PRAVILNA NEGA KOŽE U 20-im: Spreči na vreme pojavu prvih BORA uz ove savete

Donosimo vam savete kako da negujete kožu u 20-im godinama i tako sprečite pojavu prvih bora na licu.

Freepik/wayhomestudio 

Bore smejalice, opuštena koža i oštre linije pojmovi su koji se u dvadesetima mogu činiti nebitnima. Međutim, tek kad se ti znakovi starenja počnu pojavljivati ​​na licu, počnemo razmišljati da bi bilo dobro nešto i preduzeti u vezi toga. Međutim, nažalost, ako zanemarimo prve znakove starenja, ništa nam više neće pomoći da smanjimo vidljivost bora.

Dermatolozi to stalno ponavljaju - kako biste izbegli pojavu bora, najbolje što možete učiniti je da započnete borbu s njima pre nego što se one pojave.

Vaša koža će tokom godina prirodno stariti, a proces starenja obično započinje u kasnim dvadesetim ili ranim tridesetim godinama.

- U to vreme proizvodnja kolagena počinje da opada, što dovodi do tanje kože. Takođe dolazi do smanjenog funkcionisanja znojnih i uljnih žlezda, pa koža postaje suva - dermatološkinja Ejmi Perlmuter.

U dvadesetim godinama rutina protiv starenja trebala bi biti usmerena na prevenciju, jer četrdesete su već godine kad biste trebali razmišljati o korekciji.

Što se tiče borbe protiv starenja, glavna stvar koja bi trebala biti u fokusu je blokiranje učinaka spojlnih faktora na vašu kožu, a to su UV zraci. Tako ćete duže održati sposobnost stvaranja kolagena, prirodnih ulja i znoja, što će vam osigurati sporije starenje, manje bora i čvršću kožu.

Kako usporiti pojavu bora?

1. Nosite kremu za sunčanje svaki dan

Ako želite da usporite proces starenja, najbolje što možete učiniti je da koristite kremu za sunčanje u svoju jutarnjoj rutinu nege kože. Kako kaže dermatološkinja Mona Goara, 90 posto znakova starenja dolazi zbog slabe zaštićenosti od UV zračenja. Ne biste trebali samo preko leta nositi kremu za sunčanje, već i zimi jer sunce može štetno delovati i kroz oblake.

- Nužno je štititi se uvek, jer je slučajno izlaganje suncu uvek prisutno, bez obzira na godišnje doba, i doprinosi preranom starenju kože. Zbog toga je ključno koristiti SPF proizvode tokom cele godine - tvrdi klinička profesorka dermatologije na Elizabe Hejl.

nega lica
Shutterstock 

2. Perite lice svakodnevno

Svakodnevno pranje lica je osnovna ali i jako bitna crta higijene i nege kože. Pri umivanju uklanjate nečistoće, onečišćenja i mrtve ćelije kože koje se svakodnevno nakupljaju u vašim porama.

- Ako se ne umivate redovno i ne radite piling kože, tada svi dobri proizvodi koje koristite neće moći da prodru u kožu, već će samo 'sedeti' na njoj poput sloja prašine - objasnila je Goara.

Najbolja rutina za čišćenje lica je korištenje vode i sapuna. Ali ako želite koristiti sredstvo za čišćenje, savet stručnjaka je da potražite one s 'prirodnim tenzidima i hidratantnim sastojcima'.

3. Redovno radite piling

Piling kože ukloniće štetne čestice kao što su mrtve ćelije kože i prljavština, a aktiviraće i dnevno obnavljanje kolagena. Zato je piling jako bitan korak u dobroj rutini protiv starenja.

- Hemijski piling uklanja gornje slojeve kože te tako slabi lipide koji ih povezuju i uklanja mrtve ćelije kože te otkriva one zdrave - kaže dermatolog Dendi Ingelmen.

4. Nemojte spavati sa šminkom

Povremeno se svi vratimo kući toliko umorni da jednostavno samo odemo u krevet bez skidanja šminke. No, ako to činite redovno, zapravo samo pogoršavate kvalitet kože i terate je da prerano stari.

- Ovakvo postupanje može blokirati pore te će tako suvišno ulje ostati zarobljeno unutar njih - kaže dermatolog Denis Gros. To takođe može pridoneti nakupljanju bakterija i izbijanju bubuljica.

5. Potražite proizvode koji sadrže antioksidanse poput vitamina C

- Počnite koristiti proizvode koji sadrže vitamin C ili druge antioksidanse. Oni pomažu u sprečavanju preranog starenja sprečavanjem oksidativnog oštećenja koje nastaje izlaganjem UV zrakama i onečišćenju okoliša - savetovala je dermatološkinja Eni Čiu.

Antioksidansi su hemijski spojevi koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, a uzrokuju stanično starenje. Iako ih možete pronaći u kozmetičkim proizvodima, oni se takođe prirodno nalaze u mnogim vrstama voća i povrća, pa je pravilna ishrana bogata antioksidansima učinkovit i prirodan način zaštite kože od starenja.

Vitamin C inače je jedan od najboljih antioksidansa za vašu kožu - poznat i kao askorbinska kiselina, deluje kao kofaktor enzima koji su neophodni za sintezu kolagena.

6. Počnite drugačije tretirati akne

Akne su jedna od najčešćih kožnih bolesti, posebno kod tinejdžera. Ako ste u dvadesetima, s vremena na vreme još uvek možete dobiti upale, ali to ne znači da biste se i dalje trebali boriti protiv akni na isti način kao i pre nekoliko godina. Naime, tako možete oštetiti kožu ako je tretirate preagresivno.

- U ovoj fazi životnog ciklusa vaše kože, uljne žlezde počinju se smanjivati ​​- zbog toga proizvodi protiv akni koje ste pre koristili mogu izazvati crvenilo, perutanje i iritaciju - ističe Gros.

devojka sa maskom na licu
Freepik 

7. Ulažite u proizvode s retinolom

Dvadesete su odlično vreme da počnete koristiti retinoide u svojoj rutinu nege kože jer učinkovito potiču proizvodnju kolagena.

- Retinoidi uče ćelije koje stare, kako se ponašati kao da su mlade, zdrave ćelijee, a tako se podstiče i proizvodnja novih ćelija - kaže dermatolog Joel Šlezinger. Retinol nije samo izvrstan sastojak protiv starenja, već pomaže i u sprečavanju pojave akni.

Zapravo postoji puno preklapanja između proizvoda protiv akni i protiv starenja. Retinoidi pokrivaju oba problema, pa tako i pilinzi. Oni su pak izvrsni za ljude kojima je Retin-A previše iritirajuć.

Ovo ne smete propustiti
Reaguj
Komentariši