Kada je reč o tamnim podočnjacima koji utiču na celokupan izgled lica, korektori uvek pobede. Međutim, i ajlajneri imaju veliku zaslugu u isticanju aduta. Bilo da su u tečnom stanju, kao gel ili kao olovka, različite vrste ajlajnera mogu dati iluziju većih, izduženih i podignutih očiju.

Međutim, postoji više oblika očiju, tako da primena nije univerzalna za sve. Da bismo naučili neke od najboljih načina nanošenja olovke za oči ili ajlajnera na različite oblike očiju, pet poznatih vizažista koji sarađuju sa slavnim ličnostima dali su najbolje savete.

Evo šta su imali da kažu...

1. Ajlajner za bademaste oči

Kao što mu samo ime govori, ovaj oblik očiju liči na badem. Da bi se postigla maksimalna definicija, poznata šminkerka Erin Parsons preporučuje da se za bademaste oči koristi slojevit gel uz tečnu podlogu.

- Uvek volim prvo da skiciram, zbog čega koristim olovku; smatram da ovo uklanja "anksioznost" upotrebe tečnog ajlajnera. Kad ste skicirali liniju, "uđite" sa tečnom olovkom - objašnjava ona i dodaje:

- Samo povucite liniju duž gornjeg kapka i lagano ga zaokružite ka spoljnom kraju.

lana del rej rado nosi ajlajner
Shutterstock 

2. Ajlajner za oči sa spuštenim kapcima

Oni koji imaju oči sa spuštenim kapcima obično imaju izraženu kost obrve, čineći da oči izgledaju manje, kaže vizažistkinja Mej Kuni. Ona kaže da kod tipova očiju sa spuštenim kapcima uvek treba koristiti tečni ajlajner u kombinaciji sa senkom. Izbegavajte tamne boje.

- Budući da su oči već manje, dodavanjem previše tamne senke ili olovke, one mogu izgledati još sitnije - objašnjava Kuni. Umesto toga, ona predlaže upotrebu srednje ili svetle senke iznad nabora oka.

Trudite se da, dok se šminkate, gledate pravo u ogledalo, jer kada gledate dole, veći deo boje možete naneti na donji deo kapka, pa kada ih potpuno otvorite, senka se neće ni videti kao ni ajlajner, savetuje Mej.

arijana grande taođe nosi često ajlajner
Youtube 

3. Ajlajner za okrugle oči

Utvrđivanje da li imate okrugle oči suprotno je identifikovanju bademastih očiju - trebalo bi da budete u stanju da vidite beli deo očiju ispod irisa, objašnjava šminker Terel Mulin.

Okrugle oči mogu poprimiti bilo koji izgled, bez obzira na olovku za oči koju odlučite da koristite.

- Ako želite da izdužite oko, možete jednostavno ići sa tradicionalnim "mačjim okom" i nanositi ajlajner prema gore tako da produžite liniju do ugla oka - kaže Mulin.

On navodi da je najbolje rešenje olovka koja ide svilenkasto glatko i dobra je za razmazivanje i omekšavanje linija.

4. Ajlajner za "oborene" oči

Ako su spoljni uglovi očiju upereni nadole, imate oborene oči. U tom slučaju bi se ajlajner za ovaj oblik trebalo usredsrediti na podizanje oka, zbog čega Mulin preporučuje nanošenje samo tanke linije tečnog ajlajnera na gornji kapak da biste stvorili podignuti izgled.

5. Ajlajner za kose oči

Za razliku od ostalih tipova očiju, vizažista Majkl Antoni kaže da bi kod kosih očiju trebalo da se ajalajner nanosi i na gornju i na donju liniju trepavica, sa tankom linijom pri vrhu.

- Šarene plave ili zelene nijanse, blago nanesene, mogu biti izuzetno privlačne i definišu oko na smeo i jedinstven način - objašnjava Antoni.

Iako bilo koja vrsta ajlajnera dobro stoji na ovom obliku oka, Antoni preporučuje vodootporne olovke za oči.

- Sviđa mi se sigurnost, jer znam da će oblik koji stvorim trajati i da se neće preneti na druge delove oka ili područja oko očiju - kaže on.

ZAVODLJIV I MAČKAST POGLED UZ POMOĆ "FLY" AJLAJNERA TikTok/nessbeautystudio

6. Ajlajner za veći razmak između očiju

Da biste saznali imate li široko postavljene oči, vizažistkinja Mej Kuni predlaže merenje dužine svakog oka. Zatim izmerite rastojanje između očiju. Ako je dužina između vaših očiju veća od dužine jednog oka, onda imate široko postavljene oči, kaže ona.

- Preporučujem da ajlajner nanesete na unutrašnju liniju trepavica i da bledi ka sredini oka. Pomoći će u stvaranju iluzije približavanja očiju - savetuje ona.

Postavljanje gornje unutrašnje linije trepavica tamnom bojom dodaje dubinu i intenzitet ovom tipu oka, otkrila je Lori Tejlor Dejvis, globalna vodeća umetnica poznate kozmetičke kompanije.

kejt mos
Shutterstock