Svako ima svoje razloge da nosi (ili ne nosi) dezodorans ili sredstvo protiv znojenja – bilo da se radi o izbegavanju znojenja, mirisa ili popuštanju društvenim normama. Većina ljudi kupuje i koristi i jedno i drugo, a mnogi nisu svesni razlike između ova dva proizvoda.

Dezodorans prikriva neprijatne mirise, a antiperspirant sprečava znojenje.

Glavna razlika između antiperspiranta i dezodoransa su sastojci. Antiperspiranti sadrže spojeve na bazi aluminijuma koji začepljuju znojne kanale i održavaju pazuhe suvima – kaže dr. Luci Čen, dermatologinja iz Riverchase Dermatology.

U nekim slučajevima, antiperspiranti takođe mogu smanjiti vrstu bakterija odgovornih za miris znoja, ali to je više bonus nego cilj proizvoda.

pazuh
Shutterstock 

– Tradicionalni dezodoransi, s druge strane, formulisani su tako da povećavaju kiselost kože i ubijaju bakterije na koži – tačnije, bakterije u znoju koje su odgovorne za oštri neugodni miris, objašnja dr. Čen.

U nekim slučajevima, sam dezodorans neće sprečiti znojenje. Prema njenim rečima, oba proizvoda su sigurna za upotrebu, pa uveliko zavisi o tome koji učinak pojedinac želi postići. Ako se ne znojite previše, ili vam znoj ne smeta – za vas je dezodorans, piše Lifehacker.

Ako ste neko čiji znoj nema jak miris, ali želite izbeći mrlje od znoja, antiperspirant je opcija za vas. I, naravno, postoji mnogo proizvoda koji su kombinacija antiperspiranta i dezodoransa koji nude najbolje od oba proizvoda.