Serumi sa vitaminom C sa razlogom su jedan od holy grail proizvoda za lepu i negovanu kožu. Uostalom, oni utiču na proizvodnju kolagena, glade samu teksturu, utiču na bore i fleke na koži, posvetljuju je, hidriraju, smanjuju hiperpigmentaciju i pojavu tamnih podočnjaka, ali i vraćaju sjaj, te ne čudi što su serumi sa vitaminom C must u bjuti rutini.

Međutim, sa toliko proizvoda na tržištu, kako izabrati pravi? Skupo nije uvek i najbolje, što su potvrdili kako korisnici, tako i stručnjaci, a upravo su dermatolozi otkrili 4 najbitnije stavke prilikom odabira odgovarajućeg seruma.

1. Dobar serum sa vitaminom C mora da sadrži 2 ključna sastojka

Kako dermatolozi kažu, ne morate da budete hemičar i da razumete svaki sastojak pojedinačno. Dovoljno je da okrenete poleđinu proizvoda i potražite dva konkretno - L-askorbinsku kiselinu i tetraheksildecil askorbat.

vitamin C mora da sadrži 2 bitna sastojka.
Shutterstock 

L-askorbinska kiselina ima antioksidanske osobine i jedna je od najbitnijih komponenti vitamina C. Dobro se rastvara u vodi, čime je jasno zašto je bitan sastojak svakog vitamina C i upravo je ona ta koja serumima daje blago žutu boju.

Tetraheksildecil askorbat je ono što vitaminu C daje stabilnost i on je ključan da bi vaš serum zapravo delovao, a hranljive čestice prodrle tamo gde treba.

2. Pipeta nije dobra već pumpica

Stručnjaci ovo ističu kao podjednako važno. Prilikom odabira seruma sa vitaminom C nemojte kupovati one sa pipetom, već su vam potrebne takozvane "airless" pumpice. O čemu je reč? Naime, ovakav tip pumpica sprečava vazduh da dođe u kontakt sa samm serumom i da na taj način utiče na njegovu delotvornost.

serumi sa pipaljkom nisu dobri.
Shutterstock 

Samim tim, ukoliko nema dotoka vazduha, nema ni hemijske reakcije, odnosno oksidacije sa sastojcima, čime će vaš vitamin C duže imati hranljive sastojke netaknute i pre svega sačuvaćete kvalitet samog proizvoda.

birajte pumpice kod vitamina c
Sephora.com 

3. Nemojte birati serume sa providnom bočicom

Bočica vitamina C ne sme biti providna. U obzir dolaze tamno obojene ili potpuno prekrivene. Razlog je što vitamin C oksidira sa sunčevom svetlošću, što znači da gubi dobre sastojke i postaje neupotrebljiv.

4. Boja je zabranjena!

I poslednja stavka na listi, ali ne i najmanje bitna je boja. U neke proizvode dodata je boja kako bi serum izgledao "skuplje" i bogatije. Međutim, ukoliko vidite bilo šta poput: color orange, colorante aracione, colorante naranja, corante laranja, orangefarbener farbstroff, ovakav proizvod nipošto ne kupujte.

serum sa vitaminom C ne sme biti narandžast.
Shutterstock 

Određene kompanije bojom kriju neke stvari, a bilo kakva boja veliko je ne u bilo kom proizvodu, a ne samo u serumu sa vitamino C. Vaš serum sa vitaminom C mora da bude svetlo žućkast, ili potpuno providan, nikako taman ili narandžast.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

Krema sa SPF-om Tiktok/@tashliciousa

Izvor: Wanted J. S.