Propustili ste termin za depilaciju? Nema veze. Ali pre nego što sebe zateknete na podu dok pokušavate da se izborite sa trakama za delipaciju i pritom nemate pojma šta radite, prvo pročitajte savete i trikove eksperta. Potrebna vam je strategija ako ste početnik.

Postoji mnoštvo DIY kitova za uklanjanje dlaka, odaberite jedan i krenite u akciju. Isto kao i sa profesionalnim tretmanom, postoji nekoliko pravila koja bi trebalo ispoštovati kako bi sprečili iritaciju i postigli nabolje rezulate.

Pronađite odgovarajući kit za depilaciju

Ukoliko ste početnik, trake za delipaciju su jednostavnije rešenje, ali je preporuka profesinalaca da ipak probate sa voskom koji se nanosi špatulom. Ovaj metod daje veću kontrolu, sami birate debljinu sloja koji nanosite a to je ključno za uklanjanjanje jačih dlaka.

Šećer je zaista multi funkcionalan. Ako ga koristite u kristalnoj formi odličan je za piling kože tela, dok je u zagrejanoj glavna komponenta voska za depilaciju. On je i prirodni humektant pa će ostaviti kožu hidriranom. Takođe, gledajte da kupujete prirodne formulacije voskova bez dodate boje, mirisa, hemikalija kako bi smanjili rizik od iritacije.

Pripremite kožu i tretirajte urasle dlake pre procedure

Eksfolijacija je ključ! Važno je da sa kože uklonite naslage, ostatke losiona i ulja koja su se nakupila. Dobro odrađen skrab ima puno benefita. Očistiće blokirane pore, podstaći cirkulaciju i regeneraciju ćelija. Za one sa upornim problemom urastanja (što se dešava i ako ste posetili najbolji salon) preporučujemo da držite toplu oblogu 15ak minuta nekoliko puta na dan, ali tek pošto ste uklonili dlake a koža se oporavila od depilacije.

Dlake treba da budu odgovarajuće dužine

Između tretmana je važno da pustite dlake da porastu da bi se uspešno počupale. Isto dakle važi i kad to radite kod kuće. One treba da budu dužine oko 3mm. Ako su duže možete ih skratiti.

Pročitajte uputstvo detaljno!

Svaki kit dolazi sa uputstvom. Obavezno ga pročitajte kako bi smanjili moguće greške.

Svedite bol na minimum

Bol nekad može biti pojačan zbog anksioznosti koju osećate usled čupanja. Bitno je da se opustite i udahnete duboko. Čim prvi put prođe, svaki sledeći biće lakši i manje bolan. Preporuka je da to ne radite dok vam traje period jer ste tada osetljiviji.

Pažljivo sa bikini zonom!

Ovo je najveći izazov za kućne uslove ali je moguće imati dobre rezultate. Pre svega, kupite kit na kome piše da je baš za bikini zonu jer su formulacije nežnije. Možda je bolje da probate sa već spremnim kupovnim trakama. Namestite se u dobru pozu koja vam je udobna i stabilna. Kad počnete radite na malim površinama. Vosak nanosite od spolja i idite postepeno ka unutrašnjim osetljivijim mestima.

Pre čupanja zategnite kožu jednom rukom, dok ćete drugom povlaćiti. To uradite u hitrom pokretu poralelno sa kožom, a u suprotnom pravcu od rasta dlaka.

Izbegnite česte greške

Prvo, nemojte koristiti isti komad voska 2 puta ili ponoviti čupanje na istom mestu. Uporne dlake možete ukloniti pincetom kasnije. Ako neki deo voska ostane na koži uklonite ga uljem za bebe ili maramicama za uklanjanje voska, ali ne vodom. I ako želite da nastavite sa ovom metodom uklanjanja dlaka nemojte brijati noge kako bi vlasi počele da slabe i stanjuju se.

Na zaboravite na negu posle

Kad ste odradili posao, nega ne prestaje. Obucite nešto mekano, pamučno, da bi smanjili iritiranje. Nakon 24 sata bitno je da radite piling kože svaki dan ili najmanje 3 puta nedeljno kako bi sprečili urastanje. Posle nekoliko tretmana ovaj proces će vam postati rutina i postaćete ekspert!