Pojam cupping koristi se za opis drevnog kineskog oblika alternativne terapije tokom koje lekar stavlja vakumske čaše, uglavnom izrađene od stakla, na kožu kako bi se umanjila upala i opustili mišići, pa samim tim i cirkulacija pojačala.

Iako prislanjanje vakuumskih čašica na lice možda na prvu ne zvuči zanimljivo – kada nešto obećava sjajnu kožu i smanjuje otečenosti lica, želimo što pre da isprobamo.

Iako, zahvaljujući društvenim mrežama, mnogi tek sada otkrivaju ovu vrstu tretmana koji već dugi niz godina je sastavni deo ponude kozmetičkih salona. Ako su prva pomisao kada čujete reč cupping ljubičasti podlivi koji se vide na koži ne morate strahovati – cupping za lice ne ostavlja nikakve ožiljke, masnice ni podlive. Ova lagana masaža predstavlja prirodnu alternativu estetskoj medicini ili botoksu pa nije čudno da se u nju kune i Kim Kardašijan i brojne druge zvezde.

Za cupping lica primjenjuju se silikonske čašice koje se lako povlače po površini lica. Tretman rešava sitne bore i pojačava sjaj kože,stimuliše kolagen i na taj način pomaže proizvodima da se lakše apsorbuju. Ako želite konturisani izgled lica, čvršću, sjajniju i zdraviju kožu, ovaj tretman je idealno rešenje, a osim toga cupping će pomoći i kod problema sa sinusima i glavoboljom.

masaža lica
Freepik/ lookstudio 

Kako funkcioniše tretman?

Nežnim povlačenjem čašica po licu odvajajući kožu od kostiju. Efekat usisavanja koje stvaraju pomaže u stimulisanju kolagena i elastina, čini kožu punijom i zateže je i vrši limfnu drenažu koja će smanjiti otečenost.

Cupping kod kuće

Prva stavka je čišćenje lica, koje mora biti savršeno čisto pre nanošenja ulja, koje će čašicama omogućiti nesmetano klizanje po licu. Apliciranje ulja na lice neizostavan je i ključan korak kako bi se tretman mogao nesmetano izvesti. Zavisno o tome koje čašice kupite, moguće je da će biti različite veličine. Manje čašice se koriste za detaljan rad oko nosa i okoloočnog područja, a veće se koriste na obrazima i čelu.

Preporučujemo vam da se najprije se posvetite sredini lica, stavite čašicu na kožu i stisnite je tako da stvara efekat usisavanje kože. Čašicu zatim brzo povucite u potezu prema spolajšnjosti lica i prema gore. Zamislite kako biste hteli face lifting napraviti i to neka vam bude smernica za povlačenje čašica.

masaža lica
Freepik/ senivpetro 

Šta nakon tretmana?

Nežno usisavanje čašicama za cupping lica daje vašim mišićima lica dobar trening, tako da je normalno da se pojavi trenutno crvenilo na koži. Nakon tretmana kožu je potrebno umiriti i ohladiti, a zatim i dobro nahraniti jer je ipak reč o tretmanu detoksikacije. Pomoću gua she možete održavati zdrav protok limfe i nakon tretmana, kao brzu i svakodnevnu pomoć. Maska, serum i krema, koje je poželjno naneti nakon tretmana, posebno će se dobro upiti, a licu omogućiti predivan, zdravi, mladenački sjaj.