Proizvodi za samopotamnjivanje su odličan način da brzo postignemo "lažni" ten, ali ponekad pogrešno nanošenje ili manja nezgoda prilikom apliciranja proizvoda na kožu može ostaviti neželjene mrlje.

Na sreću, postoji nekoliko vrlo jednostavnih načina i kućnih metoda za uklanjanje mrlja. Ali pre nego što započnete proces samopotamnjivanja, pročitajte naše savete i trikove za pravilno nanošenje i uklanjanje proizvoda, neće vam ni trebati! Svakako je potrebno malo vežbe, ali i strpljenja za savršene rezultate, što početnicima može predstavljati 'veliki zalogaj'.

Ali ne brini! Iako ponekad deluje kao noćna mora, samopotamnjivanje će postati vaš omiljeni način da lepo preplanete bez izlaganja suncu i štetnom UV zračenju.

Izbegavajte uobičajene greške za samotamnjenje i uz nekoliko saveta i trikova koristite svoj proizvod za samotamnjenje kao profesionalac!

Ups. Krenulo je po zlu!

S obzirom na to da u početku niko nije profesionalac za samopotamnjivanje, svi (nažalost) učimo na svojim greškama, ali kako bismo što brže i lakše sanirali štetu, donosimo vam nekoliko jednostavnih načina za uklanjanje proizvoda za samopotamnjivanje.

Sauna

Izlaganje pari i visokim temperaturama pomoći će vam da uklonite nastali tamniji ten. Ovo možda nije prvi savet koji ćete poslušati, ali će vam svakako pomoći da lakše uklonite proizvod. Znojenje može pomoći u uklanjanju mrlja uzrokovanih nepravilnim nanošenjem proizvoda za samopotamnjivanje, pa iskoristite saunu i pustite da toplota i vlaga dodatno omekšaju vaš ten. Nakon završetka, nežno trljajte kožu mokrim peškirom kružnim pokretima kako biste koži dali dodatni piling.

Kako ukloniti fleke od samopotamnjivača?
Shutterstock 

Uljana kupka

Ako imate vremena, napunite kadu i okupajte se u kadi koja će vas istovremeno opustiti, nahraniti kožu i olakšati uklanjanje mrlja. Za kupku koristite bilo koji proizvod koji volite i dodajte malo ulja, na primer bademovo ulje. Ovaj trik će vam pomoći da uklonite neujednačen ten, jer ulje u kombinaciji sa kupkom dubinski čisti pore i hrani kožu.

Ulje

Ako vam je pokušaj samopotamnjivanja pošao po zlu i po telu su se pojavile fleke, pre nego što napravite piling tela, prvo nanesite ulje na kožu i pustite da se upije. Ulje će vam pomoći da omekšate kožu, tako da ne morate snažno i grubo da "trljate" telo. Možete koristiti bilo koje ulje za telo, pa čak i prirodno ulje poput maslinovog ili bademovog, koje će omekšati mrtve ćelije kože koje su dobile previše pigmenta od proizvoda za samopotamnjivanje, ali i usput nahraniti vašu kožu.

Piling

Možemo vam sa sigurnošću reći da je dobar piling ključ za uklanjanje tamnih mrlja - samo pazite da ne trljate previše, jer to može iziritirati vašu kožu. Takođe, piling je idealno uraditi nakon što ste kožu tela „okupali” uljem koje dubinski razgrađuje preplanulost dobijenu proizvodima za samopotamnjovanje, što znači da nećete morati jako da trljate. Ulje će omekšati vašu kožu i olakšati uklanjanje boje.

Kako ukloniti fleke od samopotamnjivača?
pexels/cottonbro studio 

Brijanje

Iako u početku može zvučati neobično, koristite brijač da uklonite preplanulost sa kože. Da li ste ikada imali utisak da se sveže naneti proizvod skida kada se brijete? Pa dobro ste primetili! Brijanje je zapravo dodatni piling i svaki piling pomaže u ovoj situaciji. Zato nanesite nežnu penu za brijanje i obrijajte mesta na kojima imate fleke.

Sunđer za kupanje

Još jedan pomoćnik za uklanjanje proizvoda za samotamnjenje je dobro poznati sunđer za pranje tela. Kada se tuširate ili kupate, što vam takođe pomaže da uklonite proizvod za samopotamnjivanje, posegnite za sunđerom za pranje tela i nežno istrljajte delove tela na kojima je vaš ten neujednačen.

Sok od limuna

Verovatno ste već čuli da limun, njegov sok i kora mogu da pomognu u skoro svakoj nezgodi kada je telo u pitanju. Ali budite oprezni - nemojte preuveličavati količinu koju ćete naneti na telo da biste izbegli iritaciju. I nikako ne koristite limun za kožu lica, već samo za telo. Postoji nekoliko različitih načina na koje možete koristiti limunov sok da biste uklonili „lažni“ tamniji ten. Šta god da odaberete, prvo testirajte na maloj površini kože da biste bili sigurni da limunov sok ne iritira vašu kožu. Iscedite nekoliko limuna i pažljivo ga nanesite na sva mesta sa kojih želite da uklonite mrlje. Pustite da se upije, a zatim obrišite kožu malo grubljim peškirom. Drugi način je da iscedite limunov sok na peškir za ruke, dodajte malo vode i zagrejte u mikrotalasnoj oko 2 minuta. Ostavite da se malo ohladi, a zatim istrljajte područja na koja proizvod za samopotamnjivanje nije ravnomerno nanesen. Toplota aktivira alfa hidroksi kiselinu u žuto-braon boji zbog čega bledi.

Ako ovi saveti kod kuće i dalje ne pomognu, idite u najbližu apoteku i potražite proizvode specijalizovane za uklanjanje ovih proizvoda (poput rukavice za uklanjanje).

Bonus video

Kako pripremiti kožu za proizvode za samopotamnjivanje? Tiktok/auroralovestrand

Izvor: Wanted A.N.