Budući da se mnogi suočavaju sa pojačanim reakcijama kože tokom izolacije i rada od kuće, zabrinutost oko tragova i fleka koje ostaju na licu kao posledica je sve veća. Dakle, ako se pitate kako tretirati ožiljke od akni, verujte da rešenje postoji. Oni mogu biti frustrirajući i tvrdoglavi za lečenje, ali vremenom, posvećenošću i pravim arsenalom proizvoda, možete ih značajno smanjiti.

Hajmo prvo da razumemo o čemu se radi: To su mala udubljenja na koži koja nastaju kao posledica umerenih do teških akni. Drugo, važno je napomenuti da postoje različite vrste ožiljaka koji se razlikuju po veličini, obliku i konturi. Pukotine od akni, zavisno o komplikaciji, mogu uticati ne samo na gornji sloj kože, već i na dublje slojeve. Kako se upala smiruje, a koža pokušava da zaceli, može doći do ožiljka. Tome takođe doprinose i spoljni faktori poput diranja rukama i ceđenja.

Ožiljci i fleke su dve različite stvari

Ožiljke od akni moramo razlikovati od površnih tragova akni, poput smeđih ili crvenih mrlja. A još bitnije, ožiljci mogu biti trajni ako se ne leče. Fleke sa druge strane karakteriše površinska hiperpigmentacija ili trajna crvena tačka (eritem) na mestima gde je nedavno bilo zapaljenje. Najlakši način da utvrdite da li imate ožiljak od akni? Zatvorite oči i prođite prstima po licu ili području zahvaćenom aknama. Ako osetite teksturalne promene, verovatno imate ožiljke od akni.

Počnite sa prevencijom

Započnite prvo s kontrolom i lečenjem akni. Jednom kada je akna pod nadzorom i sprečite pojavljivanje novih akni, vreme je za dodatne tretmane ožiljaka. U pogledu najboljih proizvoda za lečenje umerenih do teških akni, crvenih izbočina, izbočina gnoja i cističnih lezija ispod kože, preporučujemo da se pridržavate režima koji vam je propisao dermatolog. Za tretman bez recepta, pogledajte proizvode koji sadrže salicilnu kiselinu koja pomaže u smanjenju upale i radi eksfoliraju površinu kože kako bi se upale brže smirivale.

Ciljajte na diskoloraciju

Kada pričamo o tome kako lečiti ožiljke od akni, uvek se prvo pozabavite promenom boje unutar ožiljaka. Treba da znate da akne imaju različite efekte na različitim tonovima kože. Svetlija koža koja lako gori na suncu će imati imati crvenije fleke, dok će oni sa tamnijim tenom stvarati smeđe tragove nakon akni.

Jedan od najpouzdanijih tretmana za uklanjanje neželjenih fleka je vitamin C. Takvi serumi su puni antioksidanata i štite kožu od štetnih slobodnih radikala izazvanih izlaganjem suncu, a istovremeno je posvjetljuje da bi se umanjile tamne mrlje. Uz to, treba da uvrstite i retinol, derivat vitamina A, koji je jedan od ključnih hranljivih sastojaka za podsticanje proizvodnje kolagena i takođe može biti od koristi u lečenju diskoloracije. Druga strategija je da radite redovne blage pilinge sa kiselinama poput mlečne i glikolne koje nežno eksfoliraju kožu.

Isprobajte tretmane u saloni

Istina je nažalost da će, nakon što se mrlja i ožiljak pojave trajno, jedino tretman sa laserima dati maksimalne rezultate. Laseri mogu biti vrlo efikasni u poboljšanju akni, tragova akni i ožiljaka od akni. Takođe, fotodinamička terapija (svetlosna terapija) se može upotrebiti za smanjenje upale aktivnih akni, dok se IPL (intenzivno pulsno svetlo) može koristiti za poboljšanje post-upalne pigmentacije. Za ređe hipertrofične ili keloidne ožiljke od akni, dermatolozi će često koristiti lasere u kombinaciji sa lokalnim ubrizgavanjem kortizona kako bi poboljšali izgled ožiljaka.

Pored lasera, drugi salonski tretman koji daje rezultate je medicinski hemijski piling. I na samom kraju, teba da znate da je ovde strpljenje ključno, bez obzira na to koliko je vaš problem izražen. Ovo posebno važi u slučaju ožiljaka, pri čemu dužina lečenja i rezultati zavise od prirode samog ožiljka i vrste odabranog tretmana.