Higijenski tretman je potreban svakome, bez obzira da li se radi o muškarcu ili ženi, jer smo svi izloženi spoljašnjim faktorima koji narušavaju izgled i zdravlje kože.

Higijenski tretman lica omogućava efikasniji prodor aktivnih supstanci u kožu, koje se koriste tokom samog tretmana ili one koje koristimo u svakodnevnoj nezi.

Izvođenje higijenskog tretmana lica:

Uklanjanje nečistoća sa kože

U prvoj fazi tretmana kozmetičarka uklanjanja tragove preparata sa kože. Preporučuje se da na tretman dođe bez šminke, radi lakšeg čišćenja lica. Koriste se adekvatni preparati za dezinfekciju kao što su mleka i losioni koji osvežavaju kožu lica, čiste pore i uklanjaju višak sebuma.

tretman lica
Shutterstock 

Mehanički piling lica

Mehaničkim pilingom se uklanja sloj mrtvih ćelija kože. Pomaže u borbi protiv akni, uklanjanju ožiljaka od njih i poboljšava cirkulaciju na licu.

Parenje lica i ceđenje bubuljica i mitisera

Pojedini saloni u postupak higijenskog tretmana lica ubacuju i parenje lica, odnosno otvaranje pora vodenom parom. Parenjem lica se omogućava da bakterije izađu na površinu kože, dodatno se poboljšava površinska cirkulacija, čini kožu spremnijom da primi hranljive sastojke, sprečava pojavu akni, bubuljica i otvara pore radi lakšeg čišćenja lica.

Umirujuća maska za lice ili dezinfekcija posebnim aparatom za smanjenje pora

Nakon čišćenja potrebno je da se koža smiri, nahrani i dezinfikuje. Kozmetičarka, na osnovu svog znanja i iskustva, da koristi masku koja odgovara klijentovom tipu kože. Neki saloni poseduju i aparat za dezinfekciju i smanjenje pora koji nežnim pokretima umiruje i dezinfikuje kožu. Tom prilikom se upotrebljava posebni nastavak aparata čijom upotrebom osetite toplotu na licu.

masaza lica
Freepik 

Nanošenje kiseline na kožu

Prilikom nanošenja kiseline na lice, osetićete jako peckanje i nagrizanje kože. To je dobar znak, jer znači da vam je kozmetičarka dobro odradila prethodne faze tretmana. Vaša koža će dodatno biti nahranjena zahvaljujući kiselinama. Od salona zavisi koja vrsta kiselina će biti naneta.

Nanošenje hidrantne kreme na lice

U poslednjoj fazi tretmana dolazi do nanošenja odgovarajuće hidratantne kreme u zavisnosti od tipa kože.

Adekvatna nega lica nakon tretmana i u kućnim uslovima

Savetuje se da se konsultujete sa kozmetičarkom i dermatologom koje tonike za umivanje, losione i kreme treba da koristite. Preparati se moraju prilagoditi vašem tipu kože kako ne bi došlo do komplikacija koje mogu da dovedu do jako začepljenih pora i akni.

zena cedi bubuljicu
Freepik/gpointstudio 

Lice se mora negovati dva puta u toku dana, ujutru i uveče. Može i više puta ali samo na osnovu saveta dermatologa.

Ceđenje bubuljica kod kuće se ne preporučuje, jer možete dovesti sebe u situaciju da imate ozbiljne ožiljke na licu, pošto ne znate to da uradite na profesionalan način.