Šminka je tu kao saveznik za lepotu. Kod šminkanja uvek možete biti kreativni i igrati se bojama i tehnikama.

Omiljeni ruž ili senke nije lako naći, a još teže odreći se. Iako ih čuvamo u fioci za neku priliku, postoje rizici korišćenja šminke kojoj je istekao rok.

Korisno je znati rok trajanja proizvoda, jer retko na kom pakovanju šminke piše tačan datum isteka. Nema ni univerzalnog trajanja, taj rok zavisi od svakog proizvoda posebno. Pravovremenom zamenom izbeći ćete pojavu bakterijskih ili alergijskih reakcija.

crveni karmin
Instagram 

Sunđere za nanošenje šminke, takozvane bjuti blendere, trebalo bi najčešće menjati. Preporučeno je na svakih mesec dana.

Maskaru bi trebalo koristiti od 3 meseca do 6 meseci najduže. Ukoliko je ređe koristite, možete pogledati kako da osvežite suvu maskaru.

Olovka za usne i ajlajner u olovci traju od 6 meseci do 1 godine.

Tečan sjaj za usne trebalo bi zameniti isto kada i olovke za usne, najviše nakon 1 godine. Tečni ajlajner traje kraće od onoga u olovci,pa je najbolje zameniti ga nakon 6 meseci.

Ruž za usne možete koristiti godinu dana.

nude karmin
Shutterstock 

Tečni puder i korektor treba zameniti nakon najviše 1 godine od otvaranja. Puder u kamenu traje od 12 do najviše 18 meseci.

Senke za oči u kamenu mogu se bezbedno nanositi do 2 godine, a kremaste do 1 godine.

Rumenilo u kamenu isto kao i senke mogu bezbedno da traju do 2 godine, a kremasto rumenilo obavezno zamenite nakon najkasnije 1 godine od otvaranja.

Lak za nokte brzo se osuši kada ne nanosite. Rok trajanja mu je do 1 godine. Kreme i preparati za lice trebalo bi da se manjaju nakon godinu dana.

nokti, manikir
Shutterstock