Svi priželjkujemo lepu i glatku kožu, posebne sada kad nam se bliže dani na plaži. Od pomena na bolno depiliranje, a onda još bolniju posledicu, urasle dlake, diže nam se kosa na glavi.

Osim očitog potencijala za oderanu koži i ranice, još je gore kada dođemo do bikini zone gde je tanka, hipersenzibilna koža sklona iritaciji - i uraslim dlačicama, možda najvećoj pošasti depilacije.

Šta su urasle dlake i što ih uzrokuje?

Urasla dlaka u osnovi je upalna reakcija naše kože na ponovno probijanje dlake kroz kožu. Urasle dlake često su posledica uklanjanja dlaka ili ako je dlaka čvršća predodređena je da se ponovo uvije u folikulu. Razlog zašto se urastanje često pojavljuju na stidnim delovima tela je taj štosu dlačice na tom delu tela guste i kovrdžave i brzo rastu, a koža je na tom području posebno tanka i nežna.

Kako izgleda urasla dlaka?

Može izgledati poput malene kvrge u boji kože, ponekad s vidljivom dlakom u sebi. Ako je područje upaljeno, kvržica može biti crvena, osetljiva i natečena, a može biti i gnoja.

Hoće li urasla dlaka nestati sama od sebe?

Ponekad, da - ako područje nije inficirano, može se postupno povući. "Ako imate uraslu dlaku koja nije bolna i nema gnoja, možete nastaviti nežno pilingovati to područje", kaže dr. King. "Kako se ćelije kože prevrću, dlaka će se na kraju osloboditi."

depilacija
Wanted!, Freepik 

Kako se rešiti uraslih dlačica?

Ako tražiš najbrži način da zauvek i u potpunosti eliminišeš urasle dlačice, lasersko uklanjanje dlaka zapravo je najefikasniji tretman jer potpuno uklanja dlačice pa više nema ni depilacije.

Budući da ti laserko uklanjanje dlačica i te kako košta, druga je preporuka da tretiraš svoju uraslu dlaku odmah kad je zapaziš. Ako vidiš jednu ili dve urasle dlake, možeš je lečiti glikolnom kiselinom ili benzoil peroksidom. Te sastojke možeš pronaći u apotekama, ali na bilo koji znak iritacije, odaberi aloe veru i hidrokortizon. Preporučen je nežni umirujući gel za umirivanje s aloe verom za područje bikini zone.

Kako možeš sprečiti urastanje dlačica?

Urasle dlake mogu se smanjiti ako se ne brijete "do kože" već upotrebiš električni brijač, a ne oštricu žileta tako da se dlaka, čak i najkraća, nalazi iznad površine kože. Kad dlaka pređe ranu fazu rasta, problem bi se trebao smanjiti.

I, baš kao što nežni piling može pomoći da se rešiš uraslih dlaka, može pomoći i da ih sprečiš. Piling smanjuje rizik da će se koža upaliti tamo gde dlaka raste. Ako se briješ brijačem, redovno koristi losione kako bi koža ostala hidratizovana i zdraa. Depilaciju radi u toploj kupki ili nakon tuširanja, jer topla voda priprema kožu i dlaku za lakše brijanje, a potom isperi noge hladnom vodom i osuši ih. Postupak prevencije nije glamurozan, ali je manje dosadan od poseta lekaru svaki put kad vidiš čudnu kvrgu ovog leta.