Bez obzira na učestalost tretmana kojima podvrgavamo nokte, njihova čvrstoća i prirodna snaga se ne gube nepovratno, čak i kada mislite da jesu. Kada govorimo o jakim noktima, govorimo o, verovatno, želji svake žene, ali ostvarljivom – a može se ostvariti na potpuno prirodne načine. Oslabljeni nokti skloni pucanju su svakako znak da nešto nije u redu i da treba prilagoditi negu ruku i fokusirati se na tu oblast. Ipak, nije za očekivati da će rezultati doći preko noći i ostati zauvek. Kao i kod svake duboke i strukturalne promene, najvažniji sastojak koji vam je potreban na ovom putu je vreme, odnosno strpljenje.

Za početak, bilo bi poželjno da budu kraći neko vreme. Tako su manje skloni lomljenju i slučajnim mikro-katastrofama, kao što je kada se nokat zapne za cibzar ili se slome u naletu brzog kucanja na tastaturi, kratkoća nokta će obezbediti prostor samom noktu i koži oko njega za obnavljanje.

Uzrok krhkih noktiju

Pitanje broj jedan tiče se prevencije zdravlja noktiju. Važno je znati šta je uzrok krhkih noktiju. Može se raditi o procesu starenja ili uticaju genetike, ali i o spoljnim faktorima, koji su češći razlog labave čvrstoće noktiju. Zato se, na primer, preporučuje nošenje rukavica prilikom svakog dužeg kontakta sa vodom. Previše tople vode, bilo tokom kupanja, tuširanja ili pranja sudova, oštećuje nokat, koji ima tendenciju da upije znatnu količinu vode, što, zauzvrat, dovodi do ljuštenja, lomljenja i ukupnog slabljenja nokta.

Kreme za lomljive i krhke nokte koje su mi pomogle
Shutterstock 

Potražite sredstvo za skidanje laka za nokte bez acetona, jer agresivne ili invazivne hemijske formule koje sadrže aceton isušuju nokte i takođe dovode do povećane lomljivosti. Na tržištu postoje sredstva za skidanje laka za nokte bez acetona, iako neće preplaviti police kao popularniji na bazi acetona. Međutim, oni su dostupni u većini apoteka i lako ćete pronaći onu koja vam odgovara.

Da li je seckanje zanoktica obavezno ili štetno?
Shutterstock 

Dalje, važno je izbegavati proizvode sa formaldehidom, koji obično dolaze u ambalaži koja obećava brzu i laku „restauraciju“ nokta. Brzo i lako – možda, ali i vrlo kratkotrajno, sa dugotrajnim lošim posledicama. Formaldehid, koji se često švercuje kao sastojak lakova za nokte, u početku će očvrsnuti nokat, ali će ga na kraju učiniti lomljivijim i krhkijim. Takođe može izazvati teške alergijske reakcije, iritirati i oštetiti kožu. Umesto formaldehida, potražite kreme za negu noktiju i proizvode bogate fosfolipidima, za koje se pokazalo da povećavaju fleksibilnost i snagu noktiju. Isto možete naći i u suncokretovom ulju, kojim se postiže isti efekat. Najlekovitije sastojke najčešće ćete pronaći u namirnicama koje već imate kod kuće i ne morate previše da komplikujete!

Bonus video

biab manikir TikTok/zhino_jaseem

   Izvor: Wanted A.N.