Nauka je dokazala da možemo da odložimo znake starenja i da u potpunosti tranformišemo telo, ako nam je to cilj, bez obzira na broj godina.

Lepa koža čini da izgledate mlađe i zdravije. Sa toliko krema i seruma na tržištu, teško je znati šta odabrati. Umesto da brinete o najnovijim trendovima u nezi kože, blistavu kožu možete negovati kod kuće.

Vežbajte

Ako počnete da vežbate redovno, vaša koža će biti sjajna i blistava, bez mnogo nesavršenosti. Cirkulacija se vežbanjem povećava, i isporučuje se kiseonik po celom telu, gde je uključena i koža. Vežba koja je veoma moćna za celo telo i smatra se anti-age ritualom u mnogim zemljama jeste plivanje. Tokom zime možete da radite jogu kod kuće ili posetite lokalni fitnes centar.

devojka vezba
Freepik/yanalya 

Brinite o hidrataciji

Ako želite da vaša koža bude eleastična i da utičete na bore koje su se javile, stručnjaci potvrđuju da treba da unosite dovoljno tečnosti. Kada pijete bar 2l vode dnevno, vaša koža će biti lepa i čista, a organi će biti zdravi i pravilno će raditi. Ako niste ljubitelj čiste vode, popijte bar jednu litru, a skuvajte litru čaja bez kofeina i dodajte malo citrusa za bolji ukus. Takođe je važno da hidrirate kožu. Hidratantna krema može da utiče na zdravlje i lepotu vaše kože. Odaberite visoko kvalitetnu kremu sa ceramidima ili peptidima, kako biste obezbedili dovoljno hidratacije.

voda i limun
Unsplash 

Jedite voće i povrće

Voće i povrće u sebi sadrži antioksidanse i oni su pravi izvor mladosti za vašu kožu. Lubenice, krastavci, jagode, sve to treba da se nađe na vašem dnevnom meniju. Najbolje je rešenje da uvek kupujete i jedete sezonsko voće i da se trudite da vaš meni bude obogaćem zdravom i balansiranom hranom.

Pored voća i povrća, treba da jedete i hranu koja sadrži zdrave masti. Laneno seme, maslinovo ulje, koštunjavo voće, avokado su sjajni i mogu da odbrane kožu od slobodnih radikala. Takođe, losos, tunjevina i ostala riba sadrže vitamin E i mogu da održe vlažnost kože.

povrce
Shutterstock 

Koristite kremu za SPF zaštitom od sunca

Zaštitne kreme mogu da spreče bore i održavaju hidrataciju tokom dana. Sigurno to stalno čujete, ali istina je da ove kreme treba koristiti tokom cele godine. Opasni sunčevi zraci su najštetnija stvar iz prirode koja može da dotakne vašu kožu. I po snegu i po kiši, budite sigurni da ste poneli kremu, jer ona može da vam pomogne da duže izgledate sveže i mladoliko.

spf krema za suncanje
Freepik 

Uvek skinite šminku sa lica

Znamo da ste ponekad umorni, ali kada prespavate sa šminkom, vaša koža to upamti, pa vrati. Osim šminke, na vašem se licu nalazi prljavština, sebum, bakterije. Ako odete na spavanje sa šminkom, vaša koža ne može da diše i da se regeneriše. Uvek odvojite vreme za pravilno skidanje šminke, i nanesete bogatu hidratantnu noćnu kremu pre nego što legnete.

skidanje sminke
Shutterstock 

Spavajte

Najbolji savet za mladolikost jeste kvalitetan i zdrav san. Tokom sna, vaša se koža oporavlja, zaceljuje i regeneriše. Kada ne spavate dovoljno, prekidate ovaj bitan proces. Nedostatak sna utiče na pojavu podočnjaka, bora i koža izgleda starije jer je opuštenija.

devojka spava
Shutterstock 

Koristite kolagen

Kolagen je važan protein koji se starenjem gubi, a prirodno ga imamo u celom telu. Uzimajte suplemente kolagena, oni nemaju nikakav ukus i lako ih možete dodati svom omiljenom napitku.

kolagen
Wanted, Shutterstock