KAKO DA PREPOZNATE DA LI JE KOZMETICI ISTEKAO ROK TRAJANJA? Kod jednog je proizvoda treba posebno pripaziti

Kako da znate da li je kozmetici istekao rok trajanja, otkrijte u nastavku...

Kako znati da li je kozmetici istekao rok
Freepik 

Da li obraćate pažnju na rok trajanja kozmetičkih proizvoda? Neke potrošimo veoma brzo, a s druge strane, neki nam toliko dugo stoje na polici u kupatilu da postoji mogućnost da im je istekao i rok trajanja. Zbog različitih formula, aktivnih sastojaka, konzervansa, raznih oblika pakovanja, nije jednostavno shvatiti da li je proizvod i dalje učinkovit i siguran za upotrebu.

Stručnjaci su za "Allure" otkrili kako da znate da li je nekom proizvodu istekao rok trajanja, bez obzira na datum koji piše na ambalaži, odnosno da li je i dalje siguran za korišćenje. Pojasnili su i zbog čega su neki proizvodi dugotrajniji od ostalih.

Da li čistači za lice brže isteknu od krema? Da li su serumi dugotrajniji od pilinga? 

- Zaista nije važno radi li se o kremi ili serumu, bitni su faktori poput temperature, vremena, relativne vlažnosti i nekih drugih parametara iz okoline - kaže kozmetički hemičar Vins Spinato za "Allure". Dodaje da svetlost, toplota, vlaga, plinovi i kontaminacija mikroorganizmima imaju uticaj na dugovečnost proizvoda.

- Proizvodi na bazi vode poput nekih seruma, krema i losiona, skloniji su kvarenju zbog lakšeg razmnožavanja bakterija, posebno ako često dolazimo u kontakt s proizvodom, odnosno stavljamo prst u bočicu ili diramo pipetu - pojašnjava hemičar Džim Hemer za "Allure". To ne znači da je proizvodima na bazi ulja osigurana dugovečnost - oni mogu s vremenom oksidirati i kod njih se događaju promene boje i mirisa koje nisu povezane s bakterijama. Kvalitetno pakovanje može pomoći da proizvod traje duže, a vreme počne da "otkucava" onda kad otpakujete proizvod.

Jaki konzervansi širokog spektra mogu pomoći prirodnim proizvodima da traju duže, ali ne zauvek.
Shutterstock 

Imaju li neki sastojci kraći rok trajanja od ostalih?

Ljubitelji proizvoda napravljenih većinom od prirodnih sastojaka možda će primetiti da češće kupuju novu kozmetiku, a stručnjaci pojašnjavaju kako prirodna ulja mogu brže oksidirati i razviti promene u mirisu i izgledu, ako nisu formulisani s učinkovitim antioksidansom. Međutim, nisu samo ulja i maslac za negu tela ti na koje morate obratiti posebnu pažnju. Većina prirodno dobijenih sastojaka, kao što su ekstrakti ili mešavine bobica i cvetova, pokvariće se ranije od sintetičkih sastojaka. Jaki konzervansi širokog spektra mogu pomoći prirodnim proizvodima da traju duže, ali ne zauvek. Većina proizvoda, tvrde stručnjaci, sadrži konzervanse kako bi duže bili sveži, ali i ti konzervansi s vremenom gube svoju učinkovitost.

Kako znati da je proizvodu istekao rok, bez jasno označenog datuma?

Nemaju svi proizvodi za negu kože jasno naznačeni rok trajanja. Zapravo, potreban je serijski kod koji identifikuje datum proizvodnje, a veliku ulogu igra i to koliko brzo otvorite proizvod nakon što je on napravljen.

- Većina je proizvoda testirana tako da se osigura da traje dve do tri godine neotvorena, na polici - kažu stručnjaci, a tu simbol razdoblja nakon otvaranja može pomoći da odredite koliko proizvod već stoji. Međutim, i suptilne promene u boji, teksturi ili mirisu mogu biti dobar znak da je proizvodu istekao rok trajanja. Stoga, ako primetite neke neobične promene, vreme je da proizvod bacite.

Većina je proizvoda testirana tako da se osigura da traje dve do tri godine neotvorena,
Shutterstock 

Da li je sigurno koristiti proizvod nakon isteka roka?

Stručnjaci savetuju bacanje proizvoda kojima je istekao rok trajanja, ali dodaju da uvek postoji mogućnost da je proizvod i dalje dobar za korišćenje, nakon isteka datuma na pakovanju

- Neki proizvodi mogu zapravo trajati duže pa će tako i dalje biti učinkoviti. Ali, čak i ako se čine da su učinkoviti i sigurni, moguće je da neće mirisati lepo kao pre ili neće biti toliko ugodni za korišćenje. Naravno, najvažnija je sigurnost jer se sastojci s vremenom razgrađuju i hemikalije se mogu promeniti pa osobe s osetljivom kožom mogu razviti alergiju. Postoji jedan proizvod koji nikad ne biste trebali upotrebiti nakon isteka roka. To je krema za sunčanje jer, osim što se sastojci kvare, formula postaje vodenasta i umanjuje se zaštita od sunčevih zraka.

Postoje li proizvodi koji se mogu neograničeno koristiti?

Hemičar Spinato tvrdi da, kada se neki sastojak doda proizvodu, s vremenom će se razgraditi, i to najčešće u razdoblju od jedne do tri godine. Međutim, postoje izuzeci kao što su silikoni i sintetički mirisi koji mogu trajati 10 godina ili čak duže. Kao primer proizvoda koje možete zadržati u upotrebi, stručnjaci navode vazelin, a za sve ostalo, kažu, najbolje je baciti ako je promenilo boju i teksturu ili ako jednostavno niste sigurni koliko dugo već stoji na polici.

vazelin ima dug vek trajanja
Shutterstock 

Ovo ne smete propustiti
Reaguj
Komentariši