U svetu proizvoda za negu kože, novi sastojci su s vremena na vreme u centru pažnje, posebno kada su u pitanju oni koji pomažu u postizanju zdrave i blistave kože lica. Međutim, često smo najviše opsednuti aktivnim sastojcima koji mogu da transformišu kožu do neprepoznatljivosti, kao što su retinol i vitamin C, pa zanemarujemo potcenjene sastojke koji su pravi heroji u formulama naših proizvoda za negu lica, a glicerin je jedan od takvih sastojaka. Od seruma do hidratantnih krema, glicerin se može naći u raznim proizvodima i to sa dobrim razlogom. Otkrili smo prednosti ovog neupadljivog, ali moćnog sastojka koji, iako nije nov, u poslednje vreme menja način na koji pristupamo nezi kože.

Zašto je glicerin odjednom ponovo popularan?

Ako pogledamo liste sastojaka trenutnih proizvoda koje imamo u našim rutinama za negu kože, postoji velika šansa da će se glicerin naći u većini losiona i krema koje koristimo. U stvari, često je na samom vrhu liste sastojaka, što znači da je jedan od glavnih sastojaka u formuli. Pitajte bilo kog stručnjaka za negu kože ili dermatologa i oni će vam reći da glicerin zaista nije ništa novo, ali to ne znači da ne zaslužuje da bude u centru pažnje.

Glicerin obožavaju dermatolozi
Shutterstock 

Glicerin postaje popularan zahvaljujući svojim nekomedogenim i hidratantnim svojstvima. Dermatolozi ga takođe upoređuju sa hijaluronskom kiselinom, moćnim hidratantnim sastojkom koji je prvi put postao popularan pre deceniju i od tada je veoma popularan. Međutim, oni sa suvom ili dehidriranom kožom mogu imati mnogo više koristi od glicerina. Glicerin se sastoji od manjih molekula, pa je njegova moć upijanja veća i prodire dublje u kožu.

Šta je zapravo glicerin i čemu služi?

Glicerin je lagan, svestran i hidratantni sastojak koji se nalazi u mnogim vrstama proizvoda. Zbog svojih hidratantnih svojstava, obično se koristi u sredstvima za čišćenje lica, hidratantnim kremama i serumima. To je humektant, što znači da privlači vlagu iz vazduha i uvlači je u kožu da bi je hidrirao i održao mekom i glatkom.

Sastojak koji dermatolozi ne mogu dovoljno da nahvale
Instagram 

Glicerin takođe može poboljšati zaštitnu funkciju kožne barijere koja je štiti od iritacije i može ubrzati zarastanje rana i smanjiti upalu. Ovaj sastojak se može koristiti sam ili u kombinaciji sa drugim hidratantnim sastojcima, kao što su hijaluronska kiselina, ružina voda ili ulje. Glicerin je koristan za sve tipove kože jer je hidrirana koža zdrava koža. Međutim, posebno je koristan sastojak za one sa suvom ili dehidriranom kožom i za one koji imaju osetljiv tip kože ili su skloni aknama, jer nije komedogen, što znači da neće začepiti pore i podstaći stvaranje novih bubuljica i akni.

BJUTI ZAJEDNICA SE KUNE U "HIDRANTNI SENDVIČ" Sve o rutini nege koja daje neverovatne rezultate  TikTok/josiemaran

Izvor: Miss7.hr