U većini slučajeva u ovim balzamima se koristi vazelin kao osnova (iako nije potreban), zajedno sa rafinisanim mineralnim uljima i drugim sastojcima koji mogu pomoći u zadržavanju i održavanju funkcije barijere.

U trci za privlačenje potrošača, proizvođači kozmetike isprobali su niz novih sastojaka u svojim balzamima za usne. Popularni balzami za usne često sadrže aditive zbog kojih balzam može imati prijatan miris ili ukus, ili ublažiti osećar iritacije.

U mnogim slučajevima ova jedinjenja pružaju osećaj trenutnog olakšanja na usnama, ali zapravo ne pomažu u funkciji barijere, a u pojedinim slučajevima mogu dovesti do veće iritacije i čak pogoršati suvoću.

Stručnjaci potvrđuju da balzam za usne treba da nanosimo najviše 3 puta dnevno, kada se probudimo, nakon jela i pre spavanja. Ako prekomerno koristite balzam za usne, možete da imate iritaciju.

sta se desava od precestog koriscenja balzama za usne
Instagram /, @ctilburymakeup 

U nastavku teksta pročitajte koji su efekti prekomerne upotrebe balzama za usne.

Suve usne

Suve, ispucale usne zahtevaju vašu pažnju dok se ne smire.
Prema dermatolozima, balzami za usne sadrže sastojke koji mogu da iritiraju ili previše pilinguju usne. Poput fenola, kamfora, mentola, mirisa, aroma, salicilne kiseline i vitamina E.
Takođe, možda će se dogoditi da ne možete da prestanete da mažete usne, ako ste navikli na proizvode sa blagim steroidima, poput hidrokortizona, koji su posebno efikasni u smirivanju upala, a zatim se prebacite na nešto jednostavnije.

Posledice prečestog korišćenja balzama za usne
Rawpixel Ltd. 

"Lenje" usne

Neke formule balzama za usne stvaraju veštačku prepreku za blokiranje vlage, usled čega usne rade manje kako bi održale nivo hidratacije.