Kada pogledamo bilo koji kozmetički preparat, on je uglavnom napravljen na bazi voća, meda, cveća ili lekovitog bilja.
Naša sve veća znatiželja da probamo sve i odmah dovodi našu kožu u nepogodno stanje, a naročito je to vidljivo kada sastojke za negu možemo pronaći u kuhinji.

Nažalost, postoji veliki broj trendova koji upravo ovakve prirodne preparate glorifikuju, a nisu ni svesni koliko oni u tom stanju i u toj količini mogu naštetiti koži, neretko čak i trajne posledice.

Kada je reč o nezi kože, važno je da se dobro informišemo o sastojcima koje primenjujemo. Predstavljamo vam 5 sastojaka koje bi trebalo izbegavati i predlažemo alternativu:

Limun

Visoko kisela svojstva limuna čine ga štetnim prirodnim sastojkom koji može da lako da iziritira kožu. Iako kiseline mogu pomoći u smanjenju tamnih mrlja i pilingu kože, one koje se nalaze u limunu i drugim agrumima nisu pogodne za lokalnu upotrebu. Kada se nanese direktno na lice, limun čini vašu kožu izuzetno osetljivom na sunčeve ultraljubičaste zrake, rizikujući od obojenja, opekotina od sunca i opšteg oštećenja kože - najbolje je ograničiti se na pijenje limunade. Iako je limun bogat izvor vitamina C, kada je reč o nezi kože i tela, odlučite se za formulisani serum koji je siguran za upotrebu i ima dokazane rezultate koji će vam ulepšati lice.

preparati koje ne treba koristiti u nezi koze lica
Freepik/senivpetro 

Kafa

Iako domaći piling kafom možda ne izgleda štetno, ipak jeste. Domaći piling ne samo da može oštetiti vaše lice i telo, izazivajući iritaciju i nelagodu, već može i začepiti pore. Mikro-rane nastale trljanjem neproverenim zrnima kafe direktno na licu mogu rezultirati jakom iritacijom, u zavisnosti od osetljivosti kože. Umesto toga, isprobajte neki blagi piling koji može izravnati teksturu kože bez posledica.

piling od kafe
Shutterstock 

Pasta za zube

Pokušaji da se noću rešimo bubuljica nešto je što smo svi radili, ali treba izbegavati upotrebu paste za zube kao lokalnog tretmana. Formulisana na bazi natrijum bikarbonata i peroksida, pasta za zube stvara iritaciju, ostavljajući kožu suvom i sklonom ljušćenju. Posebno treba skrenuti pažnju na ostavljanje paste za zube na bubuljicama preko noći može vam pogoršati stanje akni, ostavljajući ožiljke i tragove. Preporučujemo vam upotrebu sigurnih, formulisanih i testiranih proizvoda za problematičnu kožu.

Jabukovo sirće

Trend korišćenja jabukovog sirćeta kao tonera mnogo su testirali ljudi širom Interneta, međutim, njegovi potencijalno štetni efekti čine ga proizvodom koji treba da izbegavate za negu kože kod kuće. Pored jakog mirisa, kada se sirće nanosi direktno na lice, odmah izaziva osećaj pečenja koji iritira kožu i čak može dovesti do površinskih opekotina. Ako tražite tonik koji zaista doprinosi celokupnom izgledu vaše kože, potražite onaj koji sadrži mlečnu kiselinu koja stimuliše obnavljanje kože.

jabukovo sirce kao tonik
Shutterstock 

Lepak

Čak i ako vam ideja da nanesete lepak, pustite da se osuši i oljušti izgleda potpuno zadovoljavajuće, nemojte to činiti. Kao metoda uklanjanja mitesera, lepak je uglavnom neefikasan i pre svega štetan za kožu, kao bilo koja hemikalija. Osim toga, može izazvati alergijske reakcije. Najbolja alternativa je pronaći sredstvo za piling, formulisano sa sigurnim sastojcima koji pomažu u rastvaranju nakupljenog ulja i mrtvih ćelija kože koji uzrokuju mitesere.