožu, najbolje serumom s vitaminom C. Kožu zaštitite kremom sa zaštitnim faktorom.

Ovaj će postupak najviše odgovarati suvom tipu kože, kao i dehidriranom, dok bi oni s osetljivom i kožom sklonom aknama trebalo da izbegavaju ovaj postupak. Vazelin nije komedogen, ali bi ova tehnika “zatvaranja” mogla negativno da utiče na problematičnu kožu.