Svi imamo loše navike i što ih duže ponavljamo, to ih je teže iskoreniti. Neke navike su potpuno bezopasne ali ima i onih koje nam mogu naneti štetu. Često dodirivanje lica jedna je od njih.

Ljudima je u prirodi da dodiruju svoje lice. Istraživanja pokazuju da čovek u toku jednog sata dodirne lice u proseku 23 puta! Verovali ili ne, isto rade i bebe, dok su još u stomaku. Dodirivanje lica često ima za ulogu da nas opusti ili smiri, a usko je povezano i sa našim emocijama. Međutim, sada je vreme kada moramo da osvestimo ove reakcije i svedemo ih na minimum jer se virus upravo tako prenosi.

1. Pre svega pokušajte da osvestite ovaj refleks i povežete u kojim situacijama to radite. Moguće da ste anksiozni, ili možda to radite tokom neke druge radnje kao što je ispijanje jutarnje kafe, vožnja kola ili skrolovanje Instagrama. Ukoliko to i dalje radite potpuno nesvesno, zamolite nekog drugog da vas analizira i ukaže vam na specifične situacije kada primeti da to radite.

2. Dalje, treba da napravite nekoliko izmena u nekim drugim radnjama, koje će vam smanjiti potrebu da dodirujete lice. Pa na primer: Nosite naočare umesto sočiva da ne bi fizički mogli da priđete prstima blizu očiju; Nosite manje šminke kako ne bi morali da je popravljate u toku dana; Vežite kosu kako vam ne bi padala na lice a vi je svaki čas sklanjali.

3. Sledeća stvar koju možete da primenite jeste da zaposlite vaše šake. Nabavite neku od onih spravica kao što je Fidget Spinner. Na taj način će vam ruke uvek biti okupirane i prsti će mnogo ređe ići u pravcu lica.

4. Još jedna opcija jeste namažete ruke nekim prirodnim sredstvom koje ima intenzivan miris. Ulje čajevca je recimo odlično. Ono ima i jako dezinfekciono dejstvo (samo pazite oči jer može da peče) a kad jak miris priđe nosu odmah će te se trgnuti i spustiti ruku dole.

 Verujemo se da ćete uspeti da se izborite sa ovom lošom navikom i sačuvate svoje zdravlje.

Foto: @taraleighrose